Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
valbg1 - напреднал
gnt69 написа:
ridik написа:
Ижектора можеш да го направиш като преди помпата сложиш кран с маркуч който да засмуква торовата смес ,но трябва да се наблюдава иначе при свършване на торта помпата ще глътне въздух ,но при теб не е фатално нали си с цистерни
Най добре и лесно е торта в цистерната и тя си отива в растенията. Инжекторите са за помпи от сондажи. :partyman:
Вероятно ще е така - торта в бидоните и към редовете.
Мислех си само, дали няма още повече да им е кеф на микрогадините в бидоните - да им правя банкети от време на време ...
ridik - специалист
Никой не казва , че без помпа не може,но ще забравиш за този капацитет от 2л който дават при оптимално налягане.Не съм чел теми от доволни потребители на капково без помпа, но съм поливал декари на капково и като знам каква мъка е когато не достига дебита на помпата камо ли да няма помпа изобщо.Капковото е икономично защото при изпълване на системата и достигане на определено налягане в нея самата помпа започва да потребява по-малко вода от сондажа от колкото при гравитачно напояване, и това е добре дошло при сондажи с намален дебит.Разбира се дебита на помпата трябва да е съобразен с дебита на дюзите.Затова поливната площ се ''разкоства'' на полета.С помпа ще е много по-добре от колкото без нея.Без нея може да дойде такъв момент в който водата от капките да не може да компенсира изпарението и през лятото.Зеленчуците не обичат водата да ги мокри директно, тоест между стеблата и капката спокойно може да има разстояние 10-15 см ,затова казах , че този маркуч през 15 см не е оптимален, но при липса на помпа е по-удачен понеже капацитета на дюзите ще е доста намален,наполовина даже и да не е в пъти по-малко.
krismarg - специалист
ridik написа:
Никой не казва , че без помпа не може,но ще забравиш за този капацитет от 2л който дават при оптимално налягане.Не съм чел теми от доволни потребители на капково без помпа, .......
Аз съм доволен. Всъщност какви са тези зеленчуци дето се сеят през 15 см. и се поливат с 2л.час.

Домата е през 30-40 см и иска в някой моменти от растежа 6л. Кое налага избора на маркуч през 15 см с 2литра капка. Ако почвата е пропусклива поливното петно става с формата на обратна капка и голяма част от водата попива в дълбочина и не се усвоява от растението. Идеята е да се определи и спрямо дълбочината на засяване и поливната норма дебита на капките.
В единия двор съм с бидони на 1 метър над земята и денивелация около метър в долната част. Маркучите са 30/2 за картофи и домати и 20/2 за краставици и пипер. Реално капкообразувателите дават около 1,3 литра на час. За около 4 часа се изпразва единия бидон при поливане на домат, пипер и краставици. При картофите отиват 2 бидона(18 реда по 6-7 метра). Поливката се прави вечер, а на сутринта се пълнят бидоните с помпа от кладенец. Така водата се стопля и не се подсичат растенията. За някой култури - моркови, червено цвекло е по добре капка 10/1.

Пуснете си парче капков маркуч за да определите пропускливостта на почвата. Например 30/2 от чешмата през редуктор на 1 бар (около 3,5 лева за тръба 25мм). След определено време с една права лопата вижте какво става.
И според какви култури ще отглеждате си определете маркуча с капкообразувателите.
miroki - майстор
Аз не меря къде са зеленчуците. Сея което където реша. После слагам маркуч през 10 см 1л/ч на всички.
Обхваща целия ред. Те и корените така.
preslav - майстор
Доколкото разбрах бидоните са налични, слагаш ги и наблюдаваш какво се случва. Мисля, че програматорите ти ще останат излишни, щом миналата година си се справял с 2 кубика на поливка, ще се справиш и с 2 бидона по 1000 литра - просто ги оставяш да изтекат. Тъмното за бидоните е важно, но се постига лесно и евтино, макар че пак ще се въдят водорасли и трябва да се предвиди възможност за чистене. По отношение на торовете не виждам особен смисъл в това да се внасят с поливките, ако правилно си торил есента и пролетта ще ти остане едно листно торене, така или иначе ще има и други пръскания.
С две думи не го мисли много-много, действай, а сабята ще покаже!
valbg1 - напреднал
Благодаря за коментарите до момента, благодаря и за бъдещите :partyman:

Друг основен момент, който за който все още имам разни колебания, като е ясно, че зависи от почвата, климата и т.н.
Полетата (лехите) ми са по 90см, с пътечки между тях. Вътре в полетата ще има различен брой редове.
Маркуча ми е ще е с капки през 15см. А в едно поле(леха) планирам да сея:
- краставици, тиквички - 1 ред
- домати, картофи, пипер, патладжан - 2 реда на разстояние 60-70см
- цвекло, лук, салата, моркови и др. - 3 реда на разстояния 20-25см
Споделете - на кое по колко ленти капкови маркучи слагате - 2 ленти отстрани на ред; 1 лента за всеки отделен ред, 1 лента между два реда (за двата)?
Допълнение - при капково напояване - как сеете различни култури - на заравнена земя или пак на издигнати лехи/вади?
preslav - майстор
valbg1 написа:
Маркуча ми е ще е с капки през 15см. А в едно поле(леха) планирам да сея:
- краставици, тиквички - 1 ред
- домати, картофи, пипер, патладжан - 2 реда на разстояние 60-70см
- цвекло, лук, салата, моркови и др. - 3 реда на разстояния 20-25см
Споделете - на кое по колко ленти капкови маркучи слагате - 2 ленти отстрани на ред; 1 лента за всеки отделен ред, 1 лента между два реда (за двата)?
Допълнение - при капково напояване - как сеете различни култури - на заравнена земя или пак на издигнати лехи/вади?
Повдигнатите лехи ги ползват при напояване с маркуча, не виждам смисъла при капково да повдигаш лехите - очаквам да има и други мнения по въпроса.
Всеки ред с лента, максимално близо до корените.
Подчертал съм нещо, за което ми се струва, че е редно да прочетеш по-подробно - по спомен домати и патладжан не се долюбват, а картофите в близост с домати са източник на болести (общо казано), ще трябва да се лишиш от нещо в името на това другото да е добре.
За лук и салати също си мисля, че капково е излишно, но цвекло и моркови си сакат поливка - има специални отклонения за лентовия маркуч с кранче за конкретното "черво" т.е. добре е да предвидиш "отсичане" на поливката на конкретни култури.
Чираче - майстор
preslav написа:

, максимално близо до корените.
Напълно погрешно както за зеленчуци, така и за дървета - така се унищожава кореновата система.
hidrazin - майстор
На моите явно кореновата система е много яка щото нищо не им става.
С изключение на пипера. Една година от обилно поливане беше тръгнал да догонва доматите.
Стеблата му почнаха да падат при малко по-силен вятър и се наложи да му слагам ... колове. :shock:
На доматите един маркуч покрай коловете/корените закрепен на най-високата част на лехата.
На пипера един маркуч между двата реда пипер на най-високата част на лехата.
На краставиците три маркуча за един ред - два от едната страна на корените и един от другата.
Така мога да ги пускам заедно с пипера или заедно с доматите и за едно и също време да получават 3-пъти повече вода.
Понякога бодвам и по някой корен тиквички за пържене. За тях отклонение и твърд маркуч на кръг около корена.
Друго май не сея. :? (е, имам и един ред малини но не ги броя) Само неща за слатки и никаква хамалогия повече.
:partyman:
valbg1 - напреднал
preslav написа:
...
Уточнявам, че се получи недоразумение - изброих зеленчуците произволно, само ги разделих на групи според различните разстояния между редовете, а не че така ще са разположени в градината. Съобразих всички съвети, които намерих за съседство и т.н.
За повдигнатите лехи, дори и да не са нужни при капково поливане, дано не се окаже че пък са неподходящи - аз си ги харесвам заради "подредеността" най-малко, която се получава.
Чираче написа:
preslav написа:
, максимално близо до корените.
Напълно погрешно както за зеленчуци, така и за дървета - така се унищожава кореновата система.
И аз смятам да не е плътно до корените, решил съм да е на около 5-6см от редичката на стъблата/корените.
hidrazin написа:

На доматите един маркуч покрай коловете/корените закрепен на най-високата част на лехата.
На пипера един маркуч между двата реда пипер на най-високата част на лехата.
На краставиците три маркуча за един ред - два от едната страна на корените и един от другата.
Така мога да ги пускам заедно с пипера или заедно с доматите и за едно и също време да получават 3-пъти повече вода.
Понякога бодвам и по някой корен тиквички за пържене. За тях отклонение и твърд маркуч на кръг около корена.
:partyman:
:supz: особено благодаря за идеята за краставиците, както и за тиквичките (само да дообмисля как ще се реализира), ако имаш възможност - дай някое и друго фото.
А иначе домати, пипер (предполагам и другите), които традиционно са на лехи и се поливат във вадите им, пак си остават така и при капковото ли?

Тема "Капково напояване на зеленчуци (2018)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: