• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 29
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kuger - майстор
Снимки нямам. На всякъде върви маркуч, черния, със синя ивица, ф 32. Разклонения с тройници, краищата затапени. Там, където ми е нужно съм пробил с ф 14 бургия, и съм монтирал кранчета с гумичките. Към тях е лентовия капков. Краищата ги затварях със сгъване, сега ще слагам тапи.
Захранването е от чешмата през програматор от Лидл. Дебита съм го регулирал с крана на чешмата. Това е!
hidrazin - майстор
kuger написа:
... капкови маркучи, всеки с кранче,...
Не е особено разумно да слагаш кранче на всяко отклонение за маркуч.
Става ако всяка "линия" ти е много дълга. Ама аз например имам 10 реда пипер по 5 метра.
Или 10 реда домати по пет метра. И сега какво? Да сложа 20 кранчета ли? [-X
Просто на всяка отделна култура си правиш отделен кръг с общо кранче.
Така може да регулираш напояването на отделните култури като спираш и пускаш кранчетата им.
Най-лесно и добре става с програматор - ама не тоя измисления от лидъл.
Вземаш си такъв с поне 6 кръга и го програмираш. После цяло лято почти не го бараш и забравяш какво е това поливане.
Да търча и да регулирам пейсе кранчета - няма да стане.
Мързела движи прогреса!!! :-D
:partyman:
kuger - майстор
Регулирам в началото, според това, което искам. После не барам нищо. 6 кръга предопределят 6 отделни тръби, за моето дворче е много, няма да мога да вървя от тръби :shock: Шегувам се!
Сега сериозно, двора ми е малък, правя 8 отвода за пипер, 6 за домати, по две за люти чушки, по една за тиквички и една за краставици. Това е. Всичко от Лидълския програматор. Дори си измислих датчик дъжд, от парчета стара система от дестилатор. От тия, дето са със живачна ампула и чашка.
Махнах ампулата, затапих чашата, сложих едно нежно крайно изключвателче. Чашката я пробих да бере около 20 милилитра максимум, да се изпари за 2-3 дена, и това е. Сега когато вали не се полива. За сега бачка. Не ми се влагат средства за скъпи програматори и клапани. Така и така Лидълския го имам. Колко време ще ми върши работа не знам, за сега става.
Да, линиите са къси, около 4 метра.
Здрaвейте нa всички. Имaм едно питaне зa помпa.
Знaчи ситоaциятa е следнaтa, ще си прaвя aвтомaтичнa поливнa с-мa нa село.Водоисточникa ще е водопроводнaтa мрежa, но проблемa е , че нямaм достaтъчно нaлягaне в тръбите. Тa искaм дa помоля зa помощ и идеи от вaс зa някaквa помпa с която дa увеличa нaлягaнето. Блaгодaря предвaрително.
nv952 - майстор
skailokar написа:
искaм дa помоля зa помощ и идеи от вaс зa някaквa помпa с която дa увеличa нaлягaнето.
Хидрофор :?
https://www.google.com/search?q=%D0%A5% ... 79&dpr=0.9

Каква площ мислиш да поливаш?

А имаш ли достатъчно дебит от ВиК мрежата?
Стaвa думa зa 100-120 м2. Зa дебитa , не е много но нa 2 кръгa с по двa рaзпръсквaчa мисля , че ще стигне
/ 1.2 m3./h. /
A зa помпaтa ми се щеше дa е по-мaлкa/компaктнa/
хидрофорa зaемa много място.
Предлaгaхa ми сaмозaсмуквaщa помпa с пресостaт, дaли е вaриaнт.
Дa, гледaх ги и тях, но дaли не им е мaлко нaлягaнето което прaвят?
miroki - майстор
Моя скромен опит, само от един сезон е следния:
Докато не бе жега и трябваше да се полива разделно, валеше много често. Дори не можах да тествам ефективно системата. А когато стана жега, се поливаше всичко. Аз направих 5 кръга тази година и работеха всичките заедно.
Догодина може да е друго, не знам.
hidrazin - майстор
miroki написа:
...Аз направих 5 кръга тази година и работеха всичките заедно....
Пет кръга с какво? Капково, разпръсквачи, какъв дебит...
За конкретния случай - не е ясно какъв дебит има от водопровода.
Писал е за някакви 1,3 кубика ама на какво - на кръг, на разпръсквач ...
Какви разпръсквачи, с какво минимално налягане...
Въобще идеята да се полива от водопровода не е добра. Излиза си доста солено пък и може да остави комшиите без вода.
:partyman:
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 29

Тема "Автоматична поливна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: