Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
пон юли 22, 2019 12:20 pmgnt69 написа:
miroki написа:
Аз нямам оплаквания нито от Захира, нито от Сладея. Или която и да е.
То и Сладеята никой не знае къде се прави. Внася се с кораби тук във Варна.
После се пакетира в Горна Оряховица.
Понеже в Горна оряховица няма море и пристанище я разтоварват във Варна. Аз знам че внасят нерафинирана и в Горна рафинират.
...
То тъй, но на захарното цвекло море не му трябва, но няма кой да копа.
Иначе идва бяла захар. Не е като преди жълтата кубинска.
Но съм доволен от нея и си я купувам най-редовно.
Яд ме е само, че в Лъдъл в събота бях взел 2 пакета по 10 и ми казаха, че само един пакет от 10 бр. мога да взема, и втория ми го чукнаха на 2 ри бон, добре, че бях с жената, та сме двама клиента. А за 2 та пакета тоалетна хартия, не ме караха да са на два бона, нито за 5 те тарелки с месо.
Като не искат да продават нещо да не го продават. Все пак не съм напълнил цялата количка.
Прибирам са аз, преди малко, бъркам матряла и една дрожда ми каза, че плодов матрял понякога желирал. Нещо за пектин май спомена.
Демек при сливи и ябълки може да се случи.
Инак, проблем със засъхнала шапка за четирите дни без бъркане, няма.

Еееееех, припомних си кога по бригадите събирахме цвекло!!!
kr1100 - майстор
Вчера почивен ден- вълна и малко миди за ядене. Поспах си под чадъра от около 15 - 16:30.
днес ударих 1 пръскачка вътре с Куадрис, а навън асмите с Кабрио Топ + Акоидал / да го свърша/. Набрах 9.5-10 кг домат, краставици, тиквички и наредих 4 тави от сушилнята с кайсии да са готови за сушене. Половината кайсия в бидона половината на тавата /Начукани от градушката./
Утре и в други ден го дават с превалявания, ама кой знае.
пон юли 22, 2019 9:08 pmkr1100 написа:
...наредих 4 тави от сушилнята с кайсии да са готови за сушене. Половината кайсия в бидона половината на тавата...
Груба грешка.
Хабиш енергия за сушене, после още енергия за рехидратиране, за да е годно за консумация (ошаф примерно). Инак си тормозиш организма, като ги ядеш сушени, ама става де.
Превърнати в етил, могат да понесат историята на крилете на алкохолния градус.
Даже след 100 години само, можеш да направиш пари.
Шегувам се, ама е истина.
Наздраве!
preslav - майстор
пон юли 22, 2019 3:18 pmТрифон П.Трифонов написа:
Прибирам са аз, преди малко, бъркам матряла и една дрожда ми каза, че плодов матрял понякога желирал. Нещо за пектин май спомена.
Демек при сливи и ябълки може да се случи.
Инак, проблем със засъхнала шапка за четирите дни без бъркане, няма.

Еееееех, припомних си кога по бригадите събирахме цвекло!!!
Май ще се окаже престараване от моя страна, ама нека минат още няколко дена, че ще кажа до къде съм докарал с експериментите.
iivanov - майстор
пон юли 22, 2019 12:08 pmgnt69 написа:
пон юли 22, 2019 11:36 amiivanov написа:
Захира е само бранд . Лично аз съм засичал хърватска , унгарска и австрийска захар . На пакета пише .
Пише ли фирма производител или само страна на произход.
Само страна на произход .
atanasov2004 - специалист
Захарните заводи в Г.Оряховица отдавна не рафинират захар :-D само се пакетира и препродава, също като нашия Димитровградски цимент - Вулкан :lol:
Внасят го от Турция, а на пакетите пише Вулкан, демек български цимент. Захар "Захира" произведено в Румъния най ми допада, мисля че даже може да
се купи оттам с по ниско ДДС. Има и захар която желира, но то си пише на нея - едни познати бяха объркали от Лидъл-купили желираща захар за сладко. :-D Моя съвет е захар : вода - 1 към 4 , лесно ферментира и дава добър резултат. И не прекалявайте със захарта - на 100 кг плод / грозде -максимум 12-15 кг захар. Така си знам аз :) Успех!
Andri01 - майстор
12-15кг ?? Че над 10%! Става не "гроздова" ,а "захарна " ракия :? Аз от години слагам 4% захар, в съотношение захар:вода 1:4
Хихиии, хайде да се върнем в градината, че да не се изложим на казана, че в ракиджийството има малко математика, ма що не я ползвате?!!
Андри, ши са изпитвами на масата.
Пресли, ако имаш в предвид, че си прекалил със захарта, та от туй да се е желирало, мажеш само да се притесняваш от недовършена ферментация, а от там и загуба на градуси.
Ако наистина спре, звънкай да пращам бърза помощ!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на вт юли 23, 2019 9:22 am, променено общо 1 път.
preslav - майстор
вт юли 23, 2019 8:21 amatanasov2004 написа:
Има и захар която желира, но то си пише на нея - едни познати бяха объркали от Лидъл-купили желираща захар за сладко. :-D Моя съвет е захар : вода - 1 към 4 , лесно ферментира и дава добър резултат. И не прекалявайте със захарта - на 100 кг плод / грозде -максимум 12-15 кг захар. Така си знам аз :) Успех!
Видях я тази желиращата и щях да я взема, добре че жената е с по-силни очила.
Иначе плод вода 1:1 + захар 1:3 спрямо водата + дрожди за червено вино - на казана не слагам нищо друго освен течността след ферментацията. От престараване слагах и серниста киселина преди дрождите, мисля, че в това е проблема с желирането. Последният бидон е заложен без серниста киселина и за сега няма проблем, но ще съм сигурен едва след 2-3 дена.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: