Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
may - напреднал
И аз да попитам. Ако режем короната има ли опастност корените да продължават да си растат? Имам бор 10 метра на 5-6 метра от вилата. Тези 6 метра са покрити с дебел цимент без кофраж. На дървото е одрязан върха. На вилата й няма нищо, цимента за 4 години няма и следа от повреда.
GEORGI5959 - специалист
Като се отреже върха на дърво то продължава да си расте, съответно и корените. В твоя случай си направил голяма грешка. На иглолистно никога не се реже върха. Още повече, че бора няма да ти създаде проблеми на къщата и бетона.
plo4kata - специалист
Аз бях свидетел на корени в пода на банята,орех чиито корени бяха повдигнали пода с 10 см.така,че не ми се струва много уместно да държиш дървета наблизо около къщата си,рано или късно ще влязат вътре.
may - напреднал
GEORGI5959 написа:
Като се отреже върха на дърво то продължава да си расте, съответно и корените. В твоя случай си направил голяма грешка. На иглолистно никога не се реже върха. Още повече, че бора няма да ти създаде проблеми на къщата и бетона.
Не съм го рязала аз :) Предишните собственици са го отрязали.
Pavel - напреднал
GEORGI5959 написа:
Не е вярно. След като се отреже върха на иглолистно дърво, то след няколко месеца друг заема неговото място и става връх. Разтежа на дървото се забавя но затова пък то расте на ширина /сгъстява се/. Аз имам няколко смърча и борове на вилата и съм го правил нарочно няколко пъти. Трябва само да се внимава да не тръгнат два успоредни върха.
GEORGI5959 - специалист
Павка, не съм казал, че дървото няма да продължи да расте. Това дето го казваш е вярно но има много минуси. Имам лични наблюдения, за това съм го писал, че е грешка да се реже върха на иглолистно дърво. Първо спира растежа на височина за 2 години. Най-често две или три от клонките от последния възел се завиват нагоре и започват да растат като върхове и ако няма човешка намеса дървото се самооформя с два или три върха/да ама това не е ябълка или круша/. Трябва да се намеси човек и да остави един продължител, а не е лесно на 5-6м. височина. Обикновено това става като се отрежат по-слабо развитите, с което веднага пострадва последния възел, който остава осакатен с по-малко странични клони. Това ще се забележи осезателно след 3-4 г., когато ще се вижда отдалеч несиметричната корона, а това е чара на иглолистното дърво. Има и още. Новия продължител не следва оста на дървото от основата, а прави чупка като бастун и ако в гъстата корона не се забелязва особено сега, то след години, ако се наложи този ствол няма да даде качествен материал. На това последното може и ехидно да се засмееш/кой ли ще е жив тогава/ но нали чамовия материал, който сега използуваме е от преди 50-60 г.

Тема "ДЪРВЕТА ДО КЪЩАТА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: