Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
themask - специалист
radius написа:
Освен плодородието, силно ме притеснява и обработваемостта. Довечера ще проведа тестове с гевреци. Междувременно днес си взех малко пръст за проба от тази черната на последната снимка. Беше влажна и стана на хубави топчета, значи е глинеста, но колко глинеста ще проверим с метода на тороида :lol: .
Тия 3мм да не са 3 см?
Прикачен файл:
IMG4311.jpg
Еми честито :lol:
Ще си имаш играчка за подобряване... Само да споделя - аз в мойта глина така съм "залепвал" след дъжд, че ботуша ми се изхлузи от крака.
Krass - майстор
Глината се образува при изветряне на скалите. От минерали не очаквай плодородие. Нямаш ли органични вещества, като хумус... А в това, което си ми пратил пише, че глината е потенциално плодородна. Т.е. плодородността зависи от органичните примеси в нея. Чистата глина, от която правят грънците, става само за грънци.
themask - специалист
Krass написа:
Глината се образува при изветряне на скалите. От минерали не очаквай плодородие. Нямаш ли органични вещества, като хумус... А в това, което си ми пратил пише, че глината е потенциално плодородна. Т.е. плодородността зависи от органичните примеси в нея. Чистата глина, от която правят грънците, става само за грънци.
Да, както казах глината добре задържа полезните вещества. Ако имаш глина, която се е образувала под похлупак, то тя определено няма да е много плодородна. Не знам за radius, но при мен в почвата ежегодно е гнила доста органична материя :partyman:
Krass - майстор
Така става :partyman:

P.S. Слагайте перлит. Аз тази пролет на стотина квадрата изсипах 6 чувала агроперлит, защото структурата на насипа при мен е блатен. Изсъхне ли се нацепва като чрнозем. А отъпче ли се става като пластелин.
hidrazin - майстор
radius написа:
...Тия 3мм да не са 3 см?...
Прочети пак внимателно цитата. Има 3мм има и 3см. Първото е дебелината на материала от който е направен геврека.
Той пък е с диаметър 3см.
Като гледам май с тая черна глина може да забогатееш. Е не от плодородие де. :-D
Козметична глина
:partyman:
radius - майстор
4 пъти го четох и не видях да пише нещо за 3 см. А защо питам - да направиш фитил с 3 мм диаметър, означава че материала е мнооооого пластичен. Не успях да направя толкова тънък фитил, 5-6 мм най-тънко. Оказа се, че тази черната пръст е още по-пластична от глинестата, която докарах. Все едно е с по-фина структура, на цвят е добре, но си е пак лепкава. Чудя се, при положение че ще ми дойде с над 700лв по-скъпо, дали да купувам от черната. Вероятно и тя ще има нужда впоследствие от добавки (тор, перлит, пясък), но може би по-малко. Просто по варненско няма хубава земя, а уж Добруджа е на километри.
themask - специалист
Защо не поразпиташ разни фирми за озеленяване там по вашия край какво ползват?
timo1 - специалист
На глината и хвърляи оборска тор,минаваи по често с фрезата и не се занимаваи с глупости.
Ражда си всичко каквото посееш.
Изображение
Държи повече влага и е проблем само ако сееш семена но и там се свиква с проба-грешка.Като сея боб например хвърлям семената в реда и отгоре ги покривам с пясък,всякак съм пробвал така е наи добре.Магданоз и моркови покривам с тая био почвата в чували дето продават. :partyman:
radius - майстор
Само да поясня, че глината не е навсякъде все още. Взех пробно и ще запълня на едно място, като отгоре пак мога да оставя 10-15 см за нещо по-благородно. Просто ми е най-лесно и евтино с нея, но май не е работа. Ето едно геврече
Прикачен файл:
IMG4317.jpg
А тук съм забил мотиката в една находка и съм я вдигнал (малко не си личи перспективата)
Прикачен файл:
IMG4313.jpg
Абе на места чиста глина, но не мога да разбера дали само неразбитите буци са много глинести или всичкия материал е такъв, дори този който прилича на по-нормална почва. Подозирам, че след първия дъжд ще си проличи. Засега ще разстеля почвата, ще пусна фрезата, ако мога да разбия буците и ще чакам дъжд да видя след това дали всичко ще се спече пак. А междувременно ще търся по-хубава земя от майка Добруджа.
hidrazin - майстор
Хубав геврек. Сега ще ти трябва и нещо такова. Казват че много успокоявало. :-D

Изображение

Между другото в цитата по-горе наистина няма три сантиметра. Моя грешка.
Просто ако при диаметър на шнура 3мм може да се слепи в геврек си е чиста глина.
:partyman:

Тема "Глинеста почва - става ли за райграс и леко земеделие" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: