Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Hoвoceлckи - майстор
Честит празник на празнуващите! Аз съм на работа :)
Не разбирам защо сега ме хвърляш в носталгия? Говоря за чисто икономическа сметка. Отговори ми моляте коректно за колко време бих избил купуването на нова помпа, пестейки от по-ниския й разход?
Хамалогия няма. Обслужена е с мерак преди повече от 10 години. Няма как да дръпне въздух при засмукване, защото е монтирана под нивото на водното огледало. Питащите в този форум по презумпция са амбициозни и с желание да се справят сами с проблемите. И защо все си мислите, че никой от тях никога не е чувал за магазини, сервизи и че разполагат с пари ...като някои от вас.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, ти нямаш проблеми, защото помпата ти е под водното огледало, ама колко такива случаи има :) ? Никой не те кара да си сменяш помпата. Ставаше дума за ремонта - при положение, че струва няколко десетки лева - какъв смисъла, ако не си мазохист? Но това си е майсторска черта открай време. Автомонтьора трябваше задължително да кара стар москвич, за да си го човърка постоянно и да се гордее, че неговия москвич няма проблеми. Лади, фияти не се тачеха от майсторите. Железарят, който прави огради, остъклява балкони трябваше да е със собственоръчно направен електрожен, а не купешки, в работилницата трябваше да има правен шмиргел с мотор от пералня и т.н. Времето за ремонти не се ценеше. Никой не си прави сметка, че за загубеното време ще изкара пари за 3 подобни измишльотини.
шоп - майстор
Много малко са случаите помпите, които са монтирани под водното огледало. Айде за повишаване на налягане тип хидрофор-да. Дори у нас имам такава.
Обаче за поливане :? Ако резервоара е на високо, не може ли да се полива на самотек?
Hoвoceлckи - майстор
На 15-тина метра от мен минава напоителен канал (на същото ниво). С фи 50 ПВЦ съм докарал до мазе на помощна пристройка. Там ми е помпата. Не съм се занимавал с нея от както е монтирана. Дразня се, защото много категорично обобщавате и бързате да откажете почти всекиго от начинанието му. Колегата попита само за турбинка. Вие му "обяснихте" веднага да се откаже, защото ... ала-бала.
шоп - майстор
Hoвoceлckи написа:
На 15-тина метра от мен минава напоителен канал (на същото ниво).
Ами напоявай на самотек. Не ти трябва помпа. Излишен разход и разправия. Руснаците имат един термин "гемор"

@Hoвoceлckи, ако изпомпвате водата и Видата е дори на 1 м НАД водното огледало и дори веднъж на година помпата засмуче въздух ще разберете за какво пишат повечето от хората в темата. Да, Видата работи, но си е трудоемка, енергоемка и най-вече си изисква постоянно наблюдение.

Минал съм по този път и не бих дал почти 500 лева за нова помпа. Сега съм спокоен да оставя без надзор помпата 24/7 и 365 дни в годината за да осигури, поливането, водата и отоплението на имота ми, докато мен ме няма защото работя на дежурства по 24 часа :)
Hoвoceлckи написа:
Дразня се, защото много категорично обобщавате и бързате да откажете почти всекиго от начинанието му. Колегата попита само за турбинка. Вие му "обяснихте" веднага да се откаже, защото ... ала-бала.
Ами аз пък се дразня като разкарвате човека по стругари със скрита надежда да намери някой глупак. Ами обиколил е двама-трима - могат да го направят, но преценяват, че ще струва повече отколкото да си купи нова турбина и са прави. Освен ако не се намери някой в работно време на чужд струг (фирмен, не личен), с чужди материали (на фирмата, в която работи) да си рискува работата и да му ремонтира турбината за 20лв. Ами извинявам се, ама ако ти си работодател и хванеш твой работник да върти часпром в работно време, на твоята машина, с твоите инструменти, с твоя ток сигурно повече ще се издразниш. Много правилно са му отговорили - мога да ти го направя, но по-добре си купи нова за 40лв. Ама то 40лв е турбината, ами прословутата набивка, ами труд, ами разкарване/бензин, ами време? Ми то стана 100лв и пак имаш стара баба Вида. Тя нова помпа е толкоз - затуй казахме, че не си струва. Пък който иска да се вслушва. Един пример - Трябват ми едни месингови щуцери с резба. Намерих едни подобни за по 2.50лв, ама идват малко малки. Брат ми има струг, може да ми ги направи, ама аз мога да смятам, знам колко струва материала, колко струва труда и не му поръчвам, а продължавам да търся, защото и по 5лв да му ги платя, пак не е на печалба, пък какво да говорим за чужд човек.
Последна промяна от LazarGanev на нед май 06, 2018 6:04 pm, променено общо 2 пъти.
шоп написа:
Ами напоявай на самотек. Не ти трябва помпа. Излишен разход и разправия. Руснаците имат един термин "гемор"
Доколкото разбирам само помпата е под нивото на водата, защото е в мазе, а градините са на същото ниво или по-високо, затова не може без помпа. Дай Боже всекиму тъй да полива :)
fbr - майстор
Аз не мога да разбера, каква е тази амбиция на някои потребители тук, да натрапват своята философия на всяка цена. Човека е задал въпрос за турбина, а му се обяснява колко е ограничен, и не разбира, колко много му горяла. Що не опитате със същия хъс, да обясните на един собственик на Кадилак от 1909г. колко много му гори, да вземе да я даде на вторични и да си купи Смарт-че.
Ако попита ще му се обясни. Дали ще попита тук? :)
pitankata00 - специалист
fbr написа:
Аз не мога да разбера, каква е тази амбиция на някои потребители тук, да натрапват своята философия на всяка цена. Човека е задал въпрос за турбина, а му се обяснява колко е ограничен, и не разбира, колко много му горяла. Що не опитате със същия хъс, да обясните на един собственик на Кадилак от 1909г. колко много му гори, да вземе да я даде на вторични и да си купи Смарт-че.
Много добре казано. Много пъти в този форум точно определени лица (все едни и същи) се опитват да ти обяснят колко си прост, че нямаш тяхната гледна точка. Аз интернет имам, аз интернет ползвам, аз италиански помпи съм хвърлил 2. Тоест вуйчо ми. Защото в случая на него помагам. Той човека също не е прост. Налягането което му трябва (не дебит) Вида 1 2 3 4 не му вършат работа.Работа му вършат помпи за 800-900 лева. Или в случая Вида 5. Той както казах не е прост човек. Питал е, ходил в по магазини. Сметнал е че за 32 години тая помпа е работила безотказно и явно ще работи още толкова. Аз задоадох ЕЛЕМЕНТАРЕН ВЪПРОС. Както обикновенно се намесиха едни познати лица да обясняват колко сме прости другите, как не можем да смятаме. А бе света не е толкова прост колкото си мислите. Просто отговорете. Или направете вашата препоръка по нормален начин, без да обиждате и давате язвителни сравнения. Ама България.

Тема "Търся турбина за помпа Вида 5" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: