• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Johny - майстор
batence81 написа:
Джони чепа, който ще се получи развива ли се още тази година или само привързвам плодната пръчка да расте на горе и от нея очаквам да става лоза?
Разбира се, че и от чепа се развиват пръчки с плод. Асмите ги режа 90% само на чеп и даже се налага да премхавам от гроздето на зелено, защото претоварва лозата и не може да зрее. Имам една с Хмбургски мискет, която ражда за страх.
Сега ще ашладисвам /преоблагородявам/ една асма Брестовица на 2 други сорта и ще пиша какво съм постигнал.
Един друг съвет - постарай се да оформиш лозите на 5-10 сантиметра над обработената почва. Това ще постигнеш, като премахнеш долните 3-4 пъпки - т.е. режеш на чеп с 5 очи и като премахнеш 3 си остава пак чеп с 2 очи. Целта на занятието е да не се засипва лозата с пръст, което е неизбежно при машинна обработка. Предишният собственик на моето лозе го е оставил много ниско и сега като мина с фрезата, всичко е под земята....
batence81 - специалист
Колега Атанасов, Не знам дали тръгват късно лозите, но вчера ми изгелждаха посъбудени и даже мисля че са пъпките са колкото голяма бенка и белеят като пред цъфтване. Вчера засадих новите лози - 25 отонела и 10 кабернета, а за кабернето, за което си пишем и е от миналата година са 40 бройки. Направих подрязването и ми се късаше сърцето да не ги обезобразявам:)
Значи погрижих се да има една на 2 пъпки за чеп и една дълга за плод, но един въпрос - имаше няколко, които освен с чеп оставих с две плодни, това грешка ли е, просто бяха много добре развити, трябва ли да махна едната? Имаше единички, които нямат дълга пръчка, защотот явно са прекършвани, но са с по 3 четирисантиметови пръчки, колко да отрежа от тях, просто ми е трудно да разбера дали са здрави и с пъпки, много са тънки или сухички някои.
atanasov2004 - специалист
Минимум който трябва да се остави-един чеп с две пъпки. И още нещо-това плодни пръчки при кабернето е условно относително, защото и от двата летораста на чепа
може да получиш грозде. Но не насилвай нещата. В книгите пише че по добре да се развият корени, и после да натовариш на грозде. Нещо което мога да приема само за
лози, от вкоренени резници/бучни пръчка/. Някъде бях писал-предпочитам да оставя
повече при резитба на втората година,да видя "матряла"/гроздето/ и после да правя
формировка. Щото защо да оформям и чакам 3 години/по книга/ когато излезе сорт
дето за нищо не става. Ми ако на третата година нещо измръзнат примерно пъпките?
К`во правим-отиваме на 5 години обикаляне на някви храсти :-D
Примери много: Купувам лози "Кардинал" излиза "Пилешки памид", купувам "Хамбуски
мискет" излиза "Ркацител", баси обикаляш го и после с копача :cry: За това предпочитам здраво торене и поливане/при възможност/ и да прехвърли на втора година и да видя що е. Успех!
п.п. - Когато се съмняваш че си натоварил млада лоза с повече грозде-има лесно резитба на зелено-леторасти и грозде или пръскай с листен тор с повече калий.
batence81 - специалист
Колко често поливаш през годината да знам да не прекалявам
Зависи от много неща. Ето една "бутни пръчка"-трета година.Бяло без Семе.

Прикачен файл

DSC01450.JPG
Зависи от това "да си намери" място :) Имам 74-75 лози на вилата,от снимката се вижда че са края мрежата. Садих ги по скоро да са като жив плет. Има и купешки има
"бутни пръчка", повечето са десертни: Султания; Болгар;Супер ран болгар;Плевен;Дун
ав;Велика;Хамбуски мискет;ПРИМА;ДАНЛАС/Френски/;Кардинал;Мечта;Наслада;Хибри
ди без семе и т.н... :-D Поливай смело,лозата издържа на суша,но ИСКА СЛЪНЦЕ!
Имам 2-3 лози падат в сянка на плодни дръвчета и дават листа за сърми :-D
Имам два декара наследствени лозя в с.Орешец,Харманлийско ще ти пусна снимки и от там като режа в тази седмица :) ако не забравя да снимам.
batence81 - специалист
не забравяй, мерси
boltik - специалист
Здравейте,смея да твърдя,че лозарството е деликатна професия.Искам да вмъкна и моите познания в тази област.Младо лозе е за предпочитане първата година да не се оставят пръчки.На 1-2 пъпки,1 или 2 клончета.Първата и втората година се оформя корената система и пръчките не са за препоръчване.Аз познавам 2 основни вида на подрязване-на пръчка и корона.Те от своя страна си имат под-раздели,в зависимост от това лозата на кол ли е или на асма.Резитбата се определя главно от силата на лозата.Някой сортове лози се развиват по-добре на асма,други на кол.Когато резитбата е на пръчки,се оставят до 10-11 пъпки,а може и само 3-4.Това се определя от силата на лозата.Слаба лоза 1 пръчка. силна 2 и повече.Когато е пръчките са по-тънки от кутрето на ръката,лозата се счита за слаба.За короната знам,че също се определя от силата на лозата.Там се редуват 1-3-1-3 пъпки.
batence81 - специалист
ясно, но няма как да са разбере коя е слаба докато са малки
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "По колко пръчки се оставят на младите лози?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: