Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
profy - специалист
svetoslavoff написа:
Профи, зарзалите ти семеначета ли са или по-специални?
Да, от костилка са, преди години на високо в Пирин я намерих, значи е студоустойчива.
Редовно никнат от изхвърлените костилки - поне стотина съм раздал на приятели и познати.
kabel96 - специалист
Сетих се.Обеззаразявах с 2% разтвор на формалин по около 5 литра на квадратен метър.
profy - специалист
kabel96 написа:
Сетих се.Обеззаразявах с 2% разтвор на формалин по около 5 литра на квадратен метър.
Това е интересно.
Обаче между обезаразявах и обеззаразих има огромна разлика.
Важен е резултатът - и въпросът ми е именно за резултата.
kabel96 - специалист
Резултат НЕЗНАЕН защото беше началото на това лято а 2-3 гонини нищо не трябва да се сее.Сега имам и друго болно дърво скоро почва копането.Дясното на снимката.Цъфтя и роди и то доста без почти никакви листа.Дърветата са на 5 години и са купувани от института по овощарство в Пловдив.Това от лятото и това тука са на различни места 80 км. едно от друго и са купувани от различни места.
Изображение Изображение
Krass - майстор
Забелязал съм, че във форумите специалисти, които знаят точните отговори никога не пишат. Било в автомобилни форуми или както тук става въпрос за агро проблем. Нима няма нито един агроном, който да влиза тук? :x Сакън да не им изядем хляба. Да ги удари токът дано, когато си свързват трифазната помпа без да я занулят, защото работи и така. :lol:
dadko - майстор
Е, да чакаме и агрономи да се включат... Тези, които отговориха- най- вероятно не са професионалисти в агроинженерството, но дадоха мнение, че не е добре да садя пак костилков вид, тъй като почвата е заразена. Някой агроном може да препоръча с какво да се третира сега почвата.
Имаше един лаф, че Титаник е построен от професионалисти, а ноевия ковчег- от аматьор
nikolson - майстор
Аз намерих това:
http://www.gradinata.bg/index.php?page= ... cle_id=647
http://agronet.bg/agro/plant-protection ... ochva.html
и си спомням,че дядо ми,стар градинар,пропарваше с вряла вода.Но беше много отдавна,той почина през 1981г.
докера - специалист
Най-вероятно е това -
От бактериален пригор загива цялото дърво
Симптомите от бактериален рак (пригор) се наблюдават най-често по ствола, скелетните клони и разклонения. Около мястото на повредата се забелязва хлътване или подуване на тъканите. Кората е с по-тъмен цвят, лъскава и мазна. В повечето случаи в мястото на повредата тя е разкъсана и раните са покрити със смола. При обелване на кората в мястото на инфекция и около него се вижда, че камбият и сърцевината са с тъмнокафяв цвят. Повреди се наблюдават и по крайните разклонения и пъпките, които през пролетта не се развиват, остават сухи и покрити със смола. При разрязване се вижда, че тъканите под пъпките са некротирали. Симптоми по листата и плодовете се наблюдават много рядко. Нападнатите листа са дребни, светлозелени и са осеяни с тъмнокафяви петънца с диаметър 2-3 мм и с по-светъл ореол. По плодовете повредите се изразяват в дребноплодие и хлътвания. При благоприятни условия за развитие на болестта и при непровеждане на борба срещу нея тя обхваща постепенно цялото дърво.Отначало изсъхват отделни клонки и скелетни разклонения, а по-късно и цялото дърво. Обикновено листата на болните дървета не окапват през есента.
Причинител на болестта е бактерията Pseudomonas syringae p.v. syringae van hall, която презимува в раковините върху заразените стволове, клонки, клони, пъпки. През есента по време на листопада бактериите се активират и причиняват заразявания главно през листните отпечатъци, рани, нанесени от резитба, вредители и измръзване.
Борба
За ограничаване на болестта се изкореняват и унищожават изсъхналите дървета. Изрязват се до здраво изсъхналите клони и клонки. Резитбата се провежда през летните месеци непосредствено след беритбата, когато защитните сили на растенията са по-големи, а патогенът е с по-слаба активност. Раните от резитбата да се замазват с овощарска замазка Фитобалсам. Инструментите за резитба да се обеззаразяват с натриев хипохлорид 1:4 или спирт за горене. За да се предпазят от зараза, дърветата се пръскат през есента по време на листопада и рано през пролетта преди разпукване на пъпките с Косайд 2000 ВДГ в доза 120 г/дка.
dadko - майстор
ето няколко снимки на поразеното дърво. Съжалявам за лошото качество, но при слаба светлина- и да искам не мога да направя добри с тая "сапунерка"
Вече насадих една круша, на няколко метра от нея ще бодна някоя ябълка, но не успях да намеря хубави фиданки.
То и тая круша- съвсем не я бива, като развързах въропчето с талаш- направо ме заболя сърцето, като видях "корените". Въобще не ми се вярва да се хване. Хубаво беше да ги снимам, но при засаждането- нямах фотоапарат под ръка.

Прикачен файл

IMG_2102.JPG

Прикачен файл

IMG_2101.JPG

Прикачен файл

IMG_2099.JPG
IMG_2099.JPG (102.25 KиБ) Видяна 5206 пъти

Прикачен файл

IMG_2098.JPG

Прикачен файл

IMG_2095.JPG
IMG_2095.JPG (89 KиБ) Видяна 5206 пъти
Krass - майстор
24 часа във вода, да бе да. Един съвет от мен.Сейте сега, защото напролет ще купите същите дръвчета, които са извадени есента.

Тема "Засаждане на дърво- препоръки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: