Произвеждане на зеленчуци е лесно.Садиш домати - береш домати. А между тези две операции има по малко работа всеки ден.
Трифон П.Трифонов написа:Преслиии, кой ши гу иде туй домати толкос много?Питаш-отговарям - на пръв прочит изглежда много, реално нещата не са така. Първо от 200-тата кофички на нивата ще излязат около 150, а другите 50 ще се раздадат - може и фира да има някъде т.е. от 200 да останат 180. Ако се питаш къде ще се хванат, ще приложа примерна схема на засаждане, а ти с метъра ще видиш колко и къде можеш да наместиш. Ще кача и снимка на това, което се случва с неизядените домати.
Аз също съм аджамия и това ще е втора година, в която всичко се поддържа от мен и булката (старите агро-дейци каталясаха изведнъж). Поради недостиг на време сме принудени да измисляме хитриники, за които ще спомена по-долу.
Едната от хитринките, която приложихме частично първата година и изцяло през втората е, разсадът се прави директно в кофичките (икономисваме пикирането), когато е готов за полето (някъде около и след Гергьов ден) готовият разсад се изнася и сади заедно с кофичката (режа и само дъното). Ефектите от това садене на "кофички" са минимум 3, растенията не боледуват, поповото прасе не може да ги докопа и естествено времето за разсаждане се редуцира поне с 1/3. Другата хитринка от миналата година е машинката за привързване на домати и лозя. За капковото е излишно да коментирам колко време спестява. Тази година за сефте изрязахме сами лозето и нямам идея какво ще даде, но като цяло борбата (все още) е да се вдигне на теловете, а не както до сега да пълзи по земята и да се връзва на букети.
Има още много за казване, но да не се заблуждаваме, че има нещо, което се получава от днес за утре.
Ако мога да обобщя, най-голямата придобивка (като стойност, а не като цена) е фрезата, следват ножиците за лозе и клони (случайно попаднах на определена марка и за други не искам да чувам), вързачката за домати и капковото. Пропуснах да кажа, че миналата есен се наложи спешно да се купува второ 100 л. буре - аджамийска му работа.