Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
нед юни 02, 2019 12:02 ammuhala написа:
Здравейте,

Да се включа и аз :) Насадих две къпини в саксия. Хванаха се, избиха, обаче едната пожълтява. Четох за възможбите причини... Излиза, че липсва азот, ожаче другата е наред, а са заедно в една саксия :?
Според вас какъв е проблема?
Според мен причините могат да са много и от всякакво естество, но главната е в саксията - засади ги в градината и след седмица ще видиш разликата. Иначе жълтите листа са признак за липса на Fe в почвата - има препарати както за почвено, така и за листно торене, но се съмнявам да успееш точно да дозираш за толкова малък обем почва. Ето ти един такъв препарат https://www.google.com/search?q=%D0%B7% ... Ivs0dco-FM: по агроаптеките има и други, примерно намирал съм разтворимо желязо на "Планта".
Азотът също има своето значение, но той стимулира формирането и растежа на зелената маса, демек листата - предозирането му може да доведе до изгаряне на растението, така че не се хвърляй на безразборно торене.
preslav - майстор
Не казвам, че е перфектно, но като за сефте се справихме добре с мулчирането - естествено благодарности на подсказвачите за садилото, което ми икономиса много труд и главоболия. Първо фрезовах, после опънахме червата, пуснах водата за няколко часа и после нащраках дупките водейки се по капкообразувателите. После опънахме лайноните, с ножица ги нацъфкахме на кръст над всяка дупка. Останалото е ясно, аз обрязвам дъното на кофичката, булката я натиска с леко завъртане в дупката. Едно попово прасе се беше наредило да чака манджа върху единия от мулчовете, но поради несръчност го съсякох на две. Снимковият материал е от две леви ръце за два предиобяда.

Прикачен файл

IMG_2131.JPG Тиквичките не знам дали се виждат, но над тях е ред пипер и останалото гладки камби. Сумарно нащракахме стотина кофички.

Прикачен файл

IMG_2129.JPG Долните два реда са пипер, горните гладка камба. А вижда се и бобът, който е започнал да преде.

Прикачен файл

IMG_2128.JPG Чути люшки садени без садилото.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Как да позная, че грахът е за бране? Хубави окръглени шушулки, но като стисна не се отваря, мисля да му е рано, а?
preslav - майстор
Принципно грахът не узрява едновременно, но е много тегаво да се бере избирателно - търси се компромиса между напълно узрели и не чак до там шушулки. Добре е да се бере във восъчна зрялост т.е. леко недозрял, иначе не се сварява и тропа в тенджерата. Шушулките не са критерий, отваря се видимо оформена (пълна) шушулка и за зрелостта се съди по цвета на зърното, твърдостта му и т.н. Хубаво е да се бере рано сутрин, тогава шушулките са влажни от росата и по-лесно се ронкат. Около 07.06. при нашите условия грахът е готов, за РусИ не знам, но няма да е седмица разликата.
Пропуснах да подскажа, че който ще си прави сам разсад за зеле - сега му е времето, а после разсада на мястото на граха.
Последна промяна от preslav на нед юни 02, 2019 5:19 pm, променено общо 1 път.
miroki - майстор
Ако зърното има размер, е готов. Той си се бере зелен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ИзображениеРазбрах за граха! Благодаря ви!
Лелее, ще ям мое си грахче!!!
kr1100 - майстор
[quote=preslav Снимковият материал е от две леви ръце за два предиобяда.
[/quote]
Ей да не видиш нещо от мен с бирените шишета :-D Освен покрай стените вътре в оранжерията ги използвам и за затискане на мулча. Зимния период ги редя верикално покрай стените за повече обем вода.
Днес набучих 10 шарени боба / за варене/.
Тиквичките са съвзети от градушката - 1 дори цъфти , а цигулките някои тръгнаха на разходка .

Имам въпрос ; поповото прасе прехвърча ли ограда блокчета 80-90 см?
Съседа ми есента взе камион с тор. Вчера ми се оплаква остригали му някои от оцелелите домати отградушката. Хванал и убил 20 тина , предния ден пак някъде толкова. притеснявам се от "гости" - дели ни 1 път 3,5 м.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед юни 02, 2019 6:23 pmkr1100 написа:

Съседа ми есента взе камион с тор. ... Хванал и убил 20 тина , предния ден пак някъде толкова. притеснявам се от "гости" - дели ни 1 път 3,5 м.
Има криле, ама дали.... надали...
Вие, там, сте морски... по нашему, поповото прасе пари струва...
А, какво пише за риболовеца! Поповото прасе лети като му се доеве и тогаз ги събират с лампа. Начи палиш лапма и те кацат наоколо и ...
kr1100 - майстор
[quote=n_a
А, какво пише за риболовеца! Поповото прасе лети като му се доеве и тогаз ги събират с лампа. Начи палиш лапма и те кацат наоколо и ...
[/quote]
Не съм риболовец. Ако не беше кокерозавъра щях да разхвърля жито с Би58
preslav - майстор
нед юни 02, 2019 6:23 pmkr1100 написа:
[quote=preslav Снимковият материал е от две леви ръце за два предиобяда.
Ей да не видиш нещо от мен с бирените шишета :-D Освен покрай стените вътре в оранжерията ги използвам и за затискане на мулча. Зимния период ги редя верикално покрай стените за повече обем вода.
Днес набучих 10 шарени боба / за варене/.
Тиквичките са съвзети от градушката - 1 дори цъфти , а цигулките някои тръгнаха на разходка .

Съседа ми есента взе камион с тор. Вчера ми се оплаква остригали му някои от оцелелите домати отградушката. Хванал и убил 20 тина , предния ден пак някъде толкова. притеснявам се от "гости" - дели ни 1 път 3,5 м.
[/quote]
Всичко виждам аз, в случая ги ползваах само като камъни, че излезе вятър, иначе стояха в парника, не знам дали са спомагали за постоянната температура, но са прекрасен източник на вода за поливане.
За съжаление не мога да кажа нищо със сигурност за височината на полета на прасето - те и кокошките уж не хвърчат много, ама като са на зор прескачат стобори. Да ти имам комшията - оборски тор да ми подаряват, няма да го взема, камо ли да плащам за лайна и транспорт.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: