Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
dragozow - майстор
Хонда мотор е ок, но не и този мотор, търсих миналата година карбуратор за такъв и се хванах в приключение. Принципно всяка косачка с мотор над 4,5 HP ти върши работа, НО, купи за която има части на склад. Ясно е че като е нова това не те интересува, но питай имат ли карбуратор, бобина, нож, шнек, колела, жила, ремък за самохода, стартер. Китайските мотори по принцип са ок и при Хонда и Бригс плащаш за марката без да има кой знае какви предимства от това, защото живота на мотора надвишава този на останалото. Нямаш кой знае каква грижа, сменяш маслото веднъж годишно, чистиш или сменяш филтъра, почистваш косилния апарат ако си косил мокра трева и не я оставяш с бензин зимата. От двата модела, Хускварната естествено, за Хюндай след 3 години няма да намериш части. За Хускварна също няма части, защото вносителите са кофти, но поне може да се поръчат, но до като дойдат тревата може да стане 2 метра. Този модел може да се намери и по-евтино...
Погледни Stihl и най-вече OleoMac, вторите са съвсем ок с частите и ще получиш персонално отношение.
ushuaya - специалист
В крайна сметка купих Stihl 248.3 T. Засега съм доволен. Не е прекалено голяма нито много малка. Достатъчно мощна е. Бързо коси. Удобна е за изпразване на коша. Пък и я взех на промоция с две масла :) Само се чудя на колко време да и сменя първото масло - в книжката пише на 10 часа, пък знам по принцип, че се сменя на 5 часа.
Anatolkin - помощник
Ето, че се започна с обслужванията още преди да се запали. Така е при скъпото. Обслужваш, трепериш и обикаляш за части. Добре, че не си избрал хускварната. Щеше да чакаш по 2 месеца за части. Аз съм с четиритактово менте хонда и от 3 години не съм сменял маслото. Само бой. 2 декара 5-6 пъти годишно. Цяло лято стои под навеса, пари да им давам няма кой да я открадне. Макар че някой може да се заблуди, че е истинска.
ushuaya - специалист
ср апр 09, 2025 3:51 pmAnatolkin написа:
Ето, че се започна с обслужванията още преди да се запали. Така е при скъпото. Обслужваш, трепериш и обикаляш за части. Добре, че не си избрал хускварната. Щеше да чакаш по 2 месеца за части. Аз съм с четиритактово менте хонда и от 3 години не съм сменял маслото. Само бой. 2 декара 5-6 пъти годишно. Цяло лято стои под навеса, пари да им давам няма кой да я открадне. Макар че някой може да се заблуди, че е истинска.
Смяна на масло си е стандартна процедура, независимо дали косачката е скъпа или евтина. Не смятам за 9 лв. да прецаквам двигателя :)
Anatolkin - помощник
Не става дума за деветте лева. Става дума да си бича айляка нон-стоп, а не през ден да сменям масла и консумативи на машинки, машини, машинища, коли, джаджи, апарати, уреди и т.н. Семейства се разпадаха навремето заради вечно лежащи под колите и по мазите домашни мастори. Жена му вика дай да излезем на ресторант в събота, оня отговаря: "Не мога, бързам да хвана ред за кварталния канал да сменям маслото" :rolleyes:
ushuaya - специалист
чет апр 10, 2025 11:56 amAnatolkin написа:
Не става дума за деветте лева. Става дума да си бича айляка нон-стоп, а не през ден да сменям масла и консумативи на машинки, машини, машинища, коли, джаджи, апарати, уреди и т.н. Семейства се разпадаха навремето заради вечно лежащи под колите и по мазите домашни мастори. Жена му вика дай да излезем на ресторант в събота, оня отговаря: "Не мога, бързам да хвана ред за кварталния канал да сменям маслото" :rolleyes:
Е, чак пък през ден. То докато ги докарам до 10 часа сигурно ще мине годината :D
To&To - специалист
Всеки един продавач си хвали "стоката" когато и колкото му е изгодно. За тези имало части, за онези нямало... И като идеш при тях се почва с ташкарлъците и лафовете без значение дали е марка или не. За това се взима хубава техника. Поне за да забавиш ходенето до тях. И не съм съгласен, че за Хонда, Бригс, Субару, Сузуки, Кавазаки и т.н. се плаща за марката при малогабаритната техника. Съгласен съм, че една техника не е само двигател, но тези които слагат хубавите двигатели слагат и по-качествени компоненти като цяло. Маркова техника с хубав мотор е по висок клас както цяло, отколкото с посредствен. За това е и по-скъпа. 80 % от хората които си купуват евтина маркова техника не знаят, че си купуват ребрандиран бюджетен вариянт. После се плюят марки. Читав сервиз ще намери части както за маркова, така и за бюджетна техника.
hidrazin - майстор
съб апр 19, 2025 9:14 pmTo&To написа:
Съгласен съм, че една техника не е само двигател, но тези които слагат хубавите двигатели слагат и по-качествени компоненти като цяло. Маркова техника с хубав мотор е по висок клас както цяло, отколкото с посредствен. За това е и по-скъпа.
Марковата техника е по-скъпа заради името/бранда/марката... (както и писа)
Иначе всичката тая техника се прави в Китай.
И ако не е произведена в Китай, то значи е МЕНТЕ. И това е от десетилетия.
:partyman:
P.S. Нашия ЕС нищо не произвежда от години. Няма и ресурси да произвежда. В ЕС е тотал щета.
Малко по-добре е в САЩ. Имат някакви ресурси (малки, но имат).
Проблема им е че няма кой и къде да произвежда - масово всичко е изнесено в ... КИТАЙ.
съб апр 19, 2025 10:20 pmhidrazin написа:
Марковата техника е по-скъпа заради името/бранда/марката... (както и писа)
Иначе всичката тая техника се прави в Китай.
И ако не е произведена в Китай, то значи е МЕНТЕ. И това е от десетилетия.
P.S. Нашия ЕС нищо не произвежда от години. Няма и ресурси да произвежда. В ЕС е тотал щета.
Малко по-добре е в САЩ. Имат някакви ресурси (малки, но имат).
Проблема им е че няма кой и къде да произвежда - масово всичко е изнесено в ... КИТАЙ.
Градинската ми техника е само менте.
https://photos.app.goo.gl/F623qHwat7jCgvAt6
MS 150 TC und MS500i тоже, както и няколкото мотики, лопати.....
Имам и някои оригинални машини, но не и с които работя.
hidrazin - майстор
нед апр 20, 2025 11:52 amТрифон П.Трифонов написа:
Градинската ми техника е само менте.
Що бре? ОргиналдЪ са. Ей ти още една напълно оригинална Щилка по твоите критерии.

Прикачен файл:
Оригинална ЩИЛКА от Китай.jpg
Оригинална ЩИЛКА от Китай.jpg (108.9 KиБ) Видяна 531 пъти

Тема "Избор на моторна косачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: