• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nikel - специалист
Произвеждане на зеленчуци е лесно.Садиш домати - береш домати. А между тези две операции има по малко работа всеки ден.
preslav - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Преслиии, кой ши гу иде туй домати толкос много?
Питаш-отговарям - на пръв прочит изглежда много, реално нещата не са така. Първо от 200-тата кофички на нивата ще излязат около 150, а другите 50 ще се раздадат - може и фира да има някъде т.е. от 200 да останат 180. Ако се питаш къде ще се хванат, ще приложа примерна схема на засаждане, а ти с метъра ще видиш колко и къде можеш да наместиш. Ще кача и снимка на това, което се случва с неизядените домати.
Аз също съм аджамия и това ще е втора година, в която всичко се поддържа от мен и булката (старите агро-дейци каталясаха изведнъж). Поради недостиг на време сме принудени да измисляме хитриники, за които ще спомена по-долу.
Едната от хитринките, която приложихме частично първата година и изцяло през втората е, разсадът се прави директно в кофичките (икономисваме пикирането), когато е готов за полето (някъде около и след Гергьов ден) готовият разсад се изнася и сади заедно с кофичката (режа и само дъното). Ефектите от това садене на "кофички" са минимум 3, растенията не боледуват, поповото прасе не може да ги докопа и естествено времето за разсаждане се редуцира поне с 1/3. Другата хитринка от миналата година е машинката за привързване на домати и лозя. За капковото е излишно да коментирам колко време спестява. Тази година за сефте изрязахме сами лозето и нямам идея какво ще даде, но като цяло борбата (все още) е да се вдигне на теловете, а не както до сега да пълзи по земята и да се връзва на букети.
Има още много за казване, но да не се заблуждаваме, че има нещо, което се получава от днес за утре.
Ако мога да обобщя, най-голямата придобивка (като стойност, а не като цена) е фрезата, следват ножиците за лозе и клони (случайно попаднах на определена марка и за други не искам да чувам), вързачката за домати и капковото. Пропуснах да кажа, че миналата есен се наложи спешно да се купува второ 100 л. буре - аджамийска му работа.

Прикачен файл

domati_схема на засаждане.JPG
domati_схема на засаждане.JPG (115.74 KиБ) Видяна 1407 пъти

Прикачен файл

домат.jpg
vlax - майстор
Като стана въпрос за хитринки бих ти препоръчал да сложиш мулчиращо фолио, така няма да плевиш и щом ги садиш с кофичките си купи садило за луковици, дупката е точно колкото кофичката. Ако искаш може да кача снимки. :partyman:
Andri01 - майстор
Мулчиращо фолио между редовете,закрепено със скоби в краищата и по дължина с арматурна тел. Иначе ще ти завие доматките при първия вятър. :)
preslav - майстор
vlax написа:
Като стана въпрос за хитринки бих ти препоръчал да сложиш мулчиращо фолио, така няма да плевиш и щом ги садиш с кофичките си купи садило за луковици, дупката е точно колкото кофичката. Ако искаш може да кача снимки. :partyman:
Садилото за луковици ме интересува. За мулча съм се замислял, но и без него нямам кой знае какви плевели, а пропускам небесната влага.
Andri01 - майстор
Има го в големите "бакалии"-метален прерязан конус с дръжка в дъното. Отваря се на страни от пружина.
preslav - майстор
Andri01 написа:
Има го в големите "бакалии"-метален прерязан конус с дръжка в дъното. Отваря се на страни от пружина.
Разгледах няколко неща в нета - добра идея, която не знам как ще се държи в рохка почва, но опитът ще покаже.
gnt69 - майстор
preslav написа:
Разгледах няколко неща в нета - добра идея, която не знам как ще се държи в рохка почва, но опитът ще покаже.
Поливаш преди садене и почвата няма да се свлича. :partyman:
vlax - майстор
preslav написа:
Садилото за луковици ме интересува.
Не се хвърляй на скъпите,но да не е и от най-евтините боклуци.Моето е такова и съм доволенЦък на 4-5 години е.Комшията след като му го препоръчах и си купи,вика как съм се мъчил до сега-то стана малко като реклама ама карай :)
preslav написа:
За мулча съм се замислял, но и без него нямам кой знае какви плевели, а пропускам небесната влага.
Понякога небесната влага е повече от колкото трябва :-DТогава питаш ли разстението как се чувства.
Предимствата ,няма плевели,икономия на вода,по-малко изпарения и съответно по-малко болести,регулярно поливане по график без значение валяло ли е или не,даваш на разстението вода колкото му е необходимо,затопляне на почвата-моето е черно и т.н.
Недостатъци-хамалогията по поставянето. :partyman:
vlax - майстор
Andri01 написа:
Мулчиращо фолио между редовете,закрепено със скоби в краищата и по дължина с арматурна тел. Иначе ще ти завие доматките при първия вятър. :)
Не между а върху редовете.
Между тях минавам с мотиката или с ел. косачката. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Тема за общи въпроси в градинарството ( бивша Привет Градинари )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: