• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Andri01 - майстор
В редовете - окосената трева,около корените,над тръбата на капковото. Икономисваш мотиката :).
vlax - майстор
Andri01 написа:
В редовете - окосената трева,около корените,над тръбата на капковото. Икономисваш мотиката :).
Да хвърлям окосената трева Пак си е хамалогия,един път на 10 дена ми идва много.. :partyman:
preslav - майстор
gnt69 написа:
preslav написа:
Разгледах няколко неща в нета - добра идея, която не знам как ще се държи в рохка почва, но опитът ще покаже.
Поливаш преди садене и почвата няма да се свлича. :partyman:
Малко не те разбрах - аз преди садене разхвърлям тор и фрезовам. След фрезоването котките потъват в почвата като в сняг. И "понеже негър много хитър", едната година пробвах да ползвам за садило стоманена консервена кутия, пръстта се изсипваше от нея преди да я вдигна - минах на варианта с мистрията забивам и отмествам, слагам кофичката и заривам.
Това, което Влакс е показал изобщо не ме събаря като цена за пробата, а ако не ми върши работа винаги има на кого да го подаря.
По принцип съм отворен за всякакви идеи икономисващи време - примерно не съм решил окончателния вариант за премахването на колците за домати. Миналата година купих оградна мрежа с относително големи очи и я опънах между 3 кола за ред от 5 метра - получи се относително добре, но теловете на мрежата са малко по-тънки и се гъне при монтажа, искаше ми се нещо по-солидно, но не намерих по-дебела поцинкована.
vlax - майстор
preslav написа:
Малко не те разбрах - аз преди садене разхвърлям тор и фрезовам.
Така правя и аз.
preslav написа:
След фрезоването котките потъват в почвата като в сняг.
Побеснявам на следващия ден като видя стъпки на кучета върху подравненото,никой не ми е крив ,че местото ми не е оградено.
preslav написа:
И "понеже негър много хитър", едната година пробвах да ползвам за садило стоманена консервена кутия, пръстта се изсипваше от нея преди да я вдигна - минах на варианта с мистрията забивам и отмествам, слагам кофичката и заривам.
Забеляза ли,че садилото е с форма на пресечен конус с малката основа отдолу.
preslav написа:
Това, което Влакс е показал изобщо не ме събаря като цена за пробата, а ако не ми върши работа винаги има на кого да го подаря.
Може да го подариш на някоя цветарка :lol: ,все пак се казва садило за луковици ,не за домати.
preslav написа:
По принцип съм отворен за всякакви идеи икономисващи време - примерно не съм решил окончателния вариант за премахването на колците за домати. Миналата година купих оградна мрежа с относително големи очи и я опънах между 3 кола за ред от 5 метра - получи се относително добре, но теловете на мрежата са малко по-тънки и се гъне при монтажа, искаше ми се нещо по-солидно, но не намерих по-дебела поцинкована.
Мойте са 2 реда домати по 12 м дълги по 32 дупки/корена на ред и имам в двата края 2 циментови кола постоянни и 3 метални временни,три нива поцинкована тел. :partyman:

Изображение
Циглите по средата закриват да не се заринат дупките за металните колове в червено на следващата снимка.

Изображение
nikel - специалист
Аз не ползвам поцинкована тел

Прикачен файл

20160501_094311.jpg
vlax - майстор
Защо е двоен сезала от всеки корен или са по два корена,не мога да различа на снимката?
Сезала увиваш ли го около стеблото или връзваш стеблото съм сезала?
preslav - майстор
nikel написа:
Аз не ползвам поцинкована тел
Да, пробвах и подобен вариант, първо е голямо вързане, второ висва като се накачулят няколко домата по 500-600 гр.
gnt69 - майстор
preslav написа:
gnt69 написа:
preslav написа:
Разгледах няколко неща в нета - добра идея, която не знам как ще се държи в рохка почва, но опитът ще покаже.
Поливаш преди садене и почвата няма да се свлича. :partyman:
Малко не те разбрах - аз преди садене разхвърлям тор и фрезовам. След фрезоването котките потъват в почвата като в сняг. И "понеже негър много хитър", едната година пробвах да ползвам за садило стоманена консервена кутия, пръстта се изсипваше от нея преди да я вдигна - минах на варианта с мистрията забивам и отмествам, слагам кофичката и заривам.
Нали под мулчиращото фолио ще има и маркуч за капково. Поливаш преди садене и пръста няма да се свлича.
preslav - майстор
Гаф ли направих и какъв - на 31.03. изнесох половината домати в градината под полиетиленов тунел, вчера всичките бяха полегнали (като препикани). Доматите не са скръстили и са високи по 3-4 см. Имам някакъв спомен, че се вадят навън след като образуват първия същински лист, ама то бе еин натиск, едно мрънкане, че реших да рискувам.
Преди да ги изнеса кофичките бяха в стая, в която поддържах по-висока температура до изникването на семките, после се постарах да намаля температурата, но под 12-13 градуса не е падала, след изникването са полети леко само веднъж, светлината не е достатъчна, оставях лампите включени, но за догодина ще мисля за изкуствено осветление.
Споделете вашия опит и най-вече къде сбърках, температура ли, влажност ли, прекомерно осветяване изведнъж.
nikel - специалист
[quote="vlax"]Защо е двоен сезала от всеки корен или са по два корена,не мога да различа на снимката?
Сезала увиваш ли го около стеблото или връзваш стеблото съм сезала?[/quote
Това не е сезал ,а фибрилна лента.Коренът е един.Двойната лента я взаимствах от теорията на Митлайдер. Връзвам лентата на много хлабав възел до корена.По късно го увивам ката порасне,където е нужно го привързвам.
Досега /10 год./домати не ми са се свличали по лентата.
Последна промяна от nikel на пон апр 02, 2018 7:56 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Тема за общи въпроси в градинарството ( бивша Привет Градинари )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: