Именно за това се слага лимонтузуто ....Както казах и по-горе - на всички плодове слагам по 2-4гр на килограм захар .
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
докера
- специалист
32 мнения в "Джибри от ябълки не завират ?"
zlatko64
- специалист
- Мнения: 175
Лимонтозуто няма да промени захарността, а ще повиши киселинноста. Не е трябвало да се вари - така се убиват дрождите. И още - захарния градус не тр. да превишава 24. Демек измери захарния градус като прецедиш материала старателно преди това. Ако се окаже повече от 24, слагай вода докато го докараш до 23-24, слагай нов материал и култивирани дрожди и разбъркай.
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Що не четете, бре хора - човекът си е казал - сипал е 20% захарен разтвор. В зависимост от захарността на ябълките дори може да му иде ниско.
Лимонтозуто, което всъщност е винена киселина, се слага за понижаване на pH, което при ябълките най-често не е необходимо. Ако киселинността е висока, ферментацията би могла да се забави. Ниската pH е необходима за предотвратяване на развитието на вредна флора, но при стойности под 3 започва да спъва и захаромицетите. Културните дрожди обикновено са по-устойчиви и работят при високи захарни концентрации и висока киселинност. Топни една лакмусова лента, за да видиш обективно какво е положението преди да подкиселяваш.
Лимонтозуто, което всъщност е винена киселина, се слага за понижаване на pH, което при ябълките най-често не е необходимо. Ако киселинността е висока, ферментацията би могла да се забави. Ниската pH е необходима за предотвратяване на развитието на вредна флора, но при стойности под 3 започва да спъва и захаромицетите. Културните дрожди обикновено са по-устойчиви и работят при високи захарни концентрации и висока киселинност. Топни една лакмусова лента, за да видиш обективно какво е положението преди да подкиселяваш.
bigdragon
- майстор
- Мнения: 1539
hygro написа:Що не четете, бре хора - човекът си е казал - сипал е 20% захарен разтвор. В зависимост от захарността на ябълките дори може да му иде ниско.Четем колега, и не само първото изречение. Следващото изречение е:
...И след третия ден джибрите въобще не са почнали да врат,пробвах ги сладнят...Ако проблема е този, посочен от мен, което през тази година с това сухо и горещо лято не е невъзможно (плодовете узряха рано и са сладки).
Колегата kopaiko може да си бутилира ябълковият сок и да си го пие до пролетта...
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
bigdragon написа:Ако проблема е този, посочен от мен, което през тази година с това сухо и горещо лято не е невъзможно (плодовете узряха рано и са сладки).


kopaiko, си трае, докато си чешем езиците, явно вече подклажда казана

kopaiko
- специалист
- Мнения: 206
Не си трая колеги, просто търпеливо изчаках да прочета всички мнения на отзовалите се от форума и тези от Ракиятя.ком за което много ви благодаря.Та на въпроса,днес преди обед измерих захарноста както ми беше препоръчано оказа се 20%захарност.Двата бидона бяха почнали лека ферментация а в другите никаква реакция.Взех две кофи пресни дюли натроших ги и този път без варене ги смесих с матеряла,после сложих по 2гр. лимонтозу на 1кг.захар и накрая по две пакетчета мая на бидон,която предварително разтворих.Резултатът от цялата химия:след три часа доста активна реакция в бидоните ,в другите два по-слабо но ми се струва че там кашата е по гъста.Утре ще видя какво е положението. Трябва ли да разредя матеряла че трудничко се бърка или накрая като се вари (ако стане). И ако трябва да разреждам с топла вода ли да е?
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
kopaiko написа:Трябва ли да разредя матеряла че трудничко се бърка или накрая като се вари (ако стане). И ако трябва да разреждам с топла вода ли да е?Не разреждай материала докато не премине ферментацията иначе ще я прекъснеш/ като намалиш захарността/, като поври малко ще поомекне и по лесно ще бъркаш. Ако имаш къртач или яка дрелка слагай бъркалка за бои и бъркай с нея, другият вариант е, на едно дървено колче набиваш отдолу на около 20-30 см. пирони и натискаш нагоре-надолу материала в бидона и така става. Преди да вариш материала тогава разреждай, че иначе ще загори материала в казана. Разреждай със студена вода.
Последна промяна от Stefan_62 на чет окт 04, 2012 8:03 pm, променено общо 1 път.
iivanov
- майстор
- Мнения: 3024
Преди дa зaложa мaтериaлa,ябълките ги режa нa едро и ги остaвям дa зaгният в бидон при отсъствие нa въздух.Отсъствието го постигaм кaто посипя отгоре зaхaр(декстрозa).След 3-4 денa омеквaт и тогaвa ги смилaм с дрелкaтa.В моментa съм зaложил 4 по 150 л и 1 по 200 л бидони
Тема "Джибри от ябълки не завират ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!