• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 116
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
brum - майстор
Вчера в Хускварна-та в Младост ми казаха нещо което не го практикувах - с корда се косяло винаги на максимални обороти. То май като цяло все на максимални се работело. Иначе се хабял съединителят и не било ефективно косенето...

Иначе налазих една от мощните им универсални глави, че събира повече корда :) . Надявах се да се навива по-лесно, но уви - почти същата работа е като китайската.
iivanov - майстор
Тани, и на лични ти бях писал, че съм намирал парче от нож с лого щил.Бях го намерил на една гара-жепето напредна и ползваме и моторни коси. :-D Като се коси покрай линията ударите са в камък и желязо.Най-опасни, според моя опит, са мрежите.Особено ако са полузаровени.Обратния и внезапен удар те кара да губиш равновесие.Има случаи на саморазвиване на застопоряващата гайка, нищо че е с обратна резба.На старата коса ми се е случвало веднъж и само предпазния шплент отдолу предотврати беля.
bulhomes2 - майстор
Бе тия глави изкарват ли Ви жило като ги натискате в земята? Тани най-вече ти, че е същата. Така и не можах да накарам мойта. Нали уж по време на движение да я тупнеш леко бяколко пъти в земята, ама не ще. То и като я спра на ръка трябва бая да натисна до дъното, че да превърти с 1 отделение и да пусне малко жило. Че и тогава не изкарва баш. Веднъж ми се е случило да изкарам жило (на ръка) без да я разглабям. Те такава е - http://www.stihlbg.com/%D0%B3%D0%BB%D0% ... 201111.htm
brum - майстор
Китайската вадеше жилото, ама не всеки път. Почна да се оправя по-добре като навих кордата нормално, че се беше поомотала. Разправят, че ставало така като ползваш глава с лошо намотана корда или с по-дебела от предвиденото корда.

На новата глава (универсалната на Shtil, нещо 45 беше модела) нещата са доста по-добре направени и бутона се натиска съвсем леко. Там предполагам ще работи безупречно. За модела с 25 (пак универсалната) изрично ме предупредиха, че с корда по-дебела от 2ка не освобождава нормално.
Тани - модератор
Ако и от двата отвора на кордовата глава излиза по парче корда, при СИЛЕН удар в тревата на МАКСИМАЛНИ обороти, винаги излиза корда. За съжаление, понякога ( при мен доста често, заради първоначално косене на трева тази година) при среща с по-дебели стъбла и голям откос, кордата се къса много близо до главата или направо от вътре. По тази причина, центробежните сили не успяват да изкарат кордата. Понякога се случва кордата да се самозатегне в макарата и тогава отново се налага отваряне на главата.

Иванов, откакто си писахме за последно, ножа понесе няколко наистина сериозни удара, единия от които удар в около 30-40 см висок камък, който се беше скрил в два пъти по-високата трева. Освен светлинното шоу, нищо драматично не се случи. Ножа в момента е толкова надран, че не може да се различи никакво лого. Предполагам, че при марковите машини, предпазния съединител е добре проектиран и изпълнен, за да защити потребителя. Ако има някой по-добре запознат, нека потвърди или отрече предположенията ми. Те са следствие от аналогията с действие на предпазния съединител на марков перфоратор и менте при заклинване на свредло/боркорона. Едно доста маломощно менте, щеше да ми счупи китката, заради навика, че няма какво толкова лошо да ми се случи при най-обикновено пробиване на отвор.
Освен това, както писах, ножа е направен от мек материал и по-скоро би се изкривил, отколкото да се счупи. Онзи счупения който си видял, може да е бил от друг материал или менте :? Като се износи моя, приемам всякакви идеи за счупване, които ще заснема на клип, за да си направим изводи.
iivanov - майстор
Съединителя предпазва теб и двигателя.Ножа и редуктора си понасят ударите с пълна сила.Преди всяка работа оглеждай ножа и присъединяващите елементи за пукнатини.Забележиш ли-изхвърляй.Не е гаранция, но значително ще намали риска.При всяко спиране проверявай притягането.И помисли за нещо такова http://mina-parts.com/product.php?ProductID=100 .Да не дава Господ, да се залети нещо към теб, не знам дали ще го спре, но във всеки случай ще помогне.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте!Удрял съм трилъчния нож на моя Китаец доста пъти.Преди десетина дни косих трева колкото мен висока на главния път София-Русе.На входа на Русе.Предния ден щеше да ме отнесе тир защото не се виждаше нищо от трева.Та на другия ден отивам с машината и без да познавам телена започнах косенето.Шест пъти удрях ножа и то жестоко.Изкриви се но не се откърши нищо.Явно е някакво тенеке.Нямам поглед на марковите ножове,може и да са калени.моят го очуках на наковалнята,заточих го на шлайфа и след това косих люцерна.Реже си нормално.
kr1100 - майстор
В началото в предвид джунглата изпол;звах 4 лъчев нож на Хукс.Доста чвста среща с камъни. Не се напукал - само се нащърби. Подострих го с ъглошлайф и шкурка като перка. Подостряне идеално и не се загрява като с диск.Есента минах профилактично с 1 търнокоп /киркобрадва/.де що има дебел корен. Това беше преди 6г ,оттогава само с корда и не оставям да порастне тревата повече от 60 см.Важно е да не се оставя тревата да почне да изсъхва и да полягва - ад.
В събота и неделя косих - трявата така се е насмукала с вода ,че като косиш настава мъгла от водна завеса.
За да се развива кордата при удар на изпъкналата чашка на главата кордата трябва да е навита витка до витка стегнато без засъпване по диагонал.Хлабаво навитата корда пак е проблемна.Недобре навитата корда поражда вибрации..
Само виока трева кося на високи обороти, ниска и рядка на минимални, ако има туфа изфорсирванев момента на косене.При висока и гъста трева малък откос - окоо 10-15 см навътре иначе затормозява.
пишман_майстор - майстор
Да се запиша и аз в темата . Имам един RS 51 на Йонсеред. Ползвам го на серт места, мощност в изобилие . Но ми идва малко тежък и шумен край кошерите , пчелите се дразнят и то доста сериозно на моменти. Има ли бензинови тримери, но "тихи" да са ? Или как да преработя бензинов тример да работи тихо ? Казаха ми да удължа изхода на ауспухчето с тръбичка , след това един маркуч , а той в тубичка с вода потопен ?! Щял само да бълбука и да се чува свистенето на ножа/кордата :-D Не съм го направил още , някой колега дали е експериментирал така ? Във Велинградско било хит на резачките :razz:
Питах в един магазин дали се предлага като опция някаква тиха версия бензинов модел , глееда ме едно ..нежно ..предложи ми електрически някакъв , аз пак му обеснявам за бензинов, казвам: ток отде?!
Той- еми вземи си и агрегат за ток и елкоса !?
Боже....
miliad - майстор
За резачките и аз съм го чувал това. Патент на контрабандистите на дървесина.Да не притесняват лесничеите.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 116

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: