Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
yuckuJackD - помощник
Мартин Цветков написа:
...
Благодаря.
Нали все пак смисълът на форумите е точно това - да си помагаме кой с каквото може, пък било то идеи, споделяне на опит, или просто събиране на дадено инфо в прегледен и разбираем вид :)

Иначе съм съгласен, да. Ако цяла нощ бях чертал да речем една малка еднофамилна къщичка вместо да се занимавам с подобно преправяне, то хонорара, който щях да изкарам би надвишавал десетки пъти цената на готовото у-во. Обаче има едно "но" - хоби, к'во да правиш :)
hidrazin - майстор
Към Мартин Цветков - и сега какво?
Да дам 50-60 лв за един тъп датчик? Няма да стане.То и в програматора няма
нищо за тия пари дето се продава.Като стане въпрос за автоматично напояване или
оборудване за басейни цените стават астрономически.Все едно ще си сглобявам
совалка. :lol:
И да те убедя че е така ще ти кажа че скоро звъннах в една фирма и питах за програматор.
Цената - 140лв.Само за бъзик попитах колко струва само трансформатора за програматора.
(те си вървят комплект) Отговорът беше 45 лева !!! За една кутийка с трафче за 24 волта.
В гаража до нас ги продават втора ръка по 4-5 лева.Един нов трансформатор 24V 1500mA
струва 7-8 лева.Като турим куийка и малко кабел отива на към 10-11 лева.Айде сега ме убеди
че надценка от 300% е нормална. :butthead:
Тия хора не си изкарват хляба с това а търсят балъци на които да одерат кожата.
Ако трябва ще ти обясня колко струва една LED лампа и колко една LED лампа за басейн.
Там тия 300% ряпа да ядат.
И за вдигането на разпръсквачите - щом се вдигат е добре.Значи кръговете са правилно сметнати и
им стига дебита.А щом и се вдигат с копче а не с кран - още по-добре.И какво толкова има да
сметнеш една напоителна система?Знаеш си терена, имаш данните на помпата и сондажа, в каталозите
има всички данни за видовете разпръсквачи, клапани и т.н.т.Лист, химикал и малко сметки.
Така че не ме агитирай за народна власт. [-X
:partyman:
Мартин Цветков - напреднал
Аз не агитирам никой за нищо - нещо грешно си ме разбрал ! НЕ оспорвам и твоите разбирания за живота :Д А относно поливката НЕ си прав, но за да ти обясня защо ще трябва да ти изпиша един роман, а тука това не му е мястото мисля :) Щом те устройва вдигането на разпр. било то с копче или без това е супер - все пак сме в свободна държава всеки може да прави каквото иска :Д
Относно каталозите- Да с тях всеки що годе грамотен човек би се справил и въпреки всичко това да направиш математически изчисления от 3 -ти клас не е разковничето в цялата работа :)

И все пак ми е интересно дали ще успеете да вържете импровизиран датчик с гореспоменатия програматор - ще следя с интерес темата. Успех !
hidrazin - майстор
Много правилно съм те разбрал - не се занимавайте с някои работи, защото може и да ги направите.
А тогава някои като нас, дето си изкарват "хляба" с тази работа няма да могат да ви съдерат кожите.
И какво точно не съм прав с поливката?Ти каза:
относно поливката НЕ си прав, но за да ти обясня защо ще трябва да ти изпиша един роман, а тука това не му е мястото мисля
Ами давай - ТОЧНО ТУК му е мястото! А доколкото си спомням за поливките още нищо не съм казвал. :lol:
А относно вързването на импровизиран датчик към програматор хич и не ме плаши и амбицирай защото ще взема да го
спретна и да го пусна по всички форуми.Електрониката ми е хоби от 32 години като последните 22 ми е и професия. :rock:
През тия години съм виждал и работил с неща дето никога няма да срещнеш.
И сега къде е разковничето в цялата работа след изчисленията за 3-ти клас?
Защото все пак си във форум "НАПРАВИ СИ САМ" а не в "КУПИ СИ САМ" .
Постовете ти хич не са в духа на форума.
И баба знае да купува на "преференциални цени".
yuckuJackD - помощник
Колеги, моля не спамете темата.
Каквото имате да си казвате - на ЛС.

Ако е възможно някой модератор да "разходи метлата" ще съм му безкрайно благодарен (това мнение също е за "метене"). Мерси
Hidrazin не виждам какво толкова съм ти казал, че да се опитваш да вкарваш и сарказъм. Само ще те попитам следното .. аве аджеба (съвсем хипотетична ситуация) ти като отидеш да ремонтираш един уред или да подмениш една част в един ел. уред, преференциални цени ли даваш на хората които ти ползват услугите ? Хляба в магазина и него ли на преференциални цени го взимаш да занм да идвам с теб да пазарувам вече !?
НЕдей толкова злобно да се изказваш шо такива теми... не си единствения ел. тейник, който може да се хвали за подобни неща, а в тоя ред на мисли даспомена, че не съм ти искал и CV ! Както ти си изкарваш хляба с някакъв труд, така и аз съм отделил време за образованието си и работата си, за да изкарвам моя.
НЕ съм и мислел да те амбицирам или по някакъв начин да влияя вурху решениятати, най-малкото пък съм те заплашил с пушка да не се занимаваш с хобито си или професията си -нали така ?
Напротив - даже ти пожелах успех в предните си коментари! Да всеки който има желание време и малко ум в главата би се опитал на днешно време да спести средства по някакъв начин - напълно съм сългасен с това - проблема обаче е, че всички станах разбирачи във всички сфери и занаяти. Не че искам дате разочаровам, но и аз малко или много мога да си свърша прости ел. манипулации (да ги наречем така), та дори и по-сложнички съм правил (не всеки път сам) но не съм ел. инженер нали ?

А сега да загърбим дрязгите, защото не съм искал изобщо да се стига до такива.
Отново казвам, че мен би ми било интересно да видя един такъв самоделен продукт в действие. Пак казвам щом можеш направи го бе човек :)
Относно коментарите до тук ако с нещо съм те обидил се извинявам !
Съгласен съм и с коментара на колегата отгоре "тези коментари" по възможност да се отсранят от някой мод.

П.С По повод поливките- в по-горните си коментари спомена, че е достатъчно да вдигнеш разпрусквачите когато си направиш пол. инсталация -> имаш достатъчно напор и дебит. И тчоно тук отново ти казвам, че това не е достатъчно, за да кажеш че една поливна система е достатъчно добра -> ако пък толкова много се заинтересуваш пишеш на лично и ще ти дам да речем поне 2 причини защо това не е така :) а пък винаги можеш да намериш инфо в интерент и без да го правиш !
Успех отново с начинанието.
stonesour - специалист
форумът се казва Направи сам. темата е по темата. :-D
всичко друго е за замитане.
късмет на тези, които си изкарват парите в дадена сФера.
hidrazin - майстор
Към Мартин Цветков - добре. Мир да има.
малко май прекалих за което звинявам, ама ако си прочетеш отново поста:

Код: Избери всички

Според мен времето, което ще ви е нужно да отделите за да разберете едно такова устройство, след което евентуално дауспеете да го имитирате не си заслужава да го губите в такива манипулации. За същото време успешно ще можете да заделите парите за да си закупите едно таквоа устройство, било то като: спестявате от банички, не си купите нов телефон, не си вземете 2 те кутии цигари дневан дажба и т.н.
Напълно разбирам всички, които се опитват да спестят някой лев в тия времена, но ако се замислите по трезво ще се сетите, че точно затова има хора които се занимават с тези неща и те сущо трябва да си изкарават хляба като всички останали. И въпреки всичко ви препоръчвам да потърсите първо консултация на специалист... защото не всичко започва и не свършва с това да се вдигнат разпръсквачите когато пуснете системата
ще видиш че хич не е в духа на форума. Малко ми звучи като оня дето викаше "За бога хора не купувайте." :?
Пък и не виждам защо трябва да ти пиша на лично за да ми даваш съвети за "поне 2 причини" - напиши го тук за да помогнеш на някой или поне да го
предпазиш от грешки.
Ако можеш да помогнеш с нещо и да дадеш съвет - заповядай. Ще прочета с интерес и може да покоментираме.
Пък и нали работиш в тази сфера от доста време?
Значи знам какво съм написал - и просто изказах мнението, че наиситна за времето един човек който не разбира от ел техника би могъл да спести средствата, за да си закупи направо готовия продукт (поне аз съм имал подобни случки в личен план - накрая съм стигал до максимата на англичаните "евтиното излиза по-скъпо".
Честно да ти кажа и аз се опитвам да правя някои такива упражнения - последното от които е да възстановя един "изгорял" Рейнбърдски програматор - о въпреки че цялото устройство е само една кутия с една палтка то върху тая платка идват особеностите- а именно: Всички станции за кръгове са здрави освен една на която са изгоряли две транзисторчета (които обче немога да намеря в комерсиалната пазарната мрежа за тия стоки). Да сега чакам един приятел ел. техник да ми каже дали ще може да намери такива от други места.
И все пак не мислиш ли, че тея неща не са така случайно изкелиферчени от производителя точно с тая цел превенция от копиране :) Защото както казах един грамотен човек с малко ентусиазъм би могъл да си направи абсолютно копие на една такава платка, пък корубата може и от камък да я деляме ! Нз дали си имал възможността да погледнеш една такава платка, обаче предполагам, че за човек с твоя стаж не би било трудно да направи един еквивалент - ти тука може да се каже, че почти си го постигнал.

И забравих да добавя нещо по отношение на поста ми по- горе кйто си цитирал. Виж сега по принцип бих помогнал на хората (в случая със съвет тук) обаче не мислиш ли, че все пак е несправедливо спрямо доста хора (като за начло мен самия и много от колегите ми които си вършат работата съвестно) да давам разяснения за неща с които си изкарвам хляба. НЕ за друго но и аз като всеки от вас си държа на времто което съм отделил за образование в моя занаят, за да твърдя че разбирам все нещо от него. Аз лично съм отделил 11 години от живота си за да мога да си взема тапията - респективно да мога да извличам бенефит от това. Та в тоя ред на мисли тия преференциални цени не са ми дадени даром а с доста труд. И ако трябва да съм честен аз като човек занимаващ се с това все още немога да отделя време и средства за да си направя една автоматизирана п.с. в собствения си двор. Така че все пак неможе до такава степен да се подценява труда на който и да било - това исках да отбележа по-горе !
Последна промяна от Мартин Цветков на пон май 28, 2012 2:55 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Кое да съм постигнал? Тези разработки със седмичните програматори не са мое дело.
По принцип не е проблем да се направи.Един PIC и дисплей заедно с транзисторите и другите дреболии
не са повече от 20 лева. Въпроса е в софтуера - хич ме няма в писането на програми. Иначе за
хардуера няма проблеми. Има ли софт мога да ги бълвам серийно. :roll:
И я да видим какви са тия транзистори за тоя rainbird?
Какво пише на тях? Няма да са нещо кой знае какво специално. Там няма никакви специални изисквания.
Ако може някоя снимка на тия транзистори с надписите ще е по-добре.
И я кажи сега за напояването - какво имаше в предвид като каза че вдигането на разпръсквачите не е достатъчно.
Да приемем че са сметнати дебитите, разпръсквачите са монтирани така, че всеки да се припокрива от друг и
оросяването в мм/м² горе-долу е е почти еднакво за цялата напоявана площ. За тревата избрани разпръсквачи
с показване 10см, там където трябва са сложени модел за храсти. За тесните участъци - лентови разпръсквачи
с правоъгълно покритие. Там където има денивелация на разпръсквачите има антидренажни клапани. Налягането на
никой кръг при работа не пада под 2,5-2,8 атмосфери.За напояване на дървета не говоря.
И все пак дай съвет какво се пропуска?

Тема "Програматор за капково напояване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: