• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 39
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
cybersas - специалист
ivanovbg написа:
Остават се по два листа под най долната китка. Като я обереш 2 листа под следващата и така нататък След като обереш четвъртата се отпуска въжето така че петата да е на около 40 см от земята и стеблото се намотава на земята. Караш така до края. След като общата дължина на домата надвиши 20 метра(обикновено към края на втората година, не е изгодно да се гледа повече поради прекалено дългия път от корените до доматите което доста затормозява придвижването на веществата от корените.

Надявам се, че са 2 метра, щото иначе отиваме в раздел лозарство и асми?!
hidrazin - майстор
Ами за до 3 метра няма проблем. То с чушките е така - те са многогодишни и при благоприятни условия достигат няколко метра височина.
Що да не достигат 20 метра при благоприятни условия? Това са чушки. :-D Определено съперничат на асмите.

Изображение

:partyman:
ivanovbg - майстор
http://www.youtube.com/watch?v=l3jS2ypcJYk
Тук са малки. Не мога да намеря клипа - на земята имаха поне 7-8 навивки от стеблото.
MMIel - специалист
Имам приятел с ходропоника и миналата година декември когато са ликвидирали доматите са измерили един корен. Бил е с дължина 19 метра. Мисля, че има и снимки, ще питам.
ivanovbg - майстор
cybersas написа:
Надявам се, че са 2 метра, щото иначе отиваме в раздел лозарство и асми?!
Не е печатна грешка - двадесет метра
докера - специалист
И после питате що купешките домати имали вкус и консистенция на пластмаса ..... :-D
Ми то това изчадие ни почва вижда , ни слънце като хората - бройлер отвсякъде .....
--> "Крилце или кълка ".......
infomar
Добре де, моите домати вече стигнаха 2.5 м. Да снаждам нов кол 2 метра от горе и да ползвам стълба ли? :? Ега ти дилемата :shock:
MMIel - специалист
Точно с тая идея съм направил конструкцията - спускам надолу и навивам стъблото на мулча. Не че съм го правил до сега, но ще видим дали ще се получи :-D
Чупиш върха и се надяваш да избие колтук в ниското.
ina84 написа:
Добре,благодаря!Само тези до земята,ама на снимките и нагоре няма много листа? :? Още довечера като пия една :drinkers: ракия се мятам в градината да ги окърша :-D
Аз чупя и листата нагоре, но не целите, а само последните 3 листа на местата, където се допират със съседните корени. Понеже са засадени през 30см и така им осигурявам проветрение. За това и моите изглеждат доста по оголени, но домата е като троскот не го ли хване болест трудно ще го уморите.
infomar
MMIel написа:
.... Многото работа е подготвянето на повдигнатата двойна леха (широка около 80см - мулчиращото фолио е 120см)........
Защо правиш ПОВДИГНАТА ДВОЙНА ЛЕХА, а не поставяш фолиото направо? Водата с която поливаш, не се ли стича от повдигнатата част ? То е ясно, че не е много а пускаш по малко, но все пак е доста странно поне за мен това изкуствено повдигане на почвата. Мисля, си, че това води до повече минуси от колкото плюсове, но щом си доволен от резултатите... :?
ivanovbg - майстор
Повдигнатата двойна леха е най доброто при всички случаи. Особено при повече дъждове. В момента всички комшии дето се смяха на моите с тези дъждове яко закъсаха. А пипера във фитариите просто им изгни. Особено на глинестия чернозем дето е при нас...
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 39

Тема "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: