Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Ал_ - специалист
Че какво им е на е-тата, тъкмо няма да плащаме за мумифициране :-D :-D :-D
За капачките е друго - ако не са "вързани", не ги допускат до пазара. Преди 7-8 години я приеха директивата.
емовлаха - специалист
https://19min.media/news/zhivot_4/palen ... 56050.html

Някой път ми се дояжда евтин кучешки салам, вземам, пържа си и със биричка.
Дояжда ми се и кисело мляко в пластмасова кофичка купено
Всички меса, сирена, кашкавал, млека и яйца родителите ми произвеждат и не се пазарят
Но, царевицата/смеската за животните и птиците не е очень хорошо :)
Био не знам да има. Водоизточниците/почвата всичко е замърсено
Щом не умират хора е в някакви допустими норми
Не гледам етикети, нямам такова време да се отдавам на четене.
За да оцелее човечеството, трябва храна/високи добиви
Някога добива от пшеница е бил до към 100-150кг от декар
Сега стига до 1тон и горница. Същото е със всичко останало
Климата се променя, горещини, суши и липса на сняг
Ако не се адаптират разтенията към този климат, ще се бием пред магазините за парче хляб, ще изядем всичко живо барабар с плъховете, бездомните кучета и котки
:- Та брат гладъ бие по-силно от тока! Тей разправят от малцинството
В магазините разтеж се наблюдава в цените и опашките :)
MamaMy - майстор
Много вярваш на медиите Емо. Явно дезинформацията при теб е взела връх. Навсякъде тръбят, че го правят всичко това в името на човечеството и неговото изхранване, но въобще не е вярно. Всичко е в името на по-високи печалби. Земеделските производители се оплакват, че не искат да им изкупуват продукцията. Когато я купуват тя е на свръх ниска цена. Да вземем например млякото. Изкупуват на 1,60. Ще кажете, че не е голяма разликата спрямо тази в магазина. Като се добави цената на пастьоризирането, бутилирането и транспорта 2,30 биват. Все пак е само 50%. Щеше да е вярно ако това мляко в магазина беше същото което са изкупили. за съжаление не е така. На изкупеното мляко му избиват сметаната и маслото. Добавят разтворено сухо мляко и палмова мазнина и чак тогава достига до вас. С месата историята не е по розова. Изкупува се на половин цена. Инжектират му се повече от една трета боклуци. Отделно се кисне в други разни боклуци да изглежда постоянно розово и свежо и ха честито родно българско агнешко на 22лв/кг. За саламите е ясно там дори това родно месо не стъпва. За да стигне до тях трябва да поседи поне месец по витрините. В саламите слагат от аржентинското прясно размразено набор 1960г. Докато има наивници вярващи на дезинформацията и купуващи боклуците от магазините, производителите които са собственици и на големите вериги няма да спрат да бъркат боклуци. Те даже на брашното намериха начин да баят. Да сте виждали скоро да продават бракуван хляб? Няма и да видите. Мелят го и го добавят към брашното. Честито и добър апетит! :vom:
емовлаха - специалист
нед май 04, 2025 2:30 pmMamaMy написа:
Много вярваш на медиите Емо. Явно дезинформацията при теб е взела връх. Навсякъде тръбят, че го правят всичко това в името на човечеството и неговото изхранване, но въобще не е вярно. Всичко е в името на по-високи печалби. Земеделските производители се оплакват, че не искат да им изкупуват продукцията. Когато я купуват тя е на свръх ниска цена. Да вземем например млякото. Изкупуват на 1,60. Ще кажете, че не е голяма разликата спрямо тази в магазина. Като се добави цената на пастьоризирането, бутилирането и транспорта 2,30 биват. Все пак е само 50%.
Опитвам се да ти обясня, че климата е друг вече, със ралото 100-150кг пшеница от декар
През комунизма 300-350кг от декар беше добър добив
В настоящето предполагам добив от 400кг е зле или на 0
Тракторите, комбайните и инвентара са Ламботата на земеделците
Цените на торовете са нагоре
Имат и проблем със препаратите за растителна зашита
другото е и сушата
Цените са от световната борса,
Примерно ако си зърнопроизводител, имал си добри добиви и си продавал на съсед х 2т дет са му нужни всяка година в продължение на години. Вс е ок задоволяваш му търсенето
Но заредат се няколко сушави год и можеш да му предложиш само 200кг. Ем сори бате
Твоето място го заема друг дето продава на същата цена, може и да е от Таджикистан да оре със К700 да жъне със Нива СК-5 Тракториста да е на 200лв заплата.
Да използва торове за без пари и да няма ограничение върху препаратите дори и със добив 300кг. Да тичаш с/у него не мож го стигна.
Левче е изкупната цена на кравето мляко
Аз ям само биволско и овче такова имаме



Ей ги и Ламботата със ремаркета и със гребла
Европейците как се борят Със ГМО
Този Ягуар дето прибира силажа за производство на ток колко ли да е висок, нещо плевели тц :)
MamaMy - майстор
До тук никъде не разбрах как има световен глад, но пак всичко опира до пари. Ако има глад дори и на по-висока цена ще го вземат. Това значи недостиг на храна. Щом производителя излива млякото в канала защото никой не го купува дори на цената на жълта лимонада значи има нещо сбъркано. :?

ПП Изкупна цена на млякото от 1,60 лв/л я чух някъде по медиите. Понеже рядко купувам мляко помня, че най-евтиното беше около 2,30лв/л
емовлаха - специалист


Обезлесяването

+ Новите сортове култури
Ще има ябълки, месо, мляко и яйца на рафтовете
Руснаците одавна разработват залежали земи и дърпат
В Ганчоландия сме изтървали козите
hidrazin - майстор
Ъъъъъъ... Само да напомня. ГМО и ХИБРИД нямат нищо общо. Щото май някои хора се бъркат...
ГМО-то в ЕС е регулирано/забранено/етикирано задължително .. от едно 20 годни.
(една от малкото добрини на ЕС)
Нооо... ЕС даде назад. Одобри нетода CRISPR/Cas9 при който "само се РЕЖЕ" но НЕ СЕ ДОБАВЯ нов такъв.
Както например при доматите ген от риба.
Никой и нищо не може да гарантира. Доказано десетилетия и столетия.
Но ... парите. Направиха бибитка на Bayer, Syngenta и поне още една дето не и помня името...
:partyman:
Lisko - майстор
нед май 04, 2025 10:47 amMamaMy написа:
Напоследък вместо химически подсладител пишат екстракт от Стевия. То е същото. Глюкозо-фруктозния сироп е другата помия която ни блъскат.
Ако пише стевия - пак добре. Стевията е природен продукт. Но вероятно е по-скъпа от аспартама защото повечето предпочитат да слагат аспартам. А той се ползва с лоша слава защото има изследвания какво предизвиква прекомерната му употреба. Обаче това с прекомерната употреба е вярно за какво ли не. Примерно за апартама, трябва да пиеш доста кока кола за да се доближиш до минималната опасна граница. Из къщи по едно време се появиха швейцарски дъвки на които с големи букви пише "без аспартам". Вместо него - ксилитол.
Стевията е по-сладка от аспартам и няма неговия неприятен послевкус.
Глюкозо-фруктозния сироп, къде точно го блъскат? То и медът е глюкоза и фруктоза.
Що се отнася до захарта - да, добре е понякога, особено след физическо натоварване да се хапне нещо с истинска захар. Обаче има и такава тенденция - захар за щяло и нещяло.
Картофена салата в кутия - четеш - съдържа захар. Хляб - има захар (питам що? - така се прави!!!). Лютеница - хоп и там захар и тя така се правела.
MamaMy - майстор
Лиско, не се прави на ущипана мома. Като казвам подсладители и захар нямам предвид кетчуп или лютеница. Имам предвид бисквити, десерти, сладка, конфитюри, компоти и безалкохолни. Типичните места където се ползваше захар, а по изключение пчелен мед сега е само химия. Глюкозо фруктозния боклук щеше да е по-малкото зло ако не беше вкаран в България за унищожаване от ЕС поради открито наличие на диоксини, а естествено ние вече почти го изядохме. Алчните копелета собственици на фабрики и консервни комбинати ни го пробутаха. Аз и ти естествено нямаме заводи и фабрики. Това са онези същите отговорни другари с куфарчетата след 10ти.

Стевията не е като захарната тръстика или цвеклото. Тя не съдържа захар, а съдържа химически подсладител пък бил той и природен. Тя просто лъже вкусовите ни рецептори както мононатриевия глутамат или Е 621. Другия химически овкусител който ни го ръгат за щяло и нещяло в дози все едно е елексир на живота. Той също е бил с биологичен произход първоначално.

ПП
По произход идва от Китай и Япония, но в началото органично е извличан от някои водорасли, за да се предаде допълнителен вкус към иначе безвкусни храни. С всяко десетилетие обаче на Запад количествата му в различните храни се увеличават главоломно и затова има причина:
“Е 621 предизвиква непреодолим апетит към храните, към които се добавя. ”
Употребата му в хранителните продукти води до състояние, познато на наркоманите – пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която е използван. И това не са плодове и зеленчуци, а чипсове, снаксове, най-различни разновидности на пакетираните храни и подправки и бързите закуски
Наличието на стевия е различно в различните държави. В някои страни се предлага като подсладител в продължение на десетилетия или столетия. Например широко използвана е в продължение на десетилетия като подсладител в Япония. В някои страни здравните въпроси и политическите спорове са ограничили нейната достъпност, например Съединените щати забраняват стевията в началото на 1990 г., освен ако не е етикетирана като хранителна добавка, но през 2008 г. Ребаудиозид A екстракт бива одобрен като такъв. С течение на годините броят на страните, в които стевията е на разположение като подсладител, се увеличава. През 2011 г. тя е одобрена за използване в ЕС.
miliad - майстор
Не си мислете, че когато на етикета пише "стевия" вътре няма и друг подсладител.
Стевията има вкус, и производителите влагат минимални количества, колкото да могат да я впишат в етикета, "щото е модерна".

Тема "Защо отрязана на две ябълка не потъмнява?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: