аха сега разбирам - значи да не жаля пръчката и да я режа, то идеята е от очите да тръгнат пръчките, които ми трябват? Трябва да са точно 2 очите така ли е?
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
batence81
- специалист
97 мнения в "По колко пръчки се оставят на младите лози?"
atanasov2004
- специалист
- Мнения: 355
Браво! Разбрал си и колегите прекрасно са дали указание. Не се притеснявай ако сбъркаш нещо, фатално е да резнеш под спойката-внимателно гледай, да не оставиш дивачка. Много се радвам на такива мераклии
и ще помагам. Лозето ти е на доста висока надморска височина. Съвет: предполага се че по късно почва сокодвижение и
развите на всичко. Такаааа...това води до предположение и че по рано "захлажда" и
може да не ти стигнат слънчевите дни-т.е по трудно зреене, но като гледам климата се промени. Преди в Харманлийско беряхме на 19-20.октомври, сега берем 24.09-03.10
А миналата година на 15.09
и имаше 22-26 захарни градуса.
Ако колега се съмняваш в зреенето ти препоръчвам да поддържаш по ниска формирофка, логиката е в късия път на хранителните вещества и близоста на гроздето до нагрятата земя,камъчета води до добро узряване и съответно висока захарност и добри показатели на сатурачна киселиност. И още едни съвет - всеки ще
се опитва да дава "акъл", но с времето ти ще натрупаш много опит и знания...и сам ще
си преценяш. Дори и в книгите има противоречия/по стари издания/ при растителната
защита на лозята....Успех!
п.п- Няма опасност да изгориш лозите ако ториш както съм писал, опасно за изгаряне има ако ториш само с азотен тор/амониева/ или не добре угнила прясна тор/пилешка и патешка най вече/.

развите на всичко. Такаааа...това води до предположение и че по рано "захлажда" и
може да не ти стигнат слънчевите дни-т.е по трудно зреене, но като гледам климата се промени. Преди в Харманлийско беряхме на 19-20.октомври, сега берем 24.09-03.10
А миналата година на 15.09

Ако колега се съмняваш в зреенето ти препоръчвам да поддържаш по ниска формирофка, логиката е в късия път на хранителните вещества и близоста на гроздето до нагрятата земя,камъчета води до добро узряване и съответно висока захарност и добри показатели на сатурачна киселиност. И още едни съвет - всеки ще
се опитва да дава "акъл", но с времето ти ще натрупаш много опит и знания...и сам ще
си преценяш. Дори и в книгите има противоречия/по стари издания/ при растителната
защита на лозята....Успех!
п.п- Няма опасност да изгориш лозите ако ториш както съм писал, опасно за изгаряне има ако ториш само с азотен тор/амониева/ или не добре угнила прясна тор/пилешка и патешка най вече/.
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
Извинявам се Колега, не отразих изобщо,че са засяти на 1м...
Обаче , ако искаш вземи пробвай на един ред, извади и пресей лозичките който са излишни...т.е. остави ги през една, да има 2м разстояние м/у тях(макар,че би трябвало да е 1,5 м) и оформи една от резитбите, които ти показах..
При тях добрите страни са,че с високата резитба се намалява вероятността от мана и останалите гъбични заболявания поради проветрението, а и повечето обработки се улесняват, особено резитбата...
На основният ти въпрос...
Ако лозичките ти са засадени миналата година, сега трябва да оставиш само един чеп с две очи, като през вегетацията ще трябва да оставиш два филиза, излизащи от очите,а излизащите от спящи пъпки трябва да филизиш...
Като вид резитба става и полувисок Гюйо, на 80 см, там резитбата е като приземния, но главата е вдигната на 80 см..
Прав е колегата за "акъла", всеки лозар си има негов начин на работа и виждане за нещата, важното е, на теб да ти е добре,,
Както и да го формираш,както и да го режеш....няма проблем ,нещата са поправими,макар да се иска време да се постигне желания резултат...
п.п. наистина в нета има доста инфо за почти всичко,но понякога не можеш да намериш каквото ти трябва...
Обаче , ако искаш вземи пробвай на един ред, извади и пресей лозичките който са излишни...т.е. остави ги през една, да има 2м разстояние м/у тях(макар,че би трябвало да е 1,5 м) и оформи една от резитбите, които ти показах..
При тях добрите страни са,че с високата резитба се намалява вероятността от мана и останалите гъбични заболявания поради проветрението, а и повечето обработки се улесняват, особено резитбата...
На основният ти въпрос...
Ако лозичките ти са засадени миналата година, сега трябва да оставиш само един чеп с две очи, като през вегетацията ще трябва да оставиш два филиза, излизащи от очите,а излизащите от спящи пъпки трябва да филизиш...
Като вид резитба става и полувисок Гюйо, на 80 см, там резитбата е като приземния, но главата е вдигната на 80 см..
Прав е колегата за "акъла", всеки лозар си има негов начин на работа и виждане за нещата, важното е, на теб да ти е добре,,
Както и да го формираш,както и да го режеш....няма проблем ,нещата са поправими,макар да се иска време да се постигне желания резултат...
п.п. наистина в нета има доста инфо за почти всичко,но понякога не можеш да намериш каквото ти трябва...
Тема "По колко пръчки се оставят на младите лози?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!