• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
bulhomes2 - майстор
Да обясня разликата при садене в траншея и в дупки. Моите бяха 120-130 туи. Две дълги отсечки до страничните огради и една малка отсечка от 7-8 метра по средата на двора за визуално преграждане (е тук се вижда - http://livadeto.com/galeria/displayimag ... fullsize=1 ) Естествено на траншея беше само късата отсечка. Видимата разлика беше по времето на растежа. Засях ги еднакви, а тези от траншеята дръпнаха малко по-напред от другите. Но сега всички ги подравнявам отгоре и вече няма разлика.

ПП. Тия са фастегиата. Смарагд са ми другите (на дясната ограда), но тях ги взех по-малки, на сянка са и все още не са твърде добре развити. Не знам на какви цени ще ги взимаш, но ако са повече бройки виж за цена и тук - https://zeleno.bg/bg/firms/424-gradinsk ... bnika.html Моите са от него и бяха най-тънкото, което намерих тогава. Че ми ги и докара от Враца до Троян на 2 курса.
stonesour - специалист
не си вади сам иглолистните. гаранция ще загубиш много от тях.
вадят се с цяла коренова бала и се садят пак така /без да се оголват корените от пръстта.
колкото по-дълбока и широка дупката по-добре, но това изисква време, усилия и допълнителна пръст за уплътняване, така че за туи и 50 см на 50 см на 50 см е предостатъчно.
radius - майстор
Мерси за разясненията на всички. Мисля да копая дупки за всяка туя, но 50 см куб ми се вижда невъзможно. Остават още неясноти за мен:
1. Колко най-близо може да ги разположа до бетонова подпорна стеничка? Идеята е те да я прикриват и се цели максимална близост.
2.За ваденето сам - каква е гаранцията, че от разсадника ще ми ги извадят с големи буци? По-скоро ще гледат да са малки според мен. Та колкото баскетболна топка добре ли е? И като се извади как се пренася? Ще ги садя най-късно на следващия ден, ако е от значение.
3. Понеже почвата ми в двора е насипана това лято и не е кой знае колко богата ( защото не се знае откъде е вадена), ми се иска да сложа в дупките и малко обогатител тор или торф. Как се прави конкретно - копая дупката, слагам туята с буцата пръст и дозасипвам с тор/торф или първо правя подложка.
3.1. С торф или тор?
iivanov - майстор
Щом няма да садиш веднага , корените с пръста ги сложи в найлонова торбичка / чувалче. При засаждането , на дъното , сложи две лопати огорял тор и върни пръста от изкопаното. С поливането внеси жълт кристалон.
dolli - специалист
Здравей, ако имаш хубава добре прегоряла оборска тор - сложи в дупките и объркай със земя. По-добре не преторявай - новопосадени растения по принцип не се торят. Най-добре изчакай да се прихванат и тогава започни същинското торене. Най-важно, те и другите са ти го казали, внимавай да не разбуташ кореновата бала - трябва да си остане на топка със земята. Всички иглолистни са много чувствителни в това отношение и ако се разпада балата - трудно се прихващат. Дупките трябва да са ти поне с 20 см по-широки и дълбоки от размера на кореновата бала. Разстояние от подпорната стеничка - поне 60-70 см.
radius - майстор
Тор хубав нямам и не знам какъв ще купя. Затова питам и за торф, струва ми се по-малко вероятно да обърка нещата. Почвата наистина не е богата и затова ми се иска да я обогатя. Това за жълтия кристалон май е добра идея, мислех с маркуча да поливам, има ли начин да го внеса?

Разбирам, че е важно да се запази кореновата бала. Обаче не разбирам защо е нужно с 20 см повече отвсякъде да копая. Ако са на 50 см една от друга туите, това означава да полагам в траншея, тъй като дупките ще се свържат. Не споря, че не е нужно, просто няма да имам време и сили да копая толкова.

За саденето до подпорна стена, защо поне 60 см? Да не я нарушат или нещо друго?

П.С. ходих до разсадника, това с ваденето сам не важи. Дават ги в едни саксийки около 12 см диаметър. Избора е или между западна туя фастиагата 50-55см или смарагд около 30см. Цената е все 3.50лв. Явно смарагда е по-скъпата. За жив плет кое е по-добре, смарагда май расте с по-остър връх, а това не ми е нужно за плет.
keymaker - специалист
Аз ги садя с помощта на свредел ф 25см. и дълбочина 30-35см. Като тор може да ползваш около 1-1.5л. борови иглички на дъното на дупката(колко грозно звучи , ама и отвор не е на място),като поливаш при есенно садене избягвай прекаленото поливане, при пролетно садене заедно със основата поливай и клонките иглолистните се ''хранят'' през листата при недоразвита коренова система, което не означава ,че не се чувстват добре и когато са се развили и бъдат окъпани (през листата/игличките листните торове им дават невероятни възможности).
radius - майстор
Купих 65 фастиагати и 35 смарагда. В неделя ще садя.
Проблем се оказа, че половината ред с фастиагата е на целодневна сянка и май няма нищо да стане, но късно го разбрах. Ще опитам, пък ако не вървят ще го мисля след 2 г.

Някой да препоръча откъде да си купя качествени плодни дръвчета, и като посадя ябълка, да не излезе дюля. Може и да са по-скъпички и без това ще са 5-6 най-много.
keymaker - специалист
Чак пък да не вървят ,едвали ,най -много да се развиват по-бавно от другите ,след няколко сезона като се сплетат в стена и започнеш да ги оформяш ще се нормализират нещата. :mrgreen:
lecki - специалист
Здравей 'Радиус", можеш ли да кажеш от къде ги взимаш
туите ?
Ако не, то на лични, че и на мен ми предстои подобна гимнастика.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Засаждане на туи и плодни дръвчета - кога и как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: