Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
rockwall - майстор
пак търсих за люляка и си попаднах в старата тема

още не съм го размножил, но той добре се справя

тия дни ще го поразкопая и ще видим какво ще излезе

нищо че е пролет

иначе не се е размножил много (за тези, които мислят да го ограждат)

все така си седи в един ъглъ на около 1м2, без да е виждал нито кОпане, нито тор, нито поливане повече от 5 години

лятоска май го полях веднъж :axe:
svetoslavoff - специалист
Смело вади и боцкай на новото място. По-проклет от троскота е. Може и с правата лопата 3-4 наклонени среза около набелязаната издънка и направо с почвата на новото място, полей след това. При засушаване и лятото по жегите бива вечер да го поглезиш с водичка първата година. И не изпълнявай дословно съвета на Емо за бирите! Не знам от къде си, но при нас до морето сега има такива хладни дни, че чаша/и червено си е най-добре:)
Поздрави!
П.П. След като прецъфти е добре да изрежеш чепките със семената, ама сигурно го знаеш.
shotik - майстор
Преди години сме слагали отчупени клончета във ваза с вода и след известно време се развиваха листа и цвят,а след това ги засаждахме .
rockwall - майстор
живи да сте, че ме извадихте от професионалната тематика

специалистите градинари и цветовъди :lol: ме плашат
hidrazin - майстор
Люляка е хубав, ама да не ти е в двора.Особено пък покрай райграс.Това пуска издънки като лудо.
За да ги премахнеш иска здраво копане всяка година и то дълбочко.Когато все още се грижих за него
всяка пролет премахвах по-старите и дебелите пръчки плътно долу до земята.Също така премахвах и много малките
и слаби издънки.Оставях си примерно десетина по-прави и високи издънки.По този начин се подмладява и цъфти по-интензивно.
Ако оставиш някое да стане като дърво цъфти слабо.Бях го изоставил 2-3 години да го прочиствам.
Сега ми пуши главата как да го махна !!!
До него ще има райграс и като знам какви издънки пуска всяка година ще трябва да
разкопавам тревата за премахване на издънките.Това със подземната саксия за ограничаване на корените е интересно
но ще трябва да е поне 40-50 сантиметра.От опит знам че 15-20 сантиметра дълбочина не го спира.
Подобна напаст е бръшляна.И такова чудо имам до дворната чешма.Тя е двукрила, градена(облепена) с бигор.
Цялата е покрита с бръшлян.До дясното крило има циментов стълб за асма.Сега стълба прилича на дърво с диаметър
около 50-60 сантиметра и отгоре има корона от бръшлян с диаметър 4-5 метра.Някъде стеблата на бръшляна достигат
4-5 сантиметра в диаметър.Другото лошо на бръшляна са плодовете.Привличат доста врабчета и отдолу всичко става
на лилави петна и иска редовно чистене от плодовете и нападалите листа.Листата падат целогодишно!Иначе изглежда доста красиво.
Цяла зима е зелено.
Весели празници.
rockwall - майстор
Докладвам 1 година по-късно

Смело отчупих цели клони направо от коренището и заедно с цветовете.

Боднах 3 бр - хванаха се 2 бр. В момента No1 има цвят.

Колкото до издънките - при нас не е страшно защото лехичката е 50см широка, а наоколо са плочки
едва ли хваща на плочки :supz:
hidrazin - майстор
rockwall написа:
Колкото до издънките - при нас не е страшно защото лехичката е 50см широка, а наоколо са плочки
едва ли хваща на плочки :supz:
Само стой и гледай. :)
:partyman:
forski - специалист
Педи две години след Гергьовден, жената се върна от гости с няколко клонки люляк, лилав и бял.
Изкопахме им дупки и ги боднахме в земята, хванаха се без никакъв проблем, а клонките бяха откършени от самия храст.Нито съм ги вкоренявал, нито съм ги изкопавал, дупка в земята клонка и това е !
Сега го чакам да цъфти, сигурно след нкоя друга година ще се чудя как да се отърва от него ама жената като е рекла че иска, оди я спирай :-D
Голема гад е люляка, хваща се навсякъде без проблем.
Stefan_62 - майстор
Люляка е като троскота, където го боднеш се хваша колкото по-вече му сечеш корените избиват по-вече издънки. Но за разлика от троскота е в пъти по красив и миризлив :lol: и при добра резидба става идеален жив плет.
MamaMy - майстор
Ако не знаете, по люляка се въди и единствената жива билка. Испанската муха. Това са големи зален-металик бръмбари. Много са досадни и трудно се чистят. На времето много добре се изкупуваха. :)

Тема "Люляк" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: