• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
batence81 - специалист
аха сега разбирам - значи да не жаля пръчката и да я режа, то идеята е от очите да тръгнат пръчките, които ми трябват? Трябва да са точно 2 очите така ли е?
batence81 - специалист
плодната на 8 трябва, така ли е? В началото на темата ме посъветваха да не режа нищо, затова питам
Johny - майстор
Точно така - 2 очи от които догодина ще получиш пак плодна пръчка и чеп.
Повече от 8-10 не бива за млада лоза. Това че не достигат до телта, не бива да те притеснява. До края на май ще пораснат.
batence81 - специалист
Илчо, защо препоръчваш тези 2 формулировки, на мен са ми през метър засадени, няма как да расте в ляво и в дясно кордон.
batence81 - специалист
Джони чепа, който ще се получи развива ли се още тази година или само привързвам плодната пръчка да расте на горе и от нея очаквам да става лоза?
batence81 - специалист
ако оставя две плодни пръчки каква им е идеята - да се разклонят наляво и надясно ли?
batence81 - специалист
в агро сайта пише, че за Гойо се режело наесен, нали сега е времето за подрязване, и дори да реша да е под друга формулировка лозето, пак се реже по един и същ начин на втората година - един чеп на 2 очи и една ппръчка на 8?
atanasov2004 - специалист
Браво! Разбрал си и колегите прекрасно са дали указание. Не се притеснявай ако сбъркаш нещо, фатално е да резнеш под спойката-внимателно гледай, да не оставиш дивачка. Много се радвам на такива мераклии :) и ще помагам. Лозето ти е на доста висока надморска височина. Съвет: предполага се че по късно почва сокодвижение и
развите на всичко. Такаааа...това води до предположение и че по рано "захлажда" и
може да не ти стигнат слънчевите дни-т.е по трудно зреене, но като гледам климата се промени. Преди в Харманлийско беряхме на 19-20.октомври, сега берем 24.09-03.10
А миналата година на 15.09 :shock: и имаше 22-26 захарни градуса.
Ако колега се съмняваш в зреенето ти препоръчвам да поддържаш по ниска формирофка, логиката е в късия път на хранителните вещества и близоста на гроздето до нагрятата земя,камъчета води до добро узряване и съответно висока захарност и добри показатели на сатурачна киселиност. И още едни съвет - всеки ще
се опитва да дава "акъл", но с времето ти ще натрупаш много опит и знания...и сам ще
си преценяш. Дори и в книгите има противоречия/по стари издания/ при растителната
защита на лозята....Успех!
п.п- Няма опасност да изгориш лозите ако ториш както съм писал, опасно за изгаряне има ако ториш само с азотен тор/амониева/ или не добре угнила прясна тор/пилешка и патешка най вече/.
Илчо Илиев - майстор
Извинявам се Колега, не отразих изобщо,че са засяти на 1м...
Обаче , ако искаш вземи пробвай на един ред, извади и пресей лозичките който са излишни...т.е. остави ги през една, да има 2м разстояние м/у тях(макар,че би трябвало да е 1,5 м) и оформи една от резитбите, които ти показах..
При тях добрите страни са,че с високата резитба се намалява вероятността от мана и останалите гъбични заболявания поради проветрението, а и повечето обработки се улесняват, особено резитбата...
На основният ти въпрос...
Ако лозичките ти са засадени миналата година, сега трябва да оставиш само един чеп с две очи, като през вегетацията ще трябва да оставиш два филиза, излизащи от очите,а излизащите от спящи пъпки трябва да филизиш...
Като вид резитба става и полувисок Гюйо, на 80 см, там резитбата е като приземния, но главата е вдигната на 80 см..
Прав е колегата за "акъла", всеки лозар си има негов начин на работа и виждане за нещата, важното е, на теб да ти е добре,,
Както и да го формираш,както и да го режеш....няма проблем ,нещата са поправими,макар да се иска време да се постигне желания резултат...

п.п. наистина в нета има доста инфо за почти всичко,но понякога не можеш да намериш каквото ти трябва...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "По колко пръчки се оставят на младите лози?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: