Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
olelemaiko написа:
На мене ми доставят , много радост и настроение , всички снимки от темата. Тая зима много дълга ми се видя. Не че не съм виждал и по дълги и люти.
За още настроение.

Прикачен файл

IMG_0989 R.jpg
infomar
preslav написа:
https://www.youtube.com/watch?v=O1aqCEZdNGA
Искаш ли да поспорим малко за екологичността на произведеното в твоята градина?
Да поговорим и за несъвместимите култури, които показваш на снимките.
А такова вирее ли в градината - https://www.youtube.com/watch?v=xGXA2EjcIGE ?
Такова не вирее.....

Не е необходимо да ме убеждаваш, че няма абсолютно екологично земеделие.
Стремя се да правя поне това което е по силите ми. Поливам с кладенчева вода, торя с оборски и пилешка тор, стремя се да пръскам с така наречените "не вредни" разтвори предпазващи от разни вредители, но за съжаление в много от случаите се оказват доста слабички и се принуждавам да прилагам съвременни средства за борба с мани и вредители. Успокоява ме това, че знам как отглеждам плода и зеленчука - т.е. знам какво ям, докато при вносните (то малко останаха българските) е на късмет.
Мисля за себе си, че за човек, който бе виждал село само от колата си 58 години, добре се справям и че не било хич трудно, а само да не те гони мързела..... и да питаш.
Към момента съм направил "грубо" нещата и остава да обърна внимание на ландшафта и някоя 'изгъзица'... както им казват тука.

За "несъвместими" култури не знам... за кои става дума? Чак до толкова не съм напред с материала.... :? Съжали ме малко....
preslav - майстор
infomar написа:
Такова не вирее.....

Не е необходимо да ме убеждаваш, че няма абсолютно екологично земеделие.
Стремя се да правя поне това което е по силите ми. Поливам с кладенчева вода, торя с оборски и пилешка тор, стремя се да пръскам с така наречените "не вредни" разтвори предпазващи от разни вредители, но за съжаление в много от случаите се оказват доста слабички и се принуждавам да прилагам съвременни средства за борба с мани и вредители. Успокоява ме това, че знам как отглеждам плода и зеленчука - т.е. знам какво ям, докато при вносните (то малко останаха българските) е на късмет.
Мисля за себе си, че за човек, който бе виждал село само от колата си 58 години, добре се справям и че не било хич трудно, а само да не те гони мързела..... и да питаш.
Към момента съм направил "грубо" нещата и остава да обърна внимание на ландшафта и някоя 'изгъзица'... както им казват тука.

За "несъвместими" култури не знам... за кои става дума? Чак до толкова не съм напред с материала.... :? Съжали ме малко....
Не се бъзикам - ето ти само захапка за съвместимост на културите - http://kategarbo.blog.bg/hobi/2013/07/2 ... ji.1134542 - другото сам ще откриеш в нета.
infomar
Разбрах те какво имаш в предвид. Тези неща ги гледах в началото когато започнах, дори засях едни билки който предпазвали картофи... домати... зеле и какво друго не се сещам от някакви акари и буболечки, но ефект - нулев.

Теоретично авторът на статията е прав, но не е споменал какво разбира под несъвместимост и какво трябва да е минималното отстояние за да не си влияят - ти знаеш ли колко трябва да бъде :? Никъде не го откривам в никакви източници.

При ограничената обработваема площ която имам за мен конкретно тези размисли не са приложими и въпреки, че не ги спазвам не страдам от липса на зеленчуци или плодове. Оказва се, че моите дръвчета намериха общ език и има мирно съвместно съществуване.

Прав си, така трябва да бъде, но за мен е неприложимо.... ако разполагах с десетина декара и правех промишлено отглеждане може би ДА!!
Все пак ще го имам в предвид.... :partyman:
hidrazin - майстор
infomar написа:
Добре правиш, на магазина има всичко. И при мен има но сам си го отглеждам - ....
Нещо си се объркал и не си прочел какво съм написал.
По-точно не си помислил какво съм написал.
Говоря само и единствено за зазимяването на асмите.
Винаги съм се чудил на на тези ненормални усилия за заравянето на асмите.
Аз също си сея разни неща в двора, имам дръвчета и асми но съм реалист.
Сее се това което понася и върви на даденото място добре и не иска много грижи.
Та затова сравних заравянето на асмите с отглеждането на маслини по нашите земи.
Излишен труд и хамалогия. Слагаш студоустойчиви асми и не ги заравяш.
Ако вървят - добре. Ако мръзнат - просто не отглеждаш такива. Елементарно.
А дали имам асми - може да направиш справка тук:
Ашладисване
:partyman:
P.S. Твоите 2-3 часа работа и блъскане всеки ден са си цял работен ден. :-D
За цялата градина отделям годишно не повече от 60-80 часа. Не по 2-3 всеки ден.
В това време не слагам "прибиране" на реколтата.
olelemaiko - специалист
Темата се отплесна , ама виж това клипче.Едно много полезно и лесно за отглеждане цвете.

https://www.youtube.com/watch?v=WW4OH3qJQqE&t=3s
plamen6703 - майстор
infomar написа:
Успокоява ме това, че знам как отглеждам плода и зеленчука - т.е. знам какво ям, докато при вносните (то малко останаха българските) е на късмет.
За справянето думата добре е меко казано, за мен се справяш отлично. По моят край на хора като теб освен мераклия казваме и тертеплия. Това нещо да го правиш се иска не само мерак, а и ръка да пипне и да знае какво прави.
Така си отглеждам и аз доматите, лука, картофите... Миналата година имах картофена нива, но минаха диви прасета и мамата разкатаха на нивата.
Най-важното е точно това, което споменаваш, да питаш... По същият начин съм се уча и аз с питане и работа. Преди доста години като подхванах лозето не знаех как се реже лозе. Един възрастен човек дойде при мен и се спазирихме, той да ходи до мен да ми показва с бастуна какво, как и защо да режа, а аз после да мина в неговият масив и като пак ми показва да изрежа и неговото лозе :) Хванах му "дамара" на рязането, на копането, за загребването и така до ден днешен... голямо блъскане, но макар и трудно, важно е, че ми харесва :)
Пожелавам ти добра реколта и богат берекет :)
infomar
hidrazin написа:
infomar написа:
Добре правиш, на магазина има всичко. И при мен има но сам си го отглеждам - ....
........
Говоря само и единствено за зазимяването на асмите.
Винаги съм се чудил на на тези ненормални усилия за заравянето на асмите.
Аз също си сея разни неща в двора, имам дръвчета и асми но съм реалист.
Сее се това което понася и върви на даденото място добре и не иска много грижи.
Та затова сравних заравянето на асмите с отглеждането на маслини по нашите земи.
Излишен труд и хамалогия. Слагаш студоустойчиви асми и не ги заравяш.
Ако вървят - добре. Ако мръзнат - просто не отглеждаш такива. Елементарно..........
Не споделям твоите размисли. Добре те разбрах и първият път.
Около мен повече коренни жители си гледат по няколко реда или няколко асмички от древни сортове които не се зариват и казват че не се и пръскат. Дребно грозде за вино и ракия... дори не бих го погледнал за консумация. Само, че се гледа без много масраф.
Мен не ме мързи да заривам асми, които после ми се отблагодаряват с чудесно едро и вкусно сладко грозде. Особено след като хванах технологията и я пробвах.
Наистина тези сортове не се гледат в подобен мразовит като моят район, но след като полагам необходимите и не много сложни действия няма никакъв проблем.
Аз грозде за ракия и вино не отглеждам....всичко е десертно.. ама като нямам какво да го правя зорлем трябва да го меля..... а ме боли сърцето.... но това е живота.
Като ми гледат асмите всички ги харесват, но не се хващат и те да ги засадят....
Докато имам сили ще ги гледам.... после божа работа.

Изображение
Сианата. Комшиите много я харесаха.

Изображение
Без семе - Брестовица. Отиде за компоти и вино.... изпи се вече.

Изображение

Кардинала ми. Много съм доволен от него...... имам десетина асмички.... най-ми харесва.

Та ти ме съветваш да не ги отглеждам, щото не търпят на студ :?

Какви сортове да отглеждам? Подскажи.
hidrazin - майстор
infomar написа:
Не споделям твоите размисли. Добре те разбрах и първият път....
Точно нищо не си разбрал.
На твоето му се вика пенсионерска работа. :-D
Аз, пък и вероятно много други хора не могат да отделям толкова много време.
Имам си работа, имам си доходи, ангажиран съм с работата понякога и в извънработно време.
Не може да работиш цяла седмица и после събота и неделя или всеки ден след работа да се претрепваш в двора.
Все пак успявам да отделя някакво време и да си поддържам горе-долу двора и да насея нещо.
Но да се занимавам само с него или да отделям толкова време [-X
То така е устроен светът - не може да се занимаваш с всичко.
Аз получавам заплата, друг сее картофи - отивам и си купувам от него.
Тоя пък дето сее картофи ми плаща да му свърша някаква работа ...
Това грубо обяснено де. Надали ще ме разбереш но да си кажа.
:partyman:
P.S. Казваш че имаш Кардинал. И аз имах асма Кардинал дебела някъде 10-12 сантиметра. Изсъхна преди няколко години.
Сега пак съм насял и чакам да видя какво ще даде.
Иначе колко грозде ще изям - 10, 20 килограма? Кардинал - цена на пазара 2.00-2.20.
Да кажем че изконсумирам даже 40 килограма - няма и надника за един работен ден.....
Всеки да се занимава с каквото разбира или каквото може. Със всичко не може.
stonesour - специалист
истината е някъде по средата.
нито има смисъл да се заравят лозите, нито по магазините продават читаво грозде. пълно е с гумени хибриди от къде ли не.
ако на човек му се занимава, няма по-хубаво от домашното грозде.

тая година при мене е добре, поне в първия двор, няма много поражение по асмите, въпреки минусовите темпертури. снегът ги е запазил. утре продължаваме.

Тема "Успешно зазимяване на десертни сортове асми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: