Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
valbg1 написа:
...особено благодаря за идеята за краставиците, както и за тиквичките (само да дообмисля как ще се реализира), ако имаш възможност - дай някое и друго фото.
А иначе домати, пипер (предполагам и другите), които традиционно са на лехи и се поливат във вадите им, пак си остават така и при капковото ли?
Ето изрових стари снимки - маркуча между двата реда пипер и отгоре, в най-високата част.
Само дето аз използвам твърд маркуч.
За тиквичките - няма как да стане с лентовия маркуч както го правя аз.
Просто едно парче твърд капков маркуч го сгъвам на кръг с диаметър около 60 сантиметра.
Двата края ги свързвам с един тройник. Третия свободен извод на тройника го свързвам с черна тръба към пипера или доматите.
Сега нямам снимки на това дето обяснявам. Просто се полива в кръг само около корена на тиквичката.

Изображение
Прикачен файл:
11.jpg
Прикачен файл:
12.jpg
:partyman:
preslav - майстор
Чираче написа:
preslav написа:

, максимално близо до корените.
Напълно погрешно както за зеленчуци, така и за дървета - така се унищожава кореновата система.
Понеже съм пълен аджамия (занимавам се с градина от 2 години), би ли обяснил за зеленчуците - някакви доводи, някакви съображения, нещо си прочел някъде или се позоваваш само на личен опит? В какво се състои унищожаването на кореновата система, изгнива, измръзва, залинява или какво? Има ли значение каква е почвата - моята е песъчлива и попива като за световно. Дървета, асми и лози не поливам, макар че преди мен и там са творени едни глупости като оформяне на чаши, които събират по 2-3 кофи вода.
Чираче - майстор
Съображенията ми са от личен опит, защото имам някакво земеделско образование, работил съм в ТКЗС, роден съм в село, отглеждал съм зеленчуци и дървета, и т.н. Когато се полива само около корена се стимулира развитието на къси коренчета/около 5-6 см/ и изисква често поливане. Когато се полива по-далеч от корена си развиват по-дълги корени заедно с разклоненията. При развитието на растенията корените се стремят да се насочват към влагата и да я усвояват. По този начин издържат на засушаване, кореновата система става по-мощна и ефективна. Така се усвояват и химическите елементи от по-голяма площ и растенията са чувствително по-добре развити. От там и добива на продукция се увеличава. Можеш да пробваш опитно с двата вида поливане, и на есен виж резултата
vlax - майстор
Чираче написа:
Съображенията ми са от личен опит, защото имам някакво земеделско образование, работил съм в ТКЗС, роден съм в село, отглеждал съм зеленчуци и дървета, и т.н. Когато се полива само около корена се стимулира развитието на къси коренчета/около 5-6 см/ и изисква често поливане. Когато се полива по-далеч от корена си развиват по-дълги корени заедно с разклоненията. При развитието на растенията корените се стремят да се насочват към влагата и да я усвояват. По този начин издържат на засушаване, кореновата система става по-мощна и ефективна. Така се усвояват и химическите елементи от по-голяма площ и растенията са чувствително по-добре развити. От там и добива на продукция се увеличава. Можеш да пробваш опитно с двата вида поливане, и на есен виж резултата
+1
vlax - майстор
Хидра,защо сгъваш края на твърдия маркуч,като може да използваш тапи? :shock:
Начина по който поставяш мрежата против градушка не е правилен ,ама ти си знаеш.
Между бетонните стъпки за колата може да посадиш ягоди,няма да имат възможност да бягат настрани.
Мрежата за краставици вертикално я прихващам към дървените колове с такера със скоби,хоризонтално с поцинкована тел,проверено вече няколко години.
Много камъни в тази почва,не е ли обработвана по-рано?
hidrazin - майстор
vlax написа:
Хидра,защо сгъваш края на твърдия маркуч,като може да използваш тапи?
Защото когато направих първото капково в близкия магазин нямаше тапи а само скоби за край на капковата тръба.
Прикачен файл:
скоба.jpg
скоба.jpg (26.09 KиБ) Видяна 3333 пъти
Начина по който поставяш мрежата против градушка не е правилен ,ама ти си знаеш.
Не е окончателен когато снимах. По средата се слага дълга тръба с обла пластмасова шапка отгоре за да не къса мрежата.
Така придобива наклон към краищата за да не задържа топчетата градушка.
Отстрани по краищата се закача със скоби още една мрежа с ширина един метър за да пази от странични удари на градушката.

Между бетонните стъпки за колата може да посадиш ягоди,няма да имат възможност да бягат настрани.
Благодаря но ще е трева с подземен капков маркуч поради тясната и дълга лента за напояване.
Мрежата за краставици вертикално я прихващам към дървените колове с такера със скоби,хоризонтално с поцинкована тел,проверено вече няколко години.
Конструкцията вече не е дървена а от две години метална и направена да се сглобява и разглобява много бързо.
Така че такера отпада но пък още използвам парчето мрежа от снимката...
:-D
Много камъни в тази почва,не е ли обработвана по-рано?
Обработвана е но беше "засята" с камъни. Отчасти по вина на "майсторите" които правиха алеята за колата, една пътека с камък като този за по алеята за колата, шахта 10 кубика за напоителната система и две ями за мръсна вода.
Отчасти се "зася" и по моя вина че не бях там да ги подкарам с лопатата но вече е пообрано от към камъни.
От друга страна при нас почвата по принцип е такава - предпланински разсипи с много камънак.
Ако пусна вода от помпа един цол от единия край на двора (а той си има наклон) няма почти никакъв шанс да стигне до другия край.
Водата стига на 3-4-5 метра и до там. Може да стигне до другия край но след 30-40 че и повече минути.
Та за всичко си има елементарни отговори.
И поради структурата на почвата при мен, няма проблем с преполиване, задържане на вода и загниване на корените.
Също така е по-добре капковата тръба да е по-близо до корените за да не се разминат вода и корени... :shock:
kr1100 - майстор
за домати и краставици много помага мулчирането.Пести много вода.
Офф в оранжерията 10м дълга домата иска по-малко поливка от домата , който е навън и не е мулчиран около 3 пъти по-малко. да не говоря за поддръжката - няма трева, няма и изпарения към плода. В оранжерията съм сложил тип геотекстил за да мога да тъпча по него спокойно. Иначе найлоновия се пробива при стъпване по него и бучка примерно
Торов инжектор само с помпа, на самотек няма налягане и не засмуква. С помпа съм и инжектор на 3/4 " от Алито . затварям леко крана на основната магистрала ,а крана преди инжектора отворен на макс.
Мисълта за лайнян бъркоч в бидоните и после през торов инжектор я забрави.Ще се затлачи пъро инжектора , а без него дюзите.
С торов инжектор спокойно се тори с Калцнит.
П.П. Слушай съветите на Хидразин.
hidrazin - майстор
kr1100 написа:
Тенкю ... ама вече не ми дреме. Джендърите са навред!!! :-D
valbg1 - напреднал
hidrazin написа:
kr1100 написа:
Тенкю ... ама вече не ми дреме. Джендърите са навред!!! :-D
Дори си ги копирах съветите в личните записки и снимките ми бяха полезни, ОБАЧЕ с това последното изказване - се из.ра на доброто впечатление, което поне в мен беше създал ...
hidrazin - майстор
И що? Това последното не се отнасяше за теб и е извън темата.
Пък и накрая има емотикон който все пак означава нещо.
Но ти си знаеш и решаваш за себе си...

Тема "Капково напояване на зеленчуци (2018)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: