Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
keymaker - специалист
Добре ,изкарахме и металургичната химия на сергията ,ама забравихме ,че ''това което го пише в книгите и това което се ражда по нивите са две различни неща '' и винаги се различават и то достатъчно силно,че да направят впечатление и да са основателна причина за разочарование или обратното. Спирам по въпроса с качеството на стоманите ,понеже тук има доста по компетентни от мен :gott:
Реално аз съм от страната на тези които са на ''нивата'' както повечето потребители, а не от страната на книгопоклонниците. Виждам нещата от тая страна и изказах мнение по въпроса с максимално прости думи и обяснения ,че да ме разбере обикновения потребител без познания в областта.
А четящите и вярващи на идеалните книжни обяснения да се огледат и да посочат примери за идеални неща в природата. Защото достатъчно съм се нагледал на ''първокачествени'' метали или поне с такава цена ,с качество неотговарящо и за скрап. Скоро се сблъсках със стомана 65Г ,която след 10-11 удара на щанцата стана на слоеве (като разлепен ламинат) и имахме вече 3 слоя с обща дебелина 5мм. А от тоя материал трябваше да станат ножове за дробилка за клони, представяте ли си какво щеше да се случи ако не се бяха разделили слоевете на щанцата а по време на работа с около 4000 об/мин. Сега ще ползваме ножове от стари ресори ,поне са се доказали като материал. Ще ги метнем във ''фурната'' за отвръщане и ще режем и ковем режещите повърхности.
Stefan_62 - майстор
strashko7 написа:
ще ти кажа но не е оправдано за площта която дори не обработвам съвсем рядко защото съм в чужбина
два двора по декар и половина по около 30-40 дръвчета,като единия има скеле с лозници по двете външни огради.
причината да искамда купя машините е да оправдая фирмен разход вместо да ги платя като данъци.но така и така ще харча доста пари поне да е за нещо качествено.това което би ми вършило работа в България е пръскачка,косачка и резачка
Абе за тази площ и дърветата си е оправдано да се снабдиш с някоя хубава машинка за да ти е по-лек труда. Щом трябва и можеш да оправдаеш някъкви финансии чрез покупка вземи си каквото си решил, въпреки че си в чужбина може да ги използваш след време в родината, те нито ядат нито пият. "Целта оправдава средстата", който и модел да избереш няма да сгрешиш, но помисли дали не може да закупиш нещо което ще ти е от полза там, а ако ще се прибираш скоро към България, взимай по една коса и пръскачка и ще си ги използваш с кеф. Успех при избора.
bulhomes2 - майстор
keymaker написа:
...ама забравихме ,че ''това което го пише в книгите и това което се ражда по нивите са две различни неща '' и винаги се различават и то достатъчно силно...
Това къде е? Не знам за какви "книги" говориш. Ние говорим за професионални технически учебници. Струва ми се, че искаш да кажеш, че Ангел Балевски и редица други професори са си ги изсмукали от пръстите тия неща, а не са се сетили, че "Ако една стомана е направена набързо и не се е ''излежала '' в тигела тя няма да е много хомогенна и съответно ще има участъци с добри и лоши показатели"

Явно не си рабрал, че си вредиш с глупави изказвания. А това се опитах да те предупредя в първия си пост спрямо теб.
Stefan_62 - майстор
Абе вие двамата защо не си отворите една темичка как се обработва стоманата в "Металообработване" и да си чешете езиците там, ами се дракате тук в темата за косачките. :partyman:
koveslav - майстор
Май всички забравят че се обсъжда метален диск,чиято работа успешно се върши и от корда,пластмасови лопатки и т.н. :hot2: Центробежните сили и инерцията са тези,които придават здравина и устойчивост на диска в момента на работа,точно по начина по който това се случва и с кордата и с ножчетата тип лопатки.При произшествие и рязко падане на оборотите диска ТРЯБВА да поддаде и да настъпи пластична деформация,т.е. да се изкриви,затъпи, но да не се чупи,къса и т.н.,защото в противен случай...
С дисковете трябва да се работи задължително на високи обороти и да не се позволява те да падат.Скоростта на подаване трябва да е умерена.При понижаване на оборотите устойчивостта на диска намалява,при всеки допир в препятствие той започва да вибрира,дори може да изпадне в резонанс и т.н.
Гледах демонстрация как с диск от някакъв импрегниран картон,развъртян на високи обороти (със съответната техника на безопастност и съответната скорост на подаване) може да се реже метал.Сещайте се при ниски обороти какво ще се случи със същия този диск....
Който не вярва да хване в ръка един ръчен циркуляр с гарантиран диск,да го включи да се развърти и по време на работа да го подаде рязко(подобно на замах с косачката) в масивно дърво,камък или каквото препятствие подобно на тези в тревата си избере.После да пише(ако оператора е оцелял) за резултати постигнати със диск от "по-яка" стомана.
iivanov - майстор
koveslav написа:
...
Ъъъ, всъщност се обсъждаха ножове , а не дискове . Без да съм специалист по материалознание , от наблюденията ми върху ножовете считам , че са направени от мека стомана . Факт е , че по-лесно се огъват и захабяват , отколкото да се отчупват парчета . Виж , за дисковете не съм сигурен . Сравнително лесно се заточват , но пък не понасят удари в твърди предмети - пукат се .
koveslav - майстор
iivanov написа:
koveslav написа:
...
Ъъъ, всъщност се обсъждаха ножове , а не дискове . Без да съм специалист по материалознание , от наблюденията ми върху ножовете считам , че са направени от мека стомана . Факт е , че по-лесно се огъват и захабяват , отколкото да се отчупват парчета . Виж , за дисковете не съм сигурен . Сравнително лесно се заточват , но пък не понасят удари в твърди предмети - пукат се .
А ти каква принципна разлика намираш между работата на тези ножове и дисковете и силите и натоварванията влияещи върху тях?
Stefan_62 - майстор
koveslav написа:
Май всички забравят че се обсъжда метален диск,чиято работа успешно се върши и от корда,пластмасови лопатки и т.н.
koveslav написа:
А ти каква принципна разлика намираш между работата на тези ножове и дисковете и силите и натоварванията влияещи върху тях?
И какво сега като се обсъждат дискове и ножове, вие с вашият спор ще откривате топлата вода ли :? Ами той производителят го е сметнал колко да е здрава стоманата, така че да не се получи гаф, това че някой си бият ножовете в камъни и тем подобни и не знаят как да косят, си е техен проблем, затова има и предпазни средства/от 6-7години ползвам моторна коса и винаги кося с къси панталони и тениска, единствното което слагам са препазни очила и то за да не ми се зацапват диоптричните и досега съм нямал никъкъв проблем, но винаги гледам къде и какаво кося/. Като сте толкова компетентни вземете измаисторете някой универсален нож, че да си купиме и ние и да нямаме проблеми. Хайде стига с вашите глупости и ние не ядеме доматите с корените. Както ви казах вървете си спорете в другият подфорум. Абе нямали модераторе в този форум, Тани къде си, аман от разбирачи. :partyman:
nanobanano - специалист
Тъкмо почна по Дискавъри подробно как се произвежда косачката :-D
iivanov - майстор
koveslav написа:
Силите и натоварванията ги оставям на умните глави тук , да ги обясняват . Ножа ми е с множество дълбоки драскотини , получени при многократно използване и годен за ползване . Диска , след два дена ползване , видимо нов , е с пукнатини и съответно бракуван . И двата са на марка , със собствен завод , неразчитащ на доставчици , с различно качество .

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: