Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
profesionalist_wood - майстор
Stefan_62 написа:
profesionalist_wood написа:
Купих си косачка :-D Raider GBC10
42 кубика е и след няколко дни ще кажа как е :partyman:
Честито, да я използваш със здраве и безпроизшествено, дано да останеш доволен от избора. :partyman:
Мерси. Просто е прекрасна. Само че имам един въпрос... трилъчевия нож който е включен в комплекта трябва ли да е остър като бръснач или леко затъпен? :?

Прикачен файл

IMG_0320.JPG
IMG_0320.JPG (99.62 KиБ) Видяна 1446 пъти
ssiderov - специалист
iivanov написа:
Определено антивибрационната система си оказва влияние . Ей сега прегледах на спарта 440 и на мастер 755 -има към две единици разлика . Между мастера и щил 490 разликата е десети в полза на щила .
Виждал съм отблизо този щил в действие , с корда . :shock: Моща си е мощ . Обаче сякаш " издишат " новите щилове , като ресурс . :? В нашето село има един 360 , а в съседното два 490 . Купувани са по времето , когато и аз купих спартата . Местния 360 работи , обаче многократно ходи в бокса за ремонти . И не е работил особено натоварено . А големите щилове умряха за две години . Вярно , че поработиха , но все пак ... :?
Сидеров , в олео мак имат някаква назъбена , на ролка .
Така е колега!Общо взето техниката се прави да кара от ден до пладне!Миналата година като си купих резачката Щил МС 261,се загледах в щрих кодовете.Пише си че е правена в Германия,но щрих кода е бразилски!На маслото за бензина пак!На веригата и маслото за нея е тайвански!Чичко Гугъл каза ,че имат голям завод в Бразилия!Но от скоро мистър Джуниър Щил решил,пак да си го върне в Германия!Та да няма безработица и да има що да бачка Ханс!Това инфо взето от руски сайт.Та си прави изводи :?
Според мен е и до гледане на техниката от чорбаджията и!В наше село накупили повечко на изплащане щот нема паре,яки резачки Хускварни!Къде 365,къде 555 все от хилядарката нагоре!И режат дърва по дворовете да изкарат некой лев.Няма лошо,ама се купува незнайно и смръдливо на мърша наливно масло по 9 лева литъра за бензина!За веригата м10д,нема лошо!На шината не се туря грес,а се икономисва!Щото маслото за веригата капело и на лагера на звездата!Пилиме яко ограничителя на дебелината на стружката,наречен "чистач" доде машината може да тегли,та да реже бързо дървото!Сипваме незнаен бензин от некой двор и т.н.После бензинопроводните маркучета се скапали! :? Еми при такава експлоатация и поддръжка коя машина ще изкара дълго?
Сметнах че при цена 5 лева за рязане на кубик дърва,спокойно можеш да си купуваш полусинтетика масълце дали щилово,дали хускварново!Ама пуста икономийка!
Назъбената я видях.Даже взех малко за тест.Преди нея бях взел пак квадратна сива,френска пише в сайта на Инстра че е!Като ги доближих една до друга излязоха еднакви по сечение и материали!Това назъбване ми обясниха,че е с цел не да реже повече,а да се къса точно на назъбването на място далече от главата и да се запази целостта на парчето повече!Май само са прекарали през назъбени ролки френската корда :) Но добре работи,доволен съм от нея!И не е кой знае какви пари, 55 стотинки на метър се връзва от голяма ролка.Назъбената е малко повечко.
Багериста - специалист
Честито колега дано да си я улучил читава и да ти върши работа безпроблемно. Трилъчката е добре да е заточена ,само от двете страни на лъчите , така косиш с едната страна до като се захаби и след това обръщаш диска и продължаваш. Като косиш с диска ще го подаваш само колкото са зъбите в тревата защото като подадеш повече набира трева ,намалява инерцията и тн.
Stefan_62 - майстор
Само че имам един въпрос... трилъчевия нож който е включен в комплекта трябва ли да е остър като бръснач или леко затъпен? :?
Не той си е заточен заводски, но понеже е боядисан изглежда тъп, като покосиш малко ще блесне острието. Пък ако ти се вижда затъпен може да го търнеш леко по ъгълъ на заточване с една плоска пиличка.
vrangelov - специалист
Честито и от мен!

При мен трилъчевият диск беше заточен. Като се захаби го дават да се заточва по шаблон. Заточва се с права пила. Стоманата е много мека. Съдя по това, че съм го ползвал много малко, а се е захабил видимо. Моят няма посока на въртене, но виждам, че при теб има.

Поздрави!

П.П. Май сме писали заедно.
profesionalist_wood - майстор
Мерси :partyman:
Утре мисля да си закупя още една,ама на колела :) Иначе двора става змиярник и нямам сила вече с косата да кося.
Междувременно гледах това клипче,ма скъпо https://www.youtube.com/watch?v=O9jafKhI8AE
Багериста - специалист
Моя диск като се захаби го точа направо на шмиргела ,разбира се както е оказано да се заточва само на върха .
iivanov - майстор
Само че имам един въпрос... трилъчевия нож който е включен в комплекта трябва ли да е остър като бръснач или леко затъпен? :?
Този нож реже с ъгъла . Като се заобли , тръкваш го челно на шмиргела , до получаването на нов зъб .Честито !
iivanov - майстор
Понеже на обущаря обувките са скъсани , та и моя двор е джунгла , днес получих предложение от жената , тя да коси в двора . На шега предложих да вземем още една и да правим семеен бизнес , на което отговори положително . Май МАСТЕРа е на една ръка разстояние . :-D
lov - майстор
Относно ножовете. Правят се от нисковъглеродна стомана или както си му викаме най обикновенно тенеке. Номера е че се прави повърностна циментация и така сърцевината остава мека и пластична и колкото и да се блъска по камънака трудно ще се спука и откъсне голямо парче. Но при едостранното заточване което се прави тоест острието или по точно режещия ръб остава в зоната на циментацията. И те там точно твърдоста е най голяма. Дори превишава доста от стоманите при закалка. А там дори да се отчупи някое парченце то е много малко и да отлети няма да направи беля. За това речи меката сърцерина. Дори при такова откъсване лома се получава с много остри ръбове. Един вид самозаточване. Та по тези причини когато се налага заточване на ножа се прави пак едностранно а не да се опитвате режещия ръб да е в средата.

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: