Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
emil_v r - майстор
В кой край сте , та ви удари градушка ?
При нас валя само колкото да полее хубаво .
Пръскам с шампион и пероцин , понеже е най мързеливо и бързо.
Имам проблем с осите обаче .
Научих маса неща обаче за цветарството от стари професионалисти.
escutcheon - специалист
Осите мразят миризмата на лайка. Използвай тази им слабост! :wink:
emil_v r - майстор
Виж какво , Ескучеон .
Чувам го това с лайката няколко пъти , обаче кажи
пробвал ли си лично ,и някакакви подробности по приготвянето .
Така четох в едно авторитетно списание че кукурякът тровел кокорадският бръмбар .
Маса труд хвърлих за отварата и бръмбарите абс. нищо не им стана .
masterval - майстор
Ескучеон, да не става въпрос за хъски, уточни, да не изтрепем някой напълноневинен кокорадски бръмбар?

(А кукуряка помага само за кулурадските бръмбари, другите го имат за деликатес.) :-D :-D :-D
escutcheon - специалист
Аз по стечение на обстоятелствата се наложи да се грижа за едно лозе две години. И тъй като не съм почитател на земеделския труд пробвах разни мързеливи способи. Прави се гъста отвара от лайка и се пръска грозда- работи за осите, но трябва да има време до брането поне месец, за да не горчи гроздето след като го обереш.
ppeettiioo - специалист
Аз мисля че е още рано за осите,но когато започне да зрее гроздето сложи шишенца с тясно гърло(да речем от лимонада 250мл) пълни около 1/3 с оцет +захар на няколко места по асмата , осата влиза ,не може да излезе и се дави.Пробваи
255388 - специалист
Здравейте,
Не съм много на "ти" с грижите за лозите, познанията ми опират до подрязване, прекопаване и правене на вино. :lol: Имам няколко лози на вилата в Банкя - 3 червени и 2 бели. Проблем ми прави единствено едната бяла. Не знам точно какъв сорт е, но е едър. Садена е от някакъв морски сорт (не съм я садил аз). Та последните няколко години страдаше от някакво заболяване. Прошарва се, половината листа пожълтяват и изгниват, гроздаците по същия начин. Има здрави и потъмнели зърна. Като цяло е 50/50.
Тоя сезон за момента е добре, няма такива симптоми и се замислям дали не е удачно превантивно да я пръскам с нещо. :? Обаче хал хабер си нямам с какво точно. Бях чел нещо за бордолезов разтвор...
Дайте съвет как да процедирам, че е грехота такива гроздаци да се похабяват. :)
Johny - майстор
Препаратите са много. Предлагам ти да пръскаш с ШАВИТ Ф 72 ВДГ който е срещу най-масовите болести по лозата /мана, оидиум и сиво гниене/ и Нуреле Д /инсектицид/ срещу неприятели.
Броят на пръсканията и интервалите между тях се определят в зависимост от валежите, влагата и температурата на въздуха. За опазване на реколтата обекновено се извършват 5-6 третирания – първо – през третото десетдневие на май, второ, трето и четвърто – през юни, пето и шесто – през юли. Обикновено се пръска в интервал от 8-12 дни, но при дъждовно време – през 6-8 дни.
Аз бих добавил към тези интервали +3дни. Пръска се до прошарване на гроздето, кто последното е добре да бъде с бордолезов разтвор.
timo1 - специалист
В Италия преди 10 дни ни отпра градушка и съсипа всичкото...50дка.лозе
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Тема "Пръскане на лозето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: