Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iivanov - майстор
Чесъна се сее или ноември,или до края на февруари началото на март.И двете сеитби имат предимства и недостатъци.При зимния вадиш повече килограми на единица площ,но при люта зима може и да измръзне.Освен това е по-податлив на сивото гниене от пролетния.Ако решиш да сееш през февруари,много е вероятно да няма подходящи условия за това.Ако закъснееш със сеитбата,чесъна става едноглав т.е имаш една огромна скилидка,но като цяло малка глава.
Stefan_62 - майстор
Абе пробвай и есента и пролета, не губиш нищо, а следващата година ще прецениш сам кога е най добре. Предполагам, че ще сееш за лична консумация, не промишлени количества.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не коментирахте заглавието - защо трябва да е български? :)
Mega - специалист
Като за начало ще сея за сефте, тосет за опит, малки количества. От дете помня, че на вилата всичко се ражда. Сега ще видим. Миналата година станаха супер домати, ама ми ги откраднаха. Оставиха ми 3-4 де, явно са били много благородни. ;)

LazarGanev, защото не искам да е Китайски, все пак в България живеем и имаме не лоши доказани сортове. Може и да греша, но това ми насоката на мислите.
Stefan_62 - майстор
LazarGanev написа:
Не коментирахте заглавието - защо трябва да е български? :)
Ами човека търси родното и качествено. И защо трябва да е вносен при положение, че си имаме хубави сортове.
Johny - майстор
Есента се сади, за да ядеш напролет зелено. Той не прави големи глави. Въобще не мръзне. Говоря от собствен опит. Есента засадих кромид, чесън и марули, но в парник. Студа не ги уплаши. Само марулите малко се мъчиха пролетта, но вече ги изядох на салата, заедно с чесъна. Ако бяха навън щеше да е по-добре, тъй като снега пази от големият студ, но пък мачка стеблата, ако са по-големи.
През края на февруари, началото на март се сади за да имаш стар лук и чесън /на глави/.
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Като за начало ще сея за сефте, тосет за опит, малки количества. От дете помня, че на вилата всичко се ражда. Сега ще видим. Миналата година станаха супер домати, ама ми ги откраднаха. Оставиха ми 3-4 де, явно са били много благородни. ;)
Ами те ако редовно ти обират продукцията по-добре не се блъскай, че ще ги научиш на готово и безплатно да си осигуряват зимнината :lol:
Mega - специалист
Сега вече са взети мерки, пък да видим, за това правя опитното поле. Пък скоро ще има и здрава ограда и камери.
Stefan_62 - майстор
Johny написа:
Есента се сади, за да ядеш напролет зелено. Той не прави големи глави. Въобще не мръзне. Говоря от собствен опит. През края на февруари, началото на март се сади за да имаш стар лук и чесън /на глави/.
Съгласен съм с теб, но аз моите лук и чесън ги сея само есенно време и хем си имам за зелено и досега не съм изхвърлял зимата лук и чесън, а и си стават идеални като размер и качество.
iivanov - майстор
Johny написа:
Есента се сади, за да ядеш напролет зелено. Той не прави големи глави. Въобще не мръзне. Говоря от собствен опит. Есента засадих кромид, чесън и марули, но в парник. Студа не ги уплаши. Само марулите малко се мъчиха пролетта, но вече ги изядох на салата, заедно с чесъна. Ако бяха навън щеше да е по-добре, тъй като снега пази от големият студ, но пък мачка стеблата, ако са по-големи.
През края на февруари, началото на март се сади за да имаш стар лук и чесън /на глави/.
При вас снега може да пази,ама при нас е предимно сух студ.Снежна покривка рядко се задържа,северняка го издухва.И да видиш чесън не мръзне ли.

Тема "Български чесън?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: