• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
valdim - специалист
вт дек 27, 2022 3:52 pmDjack написа:
На един да му прокапе покрива по случайност и лошо съвпадение след като ти цъфнат доматите и ще направиш ремонт на целия покрив! Дано да си предвидил да копаш само над твоя апартамент.
Терасата си има отводняване. Освен това, смятам да сложа "компютър", който да настройвам според нуждата от напояване и сезона. Надявам се, че с времето и чрез наблюдение, ще успея да напасна поливането, така че да не се оттича вода или да е малко.

На тенекиите съм пробил по 4 дупки, за да осигуря дрениране. Достатъчно ли е?
Мисля да ги сложа на дървени скари от палети, а не директно върху настилката, за да има проветряване. А 2та парника ще са на крачета, на 10тина см. над пода на терасата.
Djack - специалист
Аз съм далеч от мисълта, че ще ги наводниш с тенекиите. Просто има криваци, дето си търсят поводи за дразги. Имай предвид, че трябва да пазиш тенекиите от претопляне, когато корена е в земята, температурата е различна и се променя плавно.
Оранжериите гледай да предвидиш добро закрепване, за да не ги вземе вятъра.
valdim - специалист
вт дек 27, 2022 9:37 pmnikolson написа:
Дали ще стане? Може. Дали ще се разбереш с останалите от ТКЗС-то е друг въпрос. Дядо ми казваше "орташкото и кучетата го не щат".
Не очаквам да имам проблеми със съседите:
1. Както писах по-горе ще се постарая да не се получи наводняване на покрива
2. Засега жилищните етажи са населени на 25%
3. Никой не се качва на тавана, може и да не разберат (не че имам намерение да крия).
4. Старая се да правя входа ни приятно място за живеене - ремонтирам, почиствам и т.н. Харесва ми и го правя без да очаквам похвала или награда.
valdim - специалист
ср дек 28, 2022 11:07 amDjack написа:
Аз съм далеч от мисълта, че ще ги наводниш с тенекиите. Просто има криваци, дето си търсят поводи за дразги.
Разбирам. Мисля, че засега няма такива. Засега.
Имай предвид, че трябва да пазиш тенекиите от претопляне, когато корена е в земята, температурата е различна и се променя плавно.
Как да ги пазя? На тая южна тераса, ше ги напече яко... Може би да опъна бяла хартия или плат пред тях, на височината им?
Оранжериите гледай да предвидиш добро закрепване, за да не ги вземе вятъра.
Смятам да направя нещо такова (макар и не толкова "избарано"), с капак от винкел и стъкло. Никакъв шанс да бъде отвято, като се напълни с пръст.

Прикачен файл

сандък-оранжерия.JPG
Djack - специалист
Готино изглежда , ама с 2 часа да закъснееш да му вдигнеш капака, с това южно изложение ще опечеш всичко. Ама действай, ако не направиш нищо, хептен нвма да ти се получи.
Има челен опит от къде да почерпи за някаква автоматизация и на капандурите.
Може да се получи една супер яко технологична мини покривна градинка.
kozl - майстор
вт дек 27, 2022 1:59 pmvaldim написа:
Здравейте форумци,
Още от миналия Септември започнах да мечтая и да се подготвям за изграждането на малка зеленчукова градина на покрива на нашата китна кооперация.
Най-важното е че е налице желание от моя страна, аз смятам че има и подходящите условия.
Вярвам че останалото е въпрос на добро планиране, ентусиазъм и търпение. Именно по въпроса за доброто планиране реших да пиша във форума и да отворя тази тема. Наясно съм, че ще направя грешки, но с ваша помощ се надявам да избегна някой, а други да отстраня в движение.
Аз като "шеф" на 2 ТКЗСта (ЕС), веднага се хващам за думата покрив. И понеже покрива е обща част, решения свързани с него се приемат на ОС.
Това на снимката

Изображение

може да се приеме за тераса. Съдейки по снимката ми прилича на тераса пред складови помещения, което ми насочва мисълта, че това е обща част и пак стигам до ТКЗС-то (решение на ОС за начина на ползване на общи части).
Съдейки по снимката, обаче в този вид на терасата аз не бих разрешил достъп до тази тераса.
valdim, ако можеш, промени заглавието, снимките и смотаняците да изчезнат, та темата да продължи в по "конструктивно-градивен" вид!
Другото ще си го решиш на място.
То вече стр......свирено, ама...
miroki - майстор
Сложи съндъчета/чинийки/ за вода, и няма да имаш проблеми.
Те са си саксии. Не оставяй водата да капе по тавана.
Но поради ограничената светлина, заради козирката, ще може да се отглежда всичко, което може на обикновена тераса. Далеч, повече ще може при липса на козирка и дори стена /дълъг ден/. Както би имало на истински покрив.
Всички обичайни подправки ще имаш лесно. Доматите само за декорация /колкото да ги имаш/. Искат поне 20л. Туба. Краставиците са доста по-лесни от тях и държат и на тераса.
Относно отглеждането е важно да имаш предишен опит. И да съумееш да го внедриш /напаснеш/ в терасно отглеждане.
valdim - специалист
Аз като "шеф" на 2 ТКЗСта (ЕС), веднага се хващам за думата покрив.
Правната страна на ограниченията в ЕС ми е ясна.
Да приемем, че всичко ще бъде наред и да обсъждаме техническата и по-скоро зеленчуко-техническата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Тема "Малка зеленчукова градина на покрива на ЖК. От А до...Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: