• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iivanov - майстор
Ей сега е момента да инвестираш в японски тежък мотоблок. Можеш и да си ореш , и да си фрезоваш , и оборска тор да си докараш.
kabel96 - специалист
Aнгел 1 написа:
Колега, не че съм песимист, но никой досега не е успял да се справи с това, още повече трайно и без хербициди. Справка - финансовото състояние на "Монсанто". Знам какво ще кажете, аз самият съм го казвал стотици пъти, но еко-начинът, с мотичка, на тази площ...... И да изгориш всичко птиците и вятърът ще ти донесат нови семена. И след всяка обработка на почвата излизат отдолу запазили се семена.
Аз ползвам хербицид с продължително действие ( не съм сигурен дали се казва точно така). Пръска се върху вече почистено място, свързва се с горния слой на почвата и не позволява изникването на нищо за няколко години. В момента, когато покълващото растение се опита да пробие и излезе влиза в контакт с хербицида и загива. Това го правя от няколко години, защото преди не можех да си намеря зеленчуците из тревите. Засажда се вече готов разсад или ако е семена се покриват с друга почва.
Здравей,какъв точно хербицид ползваш защото аз с един такъв испански даже и разсад не расте.Не го уморява напълно но и не расте.
Aнгел 1 - помощник
"Zarpa" използвам, може и да е "твоят", защото живея в Испания. Не влиза през корените, трябва допир със стъблото ( листата). Не вярвам нерастежът да е бил от това. Внимавай и за дозите. Важно е и да не се обработва почвата, образува "филм" на повърхността и пипнеш ли го ефектът изчезва.
Когато засявам директно семена ги нареждам по местата им и ги покривам с купен субстрат. Продават го за саксии. Никога не съм имал проблем досега. Като изникнат загиват половината, но по други причини - разни гадини ядат корените. Инсектициди и отрови не ползвам, защото те влизат и през корените. Колкото останат, толкова.
Илчо Илиев - майстор
Ти си казал отговора,но никой не го видя,а взехте направо да пръскате...
Преди години гледах как едно място, по-зле от твоето стана перфектно,но си трябва време, поне 3-4 г...
В случая засяха люцерна,е първата година едва се показа,но на втората,а особено на третата беше килим, след това я разораха и мястото беше изчистено от многото треволяк,а и люцерната подхранва почвата...
Моя съвет е- ако има с какво го окоси, за да може да се изоре,а ако намериш някой специалист, направо да го дискува,но поне 2-3 пъти..
На пролет едно култивиране и засяваш люцерна, вземи от най-евтиното семе, е има си кускута,но след първата-втората коса изчезва..
Ако няма какво да храниш с люцерната, дай я на някой да я коси,а с парите ще си покриеш разходите...
Другия вариант е да я оставиш на ''угар'', но ще трябва всеки месец да се фрезова/оре, за да се унищожава тревата,а така ще ти излезе доста скъпичко...
iivanov - майстор
Илчо Илиев написа:
Ти си казал отговора,но никой не го видя,а взехте направо да пръскате...
Аз останах с впечатлението , че човека иска още тази година да сади зеленчуци.
Илчо Илиев - майстор
Абе то малко така излиза,но няма как да стане направо зеленчукова градина в тая джунгла....
mcm - специалист
За всичко си има начин. Вземаш една мотика и щом времето позволи изсичаш /остъргваш/ тревата и я изнасяш от мястото. После викаш трактор да изоре и се разбираш с тракториста когато закачи фрезата да мине и да ти го фрезова. След това си сееш каквото искаш, ако е люцерна си я косиш, но ако са окопни култури ще прекопаваш по често за да не изпаднеш отново в това положение.
sergi - специалист
много ви благодаря на всички!!!!!!!!!

не е идеята за тази година, може би след година -две.
със сигурност ще ми помогнат съветите ви....
имам вече моторна коса и във всеки възможен момент когато съм там ще кося
а в по късен етап ще прилагам съветите.

а за люцерната четох някъде и затова попитах.

пак благодаря
sergi - специалист
iivanov написа:
Ей сега е момента да инвестираш в японски тежък мотоблок. Можеш и да си ореш , и да си фрезоваш , и оборска тор да си докараш.
точно това ми беше чуденката - мотоблок или малко тракторче.....
iivanov - майстор
Въпрос на цели, предпочитания... и финанси. Тракторчето е хубаво нещо , но трябва да му намираш работа , за да му изкараш парите. Машината е за да работи , не за красота.
  • 1
  • 2

Тема "бурени....как" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: