Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
yanko78 - специалист
Филтъра с помпата и пресостата съм ги оставил за на края. Този уикенд ми е свободен и мислех да опъна маркучите. Спрей разпръсквачите ще са за алеята която е 2х14м. мисля през 1.5м. да ги разположа шахматно. Ротаторите ще са за четирите петна които са пред къщата и мисля да са в ъглите както съм показал на рисунките. Кръговете съм решил да са 1-ви - двете петна пред оградата на къщата, 2-ри - двете петна пред самата къща, 3-ти - за спрейовете от дясно на къщата (алеята), 4-ти - за туи по цялата дясна дължина на парцела, 5-ти и 6-ти - както ме посъветва за зеленчуковата градина. Клапаните за туи и зел. градина съм ги предвидил да са с регулиране на налягането а за тревата нормални. Смятам да ги навържа с тройници и нипели, като затапя след последния сройник. За всеки кръг ще закарам ф32, с тройник 25х32х25 ще завъргя кръга. За туите мисля да взема кафяв маркуч от по дебелите, а за градината обикновен найлонов и с кранчета да излеза от кръга.
Още не ми се е изяснило точно каква да е помпата. По мои сметки трябва да е поне 6 бара и поне 30м. напор да дава. Препоръчаха ми на Електра Варна помпите, та ще го мисля. Направо незнам с тия помпи се умотах. Със сигурност ще взема пресостата с разшерителния съд, а за помпата.... ми е мъгла :?
hidrazin - майстор
yanko78 написа:
Спрей разпръсквачите ще са за алеята която е 2х14м. мисля през 1.5м. да ги разположа шахматно.
Нещо си се объркал. Тези SS-530 дето си избрал не са точно спрей разпръсквачи.
Не пръскат в кръг а на правоъгълник. Тези се водят странична лента.
Всеки от тях пръска на 4,5 метра на ляво от него, 4,5 метра на дясно от него и 1,5 метра напред.
Демек покрива правоъгълник с размери 9х1,5 метра.
С твоите 20 броя, ако ги препокриваш (шахматно или един срещу друг) ще ти стигнат за алея широка 1,5 метра и дълга към 80-90 метра. :-D

Изображение
:partyman:
yanko78 - специалист
Такаааа, аз се сблъсквам с поредният проблем. Вчера и днес ходя по мъките. Както писах и се вижда от снимките, в момента има набита тръба за сонда само до недокопания кладенец. От 6-7 години не е ползвана сондата. Исках преди да купя и вържа нова помпа, да подкарам старата вида и да работи известно време и ако има някакви боклуци да ги изкара преди да сложа новата помпа. Първоначално от много престараване да навържа системата, счупих възвратен клапан и се наложи днес да сложа нов. Радоста дойде и след качване на водата с ръчната помпа, пуснахме старата и изкара вода. След 20-ина мин. пак е пуснах и беше ок, но след час беше изтървала и вода йок. Коментирах с приятели и всеки ме съветва да докопая съществуващият кладенец още 3-4 метра до вода и да се ползва кладенец а не сонда както е в момента. Другият вариант да набия ф200 тръба в съществуващата дупка на сондата и в нея да сложа смукател. Направо съм объркан и притеснен какво да правя. Всеки ми казва, че не било надеждно така на този принцип който съм в момента. Как ги виждате най правилно да се случат нещата?
hidrazin - майстор
Нещо не разбрах - няма вода (свършва водата) или ти системата от някъде засмуква въздух?
yanko78 - специалист
hidrazin написа:
Нещо не разбрах - няма вода (свършва водата) или ти системата от някъде засмуква въздух?
Явно засмуква от някъде въздух и изтърва нивото. Иначе вода има, вади си старата вида. Има в селото вода и до преди години когато се е ползвала активно помпата, не е имало проблеми с водата. Моите притеснения са да не се избуша със сумати пари за центробежна помпа и да се окаже, че ще ми прави въртели и аз да си мисля, че се полива а в същото време да не работи. Затова съседи ме съветват, че било по сигурно да е геран, че при него нямало проблеми като е потопен поплавъка постоянно във вода.
hidrazin - майстор
Ми намери от къде засмуква въздух де.
шоп - майстор
hidrazin написа:
+1 :-D :-D :-D ами разбира се.

Колегата заради една лоша водопроводна връзка иска да копае още 3-4 метра или да върти тръба ф 200мм!!!

То много места от където смуче въздух и спада нивото няма. Предполагам е около помпата Вида и холендъра.

Ако не ти се размонтира и монтира всичко наново те съветвам всички резбови съеднинения да ги обмажеш с грес. Става за 5 минути и ще ти коства 50 ина грама грес и изцапан пръст:-)

Успехи!
yanko78 - специалист
шоп написа:
hidrazin написа:
+1 :-D :-D :-D ами разбира се.

Колегата заради една лоша водопроводна връзка иска да копае още 3-4 метра или да върти тръба ф 200мм!!!

То много места от където смуче въздух и спада нивото няма. Предполагам е около помпата Вида и холендъра.

Ако не ти се размонтира и монтира всичко наново те съветвам всички резбови съеднинения да ги обмажеш с грес. Става за 5 минути и ще ти коства 50 ина грама грес и изцапан пръст:-)

Успехи!
Абе то не е до единия пръст грес, ще го омажа аз яката :rolleyes: Ще преправям всичко наново, даже си мислех да сложа една редукция на сондажната тръба която е цол, към цол и четвърт и да сложа по голям клапан, преди тетката за помпата, че този цолов клапан много малък ми се вижда и доста нежен, страх ме е да го напъна, че първия без много зор го строших. Възможно е и от него да засмуква. Ама пусто страх лози пази а и два дни в тая дупка ми се е.... мамата. 116000 пъти слизах и се качвах, три тениски мокри свалих от гърба :? :? :? Но пък кефа цена няма. Ще преправям и това е. Най ме притеснява, да не вземат проблемите да се окажат по упорити от мен :-D :-D :-D
hidrazin - майстор
Има още едно място. Преди много години направо бях откачил - един следобед изгубих докато го открия.
Сменях всичко - гумички на холендъра, набивката на салника, нови кълчища на резбите ... и не ще.
Оказа се нещо елементарно - набивката на кеклата. Тази на крана.
Само я стегнах и всичко тръгна от раз. :shock:
yanko78 - специалист
hidrazin написа:
Има още едно място. Преди много години направо бях откачил - един следобед изгубих докато го открия.
Сменях всичко - гумички на холендъра, набивката на салника, нови кълчища на резбите ... и не ще.
Оказа се нещо елементарно - набивката на кеклата. Тази на крана.
Само я стегнах и всичко тръгна от раз. :shock:
Аз нямам никъде чешма за да е от кеклата, холендър също никъде нямам. Сондажната тръбата е цол, след нея слагам възвратния клапан, нипел от клапана към тетката (от тетката ми излиза тръбата към попмата) и нагоре до ръчната помпа пак тръба. Предполагам, че или от помпата смуква от някъде (въпреки ,че винаги спирам кран на изхода и преди да е изключа) или някъде по възвратния клапан. Под ръчната помпа също има кран и него го спирам като се вдигне водата. Ще карам така, ще преправя всичко, пък ако имам проблеми ще го мисля. :drinkers: :drinkers:

Тема "Огромни въпроси за поливна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: