Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
докера - специалист
Именно за това се слага лимонтузуто ....Както казах и по-горе - на всички плодове слагам по 2-4гр на килограм захар .
zlatko64 - специалист
Лимонтозуто няма да промени захарността, а ще повиши киселинноста. Не е трябвало да се вари - така се убиват дрождите. И още - захарния градус не тр. да превишава 24. Демек измери захарния градус като прецедиш материала старателно преди това. Ако се окаже повече от 24, слагай вода докато го докараш до 23-24, слагай нов материал и култивирани дрожди и разбъркай.
hygro - майстор
Що не четете, бре хора - човекът си е казал - сипал е 20% захарен разтвор. В зависимост от захарността на ябълките дори може да му иде ниско.

Лимонтозуто, което всъщност е винена киселина, се слага за понижаване на pH, което при ябълките най-често не е необходимо. Ако киселинността е висока, ферментацията би могла да се забави. Ниската pH е необходима за предотвратяване на развитието на вредна флора, но при стойности под 3 започва да спъва и захаромицетите. Културните дрожди обикновено са по-устойчиви и работят при високи захарни концентрации и висока киселинност. Топни една лакмусова лента, за да видиш обективно какво е положението преди да подкиселяваш.
bigdragon - майстор
hygro написа:
Що не четете, бре хора - човекът си е казал - сипал е 20% захарен разтвор. В зависимост от захарността на ябълките дори може да му иде ниско.
Четем колега, и не само първото изречение. Следващото изречение е:
...И след третия ден джибрите въобще не са почнали да врат,пробвах ги сладнят...
Ако проблема е този, посочен от мен, което през тази година с това сухо и горещо лято не е невъзможно (плодовете узряха рано и са сладки).
Колегата kopaiko може да си бутилира ябълковият сок и да си го пие до пролетта...
докера - специалист
Затова и го посъветвах да си купи едно пакетче дрожди за всеки случай .... :wink:
Както писах и по-горе , най-вероятно е сварил , а не бланширал ябълките и така е поизтрепал дрождите .... :)
hygro - майстор
bigdragon написа:
Ако проблема е този, посочен от мен, което през тази година с това сухо и горещо лято не е невъзможно (плодовете узряха рано и са сладки).
:) Е толкова сладка ябълка бих искал да видя :) Нека не говорим наизуст - и захаросани да ги береш от дървото, повече от 12% в мъстта не можеш да докараш. Оптималната за правилната ферментация захарност е над 17-19%, затова доливайки 20% захарен сироп в 12% мъст (а по-вероятно да е 7-9%), риск да прекалим, камо ли да достигнем до 26% захарност няма, нали?

kopaiko, си трае, докато си чешем езиците, явно вече подклажда казана :)
kopaiko - специалист
Не си трая колеги, просто търпеливо изчаках да прочета всички мнения на отзовалите се от форума и тези от Ракиятя.ком за което много ви благодаря.Та на въпроса,днес преди обед измерих захарноста както ми беше препоръчано оказа се 20%захарност.Двата бидона бяха почнали лека ферментация а в другите никаква реакция.Взех две кофи пресни дюли натроших ги и този път без варене ги смесих с матеряла,после сложих по 2гр. лимонтозу на 1кг.захар и накрая по две пакетчета мая на бидон,която предварително разтворих.Резултатът от цялата химия:след три часа доста активна реакция в бидоните ,в другите два по-слабо но ми се струва че там кашата е по гъста.Утре ще видя какво е положението. Трябва ли да разредя матеряла че трудничко се бърка или накрая като се вари (ако стане). И ако трябва да разреждам с топла вода ли да е?
Stefan_62 - майстор
kopaiko написа:
Трябва ли да разредя матеряла че трудничко се бърка или накрая като се вари (ако стане). И ако трябва да разреждам с топла вода ли да е?
Не разреждай материала докато не премине ферментацията иначе ще я прекъснеш/ като намалиш захарността/, като поври малко ще поомекне и по лесно ще бъркаш. Ако имаш къртач или яка дрелка слагай бъркалка за бои и бъркай с нея, другият вариант е, на едно дървено колче набиваш отдолу на около 20-30 см. пирони и натискаш нагоре-надолу материала в бидона и така става. Преди да вариш материала тогава разреждай, че иначе ще загори материала в казана. Разреждай със студена вода.
Последна промяна от Stefan_62 на чет окт 04, 2012 8:03 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
Още по- горе казах- бърканье, бърканье- по два пъти на ден :) с дрелката и бъркалка за тераколь :)
iivanov - майстор
Преди дa зaложa мaтериaлa,ябълките ги режa нa едро и ги остaвям дa зaгният в бидон при отсъствие нa въздух.Отсъствието го постигaм кaто посипя отгоре зaхaр(декстрозa).След 3-4 денa омеквaт и тогaвa ги смилaм с дрелкaтa.В моментa съм зaложил 4 по 150 л и 1 по 200 л бидони

Тема "Джибри от ябълки не завират ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: