Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kapanec - специалист
ябълката е засята 2008 г пролетта .през 2009г имаше четери ябълки

Прикачен файл

S7000554 [800x600].JPG 2009г имаше плодове

Прикачен файл

S7000204 [800x600].JPG ябълка 2008г засята
Johny - майстор
И какво искаше да кажеш или да питаш?
Sorry -отворил съм направо 2-ра страница.
Последна промяна от Johny на пет мар 16, 2012 9:07 pm, променено общо 1 път.
forski - специалист
Ето ги и моите дръвчета, дюля,вишни,череша,ябълка,слива и круша.

1.Дюлята е посадена миналата седмица и съм и подрязъл клонките на 1/3 от дължината на която бяха като я купих.

2.Вишните са посадени миналата пролет, миналата седмица ги подрязах съвсем леко като не знам дали е достатъчно или е много.

3.Черешата е посадена по-миналата пролет и от тогава не съм я подрязвал

4.Ябълката е сята миналата пролет и миналата седмица и подрязах само върховете на клонките

5.Сливата(стенлей) е сята миналата есен и е подрязвана миналата седмица само върховете на клонките

6.Крушата е сята есента и сега и подрязах само върха на височина около 80/90см.

Въпроса ми е дали са подрязани правилно или трябва да се режат още?

Прикачен файл

DSC_0239.JPG ВИШНА

Прикачен файл

DSC_0244.JPG ЧЕРЕША

Прикачен файл

DSC_0241.JPG ЯБЪЛКА

Прикачен файл

DSC_0243.JPG СЛИВА

Прикачен файл

DSC_0242.JPG КРУША
forski - специалист
Това е дюлята

Прикачен файл

DSC_0238.JPG дюля
kapanec - специалист
Миналлата по миналаата есен пролет голяма обърквация по лесно с месеци години поне за мен .вишната е добре но ми се виждат можеби от снимката че първите скелетни клони са малко дълги, ябълката не е добре ,черешата много слабо се развила крушата на 0,80 - 1м от земета я отрежи ,сливата да МНОГО ДОБРЕ може и по тоя начин ,дюлята ако е дюля че малко на снимката не ми прилича на дюля трябва малко по на високо да и са първите скелетни разклонения за това ги премахни страничните и я отрежи на 1м или 1.20м от повърхноста на земята .КАТО ЦЯЛО ПО МОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ ОСВЕН СЛИВАТА ЧЕ НА ВСИЧКИ ДРЪВЧЕТА НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ПРЕМАХВАШ ВОДАЧИТЕ ОСВЕН АКО НЕ СИ РЕШИЛ ДА ГИ ПРАВИШ ВСИЧКИТЕ НА ЧАШКОВИДНА ФОРМИРОВВКА
Stefan_62 - майстор
forski написа:
Ето ги и моите дръвчета, дюля,вишни,череша,ябълка,слива и круша.

1.Дюлята е посадена миналата седмица и съм и подрязъл клонките на 1/3 от дължината на която бяха като я купих.

2.Вишните са посадени миналата пролет, миналата седмица ги подрязах съвсем леко като не знам дали е достатъчно или е много.

3.Черешата е посадена по-миналата пролет и от тогава не съм я подрязвал

4.Ябълката е сята миналата пролет и миналата седмица и подрязах само върховете на клонките

5.Сливата(стенлей) е сята миналата есен и е подрязвана миналата седмица само върховете на клонките

6.Крушата е сята есента и сега и подрязах само върха на височина около 80/90см.

Въпроса ми е дали са подрязани правилно или трябва да се режат още?
Не режи повече нищо, въпреки, че има за премахване на клонки. Остави ги тази година/още са млади/ да си пуснат леторасли и догодина на пролет/живот и здраве/ преди да ги подрежеш първо реши каква формировка на короната ще им праиш и тогава режи. Дюлята, ябълката и крушата ги остави нискостебленни, а останалите ги пускай по-високи. Когато им оформяш корони те остави водач от най-средния клон. особенно на черешата и вишнята , останалите може да ги оформиш с чашковидни корони,а ябълката може и тип палметна.
forski - специалист
Ми те май си нямаха водачи още от самото начало, ябълката по-грешка я купих много висока, клоните започват на около 1.50 от земята.
А тя защо не е добре, и какво да я правя за да стане както трябва?
Черешата наистина май бавно се развива, защото тази и е втора година от засяването, но е цялата в пъпки и се надявам тази година да се развие както трябва.
Клоните на дюлята започват на около 90/95см от земята, ако я отрежа под клоните и остане само на пръчка по-добре ли ще се развие?
Крушата е отрязана на около 80/85см от земята.

Ябълката как да я оправя ?
На кое казвате водач колеги, от къде да го пусна този клон, той не трябва ли да расте право нагоре?
Stefan_62 - майстор
forski написа:
Ми те май си нямаха водачи още от самото начало, ябълката по-грешка я купих много висока, клоните започват на около 1.50 от земята.
А тя защо не е добре, и какво да я правя за да стане както трябва?
Черешата наистина май бавно се развива, защото тази и е втора година от засяването, но е цялата в пъпки и се надявам тази година да се развие както трябва.
Клоните на дюлята започват на около 90/95см от земята, ако я отрежа под клоните и остане само на пръчка по-добре ли ще се развие?
Крушата е отрязана на около 80/85см от земята.

Ябълката как да я оправя ?
Както ти казах повече тази година не ги пипай. Изчакай да видиш какви леторасли ще пуснат/че тази зима си беше люта и дано да няма измръзвания/ и на пролет 2013г. ще си ги оформиш. По принцип, както беше писал един колега по-рано първоначално се подрязват на около 80-90 см., независимо дали имат клонки или не когато ги засяваш. Аз когато ги оформям нискостебленни ги режа на около 50-60 см., но задължително изчаквам една-две години от засаждането и след това ги оформям/като през този период до оформянето премахвам излишните леторасли които няма да използмам като разклонения/.Порови се в Гугъла там може да откриеш за всеки един вид каква резитба да избереш и как да я извършиш.Успех.
kapanec - специалист
За ябълката
ако мястото покрай овощките го обработваш ореш фрезоваш и др. ниските клони след време ще ти пречат имай го на предвид

Прикачен файл

DSC_0241.JPG
DSC_0241.JPG (116.66 KиБ) Видяна 3624 пъти
forski - специалист
Ами чета в Гуглето как се подрязват обаче още повече се обърквам, проблема е че няма подробни снимки на процеса а само суха материя :?
За такъв като мен на който му е сефте да се занимава с овошки положението е тегаво защото все си мисля че ще сгафя нещо :)

О.К. въпреки че колегата ме съветва да не ги барам повече, утре ще резна дюлята на 60/70 см. от земята че е още прясно засадена и ще махна ниските клони на ябълката.
Така със снимки и малко диалог по-ясно изглеждат нещата :wink:

Тема "Помощ за стара овощна градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: