Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
sensi - специалист
hidrazin написа:
Трябва да си вземеш такъв маркуч:
МАРКУЧ
Ама цената му е една... И след 7-8 години ще трябва да го сменяш.
:partyman:
Еее, ти ме разби, как след 6-7 години да го сменям. Аз си мислех за поне двойно повече. Като знам как се копае в нашия двор. А през какво разтояние и на каква дълбочина трябва да бъде.
hidrazin - майстор
Не казах 6-7 а 7-8. Може и повече да изкара но ме съмнява.
Този дето съм дал линка има капкообразователи през 33 см.
Редиш ги на 30-35см като гледаш на съседния ред капкообразователите да
се падат по средата на тези от предходния. Да стане шахматообразно. Така
ще имаш по- равномерно напояване.
И защо реши точно с капков маркуч? Заради намаления дебит на водата ли?
Има и други решения. Всяка година по това време и при мен водата в сондата
отива да се изчерпва. Преди 3 дена гледам че автоматиката ми беше спряла помпата,
поради засмукване на въздух. До сега поливах четири пъти всеки ден по 15 минути.
Сега пренастроих програматора на седем поливки по 8 минути през нощта и за сега не е
спирала. При тези чести и кратки поливки има време водата в кладенеца пак да се възстанови.
Освен това съм сложил разпръсквачи с малък дебит, които ми осигуряват по-равномерно и добро поливане
при по-малък разход на вода.
iivanov - майстор
Миналата година се хвърлих на много неща наведнъж и много от сроковете за обработка бяха изпуснати.Тази година смятам да заложа само на една култура-картофите(2ра култ зеле).Удачно ли е капковото за картофите?Някой правил ли го е?
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Миналата година се хвърлих на много неща наведнъж и много от сроковете за обработка бяха изпуснати.Тази година смятам да заложа само на една култура-картофите(2ра култ зеле).Удачно ли е капковото за картофите?Някой правил ли го е?
Иво за всяка една култура е удачно капковото напояване, стига да уцелиш оптималният вариянт за поливане. Още по-вече, че за да изкараш добра продукция, картофите си искат поливане, а капковото ти пести вода, време и допълнителна работа, но ти го знаеш. :partyman:
iivanov - майстор
Стефане,на картофите стеблата излизат неконтролируемо и ме притеснява,дали няма да се размести лентовия маркуч.Освен това фактор е и загърлянето..
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Стефане,на картофите стеблата излизат неконтролируемо и ме притеснява,дали няма да се размести лентовия маркуч.Освен това фактор е и загърлянето..
По принцип основното поливане при картофите се извършва след пониквани на над земната маса и по време на наедряване на клубените, а до тогава те вече са загърлени. Другият вариянт е да се постави подземен маркуч за капково, както е казал колегата по-горе в темата.
hidrazin - майстор
Според мен не е подходящо за картофи. Лентовия маркуч съвсем пък не е за тая работа. Този за подземно напояване е прекалено скъп за такава работа.
Вероятно ще излезе на цената на картофите, а може и повече. :-D Ако се ползва твърд маркуч за капково а не лентов по би могло да стане нещо. Обаче
ще е играчка. За твърдия има колчета за закрепване. При окопаване и загърляне колчетата ще трябва да се издърпват нагоре за да не се зарине маркуча
а почва. Лично не съм пробвал. Картофи вече не сея от няколко години. За капково само твърд маркуч.

Тема "Поливане.Как,колко и при какво?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: