batence81 написа:Джони чепа, който ще се получи развива ли се още тази година или само привързвам плодната пръчка да расте на горе и от нея очаквам да става лоза?Разбира се, че и от чепа се развиват пръчки с плод. Асмите ги режа 90% само на чеп и даже се налага да премхавам от гроздето на зелено, защото претоварва лозата и не може да зрее. Имам една с Хмбургски мискет, която ражда за страх.
Сега ще ашладисвам /преоблагородявам/ една асма Брестовица на 2 други сорта и ще пиша какво съм постигнал.
Един друг съвет - постарай се да оформиш лозите на 5-10 сантиметра над обработената почва. Това ще постигнеш, като премахнеш долните 3-4 пъпки - т.е. режеш на чеп с 5 очи и като премахнеш 3 си остава пак чеп с 2 очи. Целта на занятието е да не се засипва лозата с пръст, което е неизбежно при машинна обработка. Предишният собственик на моето лозе го е оставил много ниско и сега като мина с фрезата, всичко е под земята....