• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 7:01 pm, променено общо 1 път.
докера - специалист
Преди няколко години , заради дъждовното време и заетост , изрязах моето чак през средата на април , когато леторастите бяха на 2-3 листенца и доста "рева" :wink: И някои от леторастите , върху които беше текъл сок, почерняха и изсъхнаха .
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 7:01 pm, променено общо 1 път.
докера - специалист
Още от дядо ми знам / а той беше професионален лозар - работеше на маточник/ , че рязането на лозата се прави така , че среза да е с обратен наклон спрямо пъпката , защото има вероятност да се увреди от сока :wink: .Честно казано не съм се замислял точно как се уврежда и наистина има логика да измръзва след намокрянето при отрицателни температури :wink:
Стефан - майстор
Би ли пояснил какво е обратен срез? Сещам се, но е абсолютно погрешно. Това важи за всички лози и овощни дръвчета, защото раната от среза няма да зарастне. Т.е. да се обвие от кора. Остава едно чепче, което изсъхва. През него преминава всякаква влага, и после се чудите защо уж всичко е наред, а дърветата загиват.
докера - специалист
Не обратен срез , а срез с обратен наклон :wink: В смисъл наклона да не е КЪМ пъпката , за да не тече отделения сок в-у нея .
А за раните при премахване на по-едри клони от овошките си има овощарска замазка :wink:
Стефан - майстор
Дрън-дрън. Тия замазки са камуфлаж. Агрономски прийоми.
докера - специалист
`Ми тогава с блажна боя :wink: :-D
Стефан - майстор
докера написа:
`Ми тогава с блажна боя :wink: :-D
Колега, всякакви бабешки прийоми/овощарска замазка, блажна боя, говежди лайна, силикон, парафин, и т.н./ са ми познати. Аз не залагам "на тото", а пиша според собствените си разбирания и опит. Всяко дърво се реже в точно определен момент от неговото развитие, с цел оформяне на корона, или ежегодно/както лозовите/, с цел плододаване. Всеки изпуснат момент, или неправилно рязане, впоследствие оказват невъзвратимо отрицателно въздействие. Иначе, всеки си реже както му падне. И после се чуди защо резултатите са негативни. Не искам да се налагам.
сакъзче - специалист
Здравейте, точно вчера си мислех да подхвана въпросната тема за лозичките, защото, тази година за първи път си сложих пръчки И СЪМ В ГОЛЯМА ЕУФОРИЯ защото до колкото видях пъпките се развиват.Значи ще обясня какво направих и много държа да чуя Вашите отговори, защото те са много ценни за мен , а и за останалите.
Пръчките са от няколко месеца . Въпросът ми е, тъй като ги слагах в дупките, слагах по 3-4 пръчки в дупка, искам да попитам да ги оставя ли така до другата година и какъв е принципа на разреждане. Трябва ли да се вижда пъпка над пръста или пак да ги заровя?
Ползването на хелатно желязо подходящо ли е за тях с цел по доброто развиване на корени или са прекалено малки, питам защото има на пазара Секвестрен-Микротор, който е растежен стимулант. Или ако знаете кое е подходящо за подхранване. Да уточня само че при слагането на пръчките сложих и тераует.
Благодаря Ви за вниманието.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "лозички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: