• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
bulhomes2 - майстор
firebrand написа:
Семената се сеят на повърхността като се покриват със съвсем тънък слой пясък или почва.Поливането става с пулверизатор.
А има ли значение по кое време на годината се сеят? Колко големи трябва да станат за да ги прехвърлиш в земята и такива работи. Може да са ми глупави въпросите, ама май никога не съм сял нещо освен трева...

Гледах клиповете от турските плантации. Видя ми се, че има маркуч между дърветата. Най-вероятно за да дават такъв прираст искат и много вода.
манихеин - специалист
firebrand написа:
http://www.youtube.com/watch?v=mTKWwd5y ... re=related
Нямам нищо лично против потребителя paulowniabg, чието е клипчето в youtube, но засега предпочитам да се доверя на японците, никога не са ме лъгали :)
firebrand - специалист
bulhomes2 написа:
firebrand написа:
Семената се сеят на повърхността като се покриват със съвсем тънък слой пясък или почва.Поливането става с пулверизатор.
А има ли значение по кое време на годината се сеят? Колко големи трябва да станат за да ги прехвърлиш в земята и такива работи. Може да са ми глупави въпросите, ама май никога не съм сял нещо освен трева...

Гледах клиповете от турските плантации. Видя ми се, че има маркуч между дърветата. Най-вероятно за да дават такъв прираст искат и много вода.
Сееш ги пролетта март месец в съндъче или парник и като стана 7-8 см ги пикираш като домати или ги разсаждаш в кофички или контейнери.
Поливането може да го направиш няколко пъти през първата година ,но може да мине и без него ако е дъждовна годината.
ilian ivanov - специалист
Здравейте! Донесоха ми шушулки от Пауловния , но са зелени.Кажете как е по-добре.Сега веднага ли да извадя семенцата или да изчакам да изсъхнат шушулките.А пък ако няма да стане така, поне да знам какви да си искам следващия път.Дано сте ме разбрали какво питам :-D
докера - специалист
Ето за какво се използва дървесината - http://fil.bg/clients/paulownia/index.p ... 4&koren=12
Аз минавам редовно покрай две градини , засети с Пауловния миналата година - сега растенията са над метър високи. Поливат ги с капково напояване , вързано към 1кубикови цистерни . Изглеждат добре и свежи , въпреки сушата във варненско.
velinsl - специалист
Не струва според мен. Тя като не гори дори за отопление не става. Кой ще купува от Бай Иван дървен материал. Навън може и да се цени, на тук... а и докато дойде време на "бране". Масата от тези дето пишем по форумите надали имаме 100 000лв за земя, още толкова за огради, още толкова за посадъчен материал и т.н.
Най-вероятно множеството не можем да купим и 10 декара с пълното устройване - огради, засаждане и т.н.
Гледам по сайтовете се ценяла в чужбина, ами аз като изкрам цели 10 кубика на третата година докато ги изкарам от страната само ще ми замине печалбата.

Това е един крайно безпереспективна инвестиция. Ако ти ударят рамо по САПАРД и да ти падат едни 800-1000лв годишно е добре, но ако трябва да ивнестирам 20 000 примерно, това според мен е доста ниска възвръщаемост.

Направете си сметка от колко дървета след колко години колко дървесина може да изкарате и ще разберете, че печалбите са само за разпространителите на тези дървета(печели се от тяхното разпространение, но не и от отгеждането из да дървесина).
bulhomes2 - майстор
Лятото говорих с един агроном. Казва, че познавал човек с 3 годишни пауловнии, които измръзнали през миналата (люта си беше) зима. Казва, че би било добре 2-3 години да се режат есенно време до земята (за да образуват яка коренова система), и след това да се оставят да растат. Има логика и бих го направил.
Миналогодишния ми опит със семената беше провален. Тръгнаха много (и открити и покрити), даже някои прехвърлих вече в чашки, но се наложи да ги оставя на една съседка да ги гледа една седмица и нещо ги умори...
zlatko64 - специалист
Да кажа за моя опит. Събрах семена, през март ги посадих, през май бяха станали 20 - 30 см. Засадих ги навън и ги поливах когато се сетя. Сега, 3 години по-късно най-добрия екземпляр е 6-7 метра с чудесна корона и диаметър на дънера прибл. 20 см. Другите са по 4-5 м. и диаметър 15 см. Не са замръзвали въпреки, че съм на североизток, на ветровито място. Семената ги събрах есента от семенниците на дърво във квартала, стояха в една кутия цяла зима в апартамента.
big_death - специалист
Само да вметна че ако е много добро и устойчиво на нашия климат , наще предци е нямало да съдят върби и тополи - а.. пауловния :-D
velinsl - специалист
Аре стига сте лъгали.
В сайта на дървото, където също се послъгва едно 3-годишно дърво е 16-17см, а при вас 20. То това дърво расте с часове, не с дни.
Направете си сметка
1. какво място имате
2. колко дръвчета ще вземете и колко струват в комплект със саденето
3. На третата година при диаметър 15-16см колко кубика ще изкарате при 5 метра височина средно. По мои сметки идва около 0,7-0,8 кубика от дърво, максимум. За 1 кубик дървен материал идват три дървета, два кубика, отново максимално.
Това на третата година, ако не стане нищо.

Колко им е кубика дървесина?
Кой купува по 5-10 кубика(не за отопление щото определено "не горят самостоятелно")?
Къде има пазар за това нещо освен за наивниците в България?

Който има пари за по-голям масив от тия драки отдавна се занивама вече с енергитика.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Пауловния" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: