чет май 02, 2019 6:20 pmnikolov333 написа: .......................Чудя се между геран, сондаж или набивана тръба, понеже наоколо има и септични ями и май е по-добре да вадя от дълбоките води, а иначе и три метровите ями в района са пълни и не пресъхвали..Какво има да се чудиш една каса бира и още двама юнака и сте готови преди да е свършила бирата. Повече ще ти е въртела с подготовката на тръбата за набиване. Рекорда ми е 30 минути но бяхме повечко хора та нямаше кой знае какви почивки.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lov
- майстор
6260 мнения в "Привет начинаещи градинари"
nikolov333
- майстор
Ей туй не ми е ясно де.. ще търся да разгледам каква е техниката за набиване.. И един китайски уред за анализ на подпочвените води ще тествам в събота, че ми е интересно какво, ще покаже на тая високи подпочвени води..
Последна промяна от nikolov333 на чет май 02, 2019 8:52 pm, променено общо 1 път.
kr1100
- майстор
На открито тиквички и цигулки под похлюпак - галон за вода повдигнат от земята на 2-3 см .Растат си и чакам да отмине студа за да махна похлюпака.
Вътре си растат доматите, там ми останаха 1м за скубане на лук и чесън и засаждане на домат.
Днес кирливо време - опъвах маркучи за външните домати - то вали и мокри, то ту напича ставам вир вода / не ,че от дъжда не си мокър де/.Утре опъвам мулча там.
Чакам да отмине студа за да започна бученето на външния домат. В началото на март засях 10 лози за асми - всички са с избили филизи. Имам 1 двуполово киви за засаждане
Ще трябва да разпъна и мрежата /тя е руло навита горе и опакована с найлон да не се мокри/ .За да не се нанижа на някой кол евентуално падайки от стълбата.
П.П. Почивните дни паля косата
Вътре си растат доматите, там ми останаха 1м за скубане на лук и чесън и засаждане на домат.
Днес кирливо време - опъвах маркучи за външните домати - то вали и мокри, то ту напича ставам вир вода / не ,че от дъжда не си мокър де/.Утре опъвам мулча там.
Чакам да отмине студа за да започна бученето на външния домат. В началото на март засях 10 лози за асми - всички са с избили филизи. Имам 1 двуполово киви за засаждане
Ще трябва да разпъна и мрежата /тя е руло навита горе и опакована с найлон да не се мокри/ .За да не се нанижа на някой кол евентуално падайки от стълбата.
П.П. Почивните дни паля косата
Последна промяна от kr1100 на пет май 03, 2019 11:26 am, променено общо 2 пъти.
preslav
- майстор
Ако времето си прочете прогнозата, след 10 Май ще се изнасят доматите, а до тогава има какво да се направи, торене, фрезоване, опъване на капковото, пикиране на останалия разсад, пръскане на дръвчета и лози, едене, пиене и тия три неща.
Тази година ще трябва вече да раздаваме свидетелства за чираци, няма само калфи да сме.
Тази година ще трябва вече да раздаваме свидетелства за чираци, няма само калфи да сме.
preslav
- майстор
чет май 02, 2019 6:20 pmnikolov333 написа: Мерси..гумите ги извадих от един импровизиран геран, че се пада на входа и много се е завирило около него, та сега ще мисля място за нов водоизточник.. Иначе водата беше на 30 санта под земното ниво.. Чудя се между геран, сондаж или набивана тръба, понеже наоколо има и септични ями и май е по-добре да вадя от дълбоките води, а иначе и три метровите ями в района са пълни и не пресъхвали..И от мен честито, ама не знам тези високи води дали са за хубаво или за лошо. Нямам идея септичните ями колко пречат на водата за поливане, вероятно не, но за пиене и готвене е рисковано. Вероятно имаш намерение да строиш, което също ще е сложна задача и най-вече скъпа ако се прави както трябва, а доколкото те познавам ще го правиш с мерак.
Аз си минах по реда с местата и къщите, ако тепърва трябваше нещо да се прави не бих си причинил собствено място с къща и градина. Не е много по темата, но един имот те "връзва", все има нещо да се прави, все идват нови идеи, все нещо се доизкусурява, а на мен ми се иска да виждам нови и нови места, да не мисля за протекъл покрив, люпещи се стени и т.н. битовизми.
Все пак, да не ти чупя хатъра, решил си, действай и се радвай на новата си придобивка!
nikolov333
- майстор
Като имаш предвид, че до сега 10-на години "стопанисвам"един общински язовир и съм налял във и около него пари колкото е цената на тоя парцел, а не е мой даже, реших да си култивирам собствен парцел вместо общинска собсвенност.. Мен ме радва тишината и дивотията, така че парцела отговаря на тези два критерия, и не обичам да обикалям по света, понеже съм обикалял достатъчно..
Не съм решил още дали ще строя, но може да купя парцела след моя с вилата, за да не се занимавам, ако го продадат на реална цена. Иначе на язовира, много нерви с боклуци, крадци и бракониери и ме е яд, че народа не пази, а няма и ток и питейна вода..

preslav
- майстор
пет май 03, 2019 7:50 amnikolov333 написа: Мен ме радва тишината и дивотията, така че парцела отговаря на тези два критерия, и не обичам да обикалям по света, понеже съм обикалял достатъчно.Ако под "света" разбираш чужбина - и мен не ме влече. Аз също търся тишината и дивотията, но и разнообразието, което не можеш да намериш в един парцел. В момента планираме почивките си така, че да сколасаме с агро дейностите т.е. съобразяваме се не с нас, а с доматите и пипера, лозите и дръвчетата, поливките, пръсканията и т.н. - друго си е през Август, в най-големите жеги, да си запалиш печката на х. Изгрев или Момчил Юнак, да ти изтръпнат зъбите от водата на х. Иван Вазов или някое от Рилските езера.
Това имах предвид, а не шляенето по миризливите средиземноморски курорти.
Както и да е, пак ти казвам честито за новата играчка!
nikolov333
- майстор
Е, аз чак толкова няма да се заигравам с поливки да си съобразявам програмата.. Ще пробвам, до някъде с автоматизация.. Целта е да има къде да седнеш вечер след работа и сутринта с кафе на поляната, на тишина и птичи подсвирквания..
Почивките и аз знам как да ги планирам в зависимост от сезона, само време да има, за сега на 5 минути път от работа, ще е това..

ZMeyGorianin
- майстор
да си запалиш печката на х. ИзгревНад Чепеларе ли, градски?
Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература