• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kocetoo - специалист
prascho написа:
по-кое време на годината се засажда въпросния аризонски кипарис?
От средата на март до началото на май се садят всички листопадни и вечнозелени растения. Най-търсени са вечнозелените растения. Това са туя, аризонски кипарис, лъжекипарис, различните хвойни, цъфтящите листопадни и вечно зелени храсти. От значение е на какво място се садят. Цъфтящите задължително трябва да са на слънце. Такива са спиреята, филаделфусът, дойците, розите. В противен случай цветът не се появява или не е достатъчно декоративен. Вечнозелените растения издържат и на слънце, и на полусянка, дори на сянка. Преди да се посади храст, мястото трябва да се почисти от плевели и камъни. Може и да се прекопае. Повечето от растенията не са капризни към почвата. При самото засаждане се насипва добре изгнила оборска тор. Ако растението е листопадно, се сади на гол корен, а не с бала пръст около него. Дупката трябва да е изкопана с такива размери, че коренът на растението да стои свободно в нея без да се огъва по-малките корени. Възможно е растението да бъде и от контейнер. Той може да бъде най-обикновена саксия, сандъче или найлонови торбички, които се отстраняват преди растението да бъде засадено. Този метод става все по-популярен, защото защитава корените. Ако растението се засажда от контейнер, между него и стените на дупката трябва да има малко свободно място, което да се уплътни добре с почва. За вечнозелените растения по време на засаждането задължително трябва да бъдат с бала пръст около корените. Това означава, че когато се изваждат от едно място, за да се присадят на друго, се изкопават с пръст, като се внимава балата пръст да не се разрохква, за да не се наранят коренчетата. Ако все пак по повърхността й има наранени коренчета, те се изрязват. След засаждането листната маса на вечнозелените растения се оросява с маркуч. Около всяко растение се оформя венец от задигната почва. По този начин, когато то се полива, водата се задържа около него и попива към корените, а не изтича настрани. По-големите растения се укрепват в зависимост от това дали са вечнозелени или листопадни, с колове или обтяжки.
cazobg - помощник
Дайте още информация за иглолистните.Искам да си посадя красиво иглолистно на двора ,което да мога да украсявам като коледно дръвче.Кажете ми кои видове са подходящи,ориентировъчни цени и дали мога да го посадя по-големичко,например поне 50 см.Каква е вероятността да не се хване?
kocetoo - специалист
cazobg написа:
Дайте още информация за иглолистните.Искам да си посадя красиво иглолистно на двора ,което да мога да украсявам като коледно дръвче.Кажете ми кои видове са подходящи,ориентировъчни цени и дали мога да го посадя по-големичко,например поне 50 см.Каква е вероятността да не се хване?
Чувал съм, че за иглолистните е много важно да се присаждат с колкото се може повече запазена част от коренната им система + че за някой видове е добре и да се запази ориентирането - север.
PIP - майстор
От тея дървета от горния сайт за жив плет единствено туята и кипариса бих препоръчал.
Johny - майстор
Преди месец и половина си засадих КАВКАЗКА ЕЛА - много е красива. Струва само 15 лв + 15 лв, за да я изкопаят и три ходения до "Горското" в Берковица. До оградата засадих Западна Туя по 6 лв. парчето - около 40-50 см. от друг разсадник.

Това е елата Н 2м.:

Прикачен файл

Кавказка ела.jpg
Кавказка ела.jpg (100.82 KиБ) Видяна 31281 пъти
^Don_Antonio^ - напреднал
:winken: Здравейте. Мисля, че темата беше за вечно зеления плет затова ще попитам за помощ "от публиката":
Дворното ми място е от към улицата е оградено с телена мрежа.Желая покрай нея да засадя жив плет който да е вечно зелен по възможност, височината му да стига до около 2м., да е плътен за да непропуска съседски погледи, филтрира прах и най- важната може би да е красив като зелена стена.
Благодаря предварително за всички мнения. :thumbs:
Последна промяна от ^Don_Antonio^ на пон май 17, 2010 3:22 am, променено общо 1 път.
кака Лара - специалист
^Don_Antonio^ написа:
:winken: Здравейте. Мисля, че темата беше за вечно зеления плет затома ще попитам за помощ "от публиката":
Дворното ми място е от към улицата е оградено с телена мрежа.Желая покрай нея да засадя жив плет който да е вечно зелен по възможност, височината му да стига до около 2м., да е плътен за да непропуска съседски погледи, филтрира прах и най- важната може би да е красив като зелена стена.
Благодаря предварително за всички мнения. :thumbs:
Ние май се спряхме на пти4ето грозде - поне за нашата мрежеста ограда ще свърши работа.
Изображение
^Don_Antonio^ - напреднал
Благодаря
Поне на снимката изглежда красиво. :2thumbs:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Вечно зелен жив плет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: