• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 93
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
stonesour - специалист
не знам дали се вижда добре, но почти по всички връхчета на клончета листата са завити и по тях има някакви гадинки.
пръскал съм 2 пъти с децис, първия път преди 2 седмици, но вчера пак имаше насекоми и повторих.
има ли шанс разстението да се възстанови тази година и клончетата да нарастнат или ще останат така атрофирали тази година?

Прикачен файл

STA60040.JPG
iivanov - майстор
Пораженията ще си останат този сезон.За догодина трябва да имаш едно наум.Децис е пиретроид.Особеното на този клас е,че гадините придобиват сравнително бързо имунитет,особено при неразумна употреба.Тези препарати са и с по-къс карантинен срок.НИКОГА не пръскай с един препарат2 поредни пъти.Щом пиретроида не е помогнал минавай на органофосфорни/актелик,релдан,дурсбан/ или комбинирани/агрия1050/препарати.Но въпреки че са тежката артилерия тези препарати не са панацея.Ползвай ги разумно.

А ето какво става с моите"нелегални"сливи.

Прикачен файл

Снимки0765E001.jpg
Снимки0765E001.jpg (85.16 KиБ) Видяна 4201 пъти
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
А ето какво става с моите"нелегални"сливи.
Иво , какво ти е на сливите изглеждат перфектно, поне от снимката. :drinkers:
iivanov - майстор
За този сорт установих няколко неща.Цветовете сякаш са по-студоустойчиви сравнение с другите сортове в градината.Плодовете засега са по-едри от анжелино,а анжелиното са от най-едрите сливи.Не понасят засушаване.Поради появата на нов член в семейството и поради заболяване на стар такъв,останах сам на фронтовата линия.Затова и закъснях с поливките.Резултатът е падащи плодове.При другите сортове този проблем го няма.
Stefan_62 - майстор
Здравейте,трябваше ми инсектицид с по-кратък карантинен срок и в Агроаптеката ми предложиха "Актара" от 4гр./ до сега не съм пръскал с този препарат/ само това имали в наличност и ми казаха да разторя 2гр. на 15л..Ако някой от вас е ползвал този препарат били споделил на 15 л. пръскачка колко грама да сложа. Дозировката е дадена за домати, краставици и пипер -0,03% или 30гр.на декар / 30гр. а 100л. вода/. Обаче според моите изчислеия би трябвало на 10л.вода да сложа 3гр. или за 15л.-4гр. може и да греша, затова искам съвет. Благодаря предварително.
iivanov - майстор
Ще вкараме ли нашия спор в темата? :lol:
От актара съм доволен за колорадски бръмбар.Естествено го редувам с други препарати/моспилан/.Направи ми впечатление,че препаратите ги дават в %, когато е за неслята повърхност/домати,краставици,овошки/и в гр.,когато е за слята/житни,тютюн,картофи/Май трябва % да да се регулира само при слятата повърхност.Например при моя чесън. :lol:
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Ще вкараме ли нашия спор в темата? :lol:
От актара съм доволен за колорадски бръмбар.Естествено го редувам с други препарати/моспилан/.Направи ми впечатление,че препаратите ги дават в %, когато е за неслята повърхност/домати,краставици,овошки/и в гр.,когато е за слята/житни,тютюн,картофи/Май трябва % да да се регулира само при слятата повърхност.Например при моя чесън. :lol:
Иво, както казах по-горе не съм го използвал до сега и затова не мога да споря :lol: , но току що се сетих за схемите на "Агропал" и погледнах за сверка. Значи там го дават 0,03% /който процент го дават за пръскане на домати, краставици и пипер/ с 40-50 л. вода или 8гр. на 12-15л. пръскачка, но според моята логика трябва да са 4гр. :lol: Затова питам, колко грама на пръскачка. :drinkers:.Вярно е, че за различните култури процентите или грамовете са различни, но винаги даден процент от препарата се равнява на даден грамаж от същия. Така, че дерзайте кажете за пипера, доматите и краставиците колко грама да сложа в пръскачката :lol:
iivanov - майстор
Всъщност какво ще пръскаш?
Опа,променил си го.Аз досега съм го ползвал само за картофи и съм се ориентирал според грамажа,както е дадено.А за домати и пипер трябва да си прецениш с колко р/р пръскаш при дадената концентрация и от там ще ти излезе грамажа.
Последна промяна от iivanov на чет юни 14, 2012 3:20 pm, променено общо 1 път.
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Всъщност какво ще пръскаш?
Ами нали писах по-горе бе брат :lol: /домати, краставиции, пипер/, че вече бера от доматите и краставиците,а искам да ги опръскам профилактично с инсектицид с по-кратък карантинен срок.
iivanov - майстор
Ъъъ,стана разминаване.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 93

Тема "Кой как се грижи за овощните и зеленчуковите градини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: