emil_v r написа:Liki тайна ли е от къде си?За живота много си прав. Есента като си купувах еличка, исках възможно най-голямата, защото няма да я дочакам докото порастне: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15 . Нищо че сина е на 12, аз съм на 56..... Точно за това смятам да опитам да ашладисвам. Специалистите казват, че така по-бързо ще започнат да плодоотдават. Реже се под главината и се присажда в/у дивата подложка на разцеп/ lyki/. Утре ще ходя в Плевен в лозаро-винарския за резници и за ценни укаязания. Каквото ми кажат, това ще правя. Нали за това са институт. След месец най-късно се надявам да имам резултат и ще споделя за него. Някой беше казал, че в старо лозе млади лози не оцеляват, но аз ще опитам с 4 лозички "Сензо" съм си взел/вкоренени/. За тефлоновата лента и аз съм чувал, но от Плевен в телефонен разговор изрично наблегнаха на рафия. Утре пак ще питам. Иначе за вино лози бол, но ние обичаме да си хапваме грозде. И без това всяка година давам на комшиите по 2-3 кофи вино да го правят на ракия...
Джони ,що не си купиш готови вкоренени десертни лози .
Аз така си посадих такива и ги чакам тва лято да родят.
кога ще присаждаш ...
кога ще ги чакаш , животът е кратък .
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
emil_v r
- майстор
97 мнения в "?"
Johny
- майстор
emil_v r
- майстор
Имах 1 св. ден и посадих ягоди под черно фолио.
40 корена .
Ша чакам да се върже плод.
Надявам да варя компот .
Много ми е мътно как се поливат с този найлон ,и какво се правят.
Някой ако знае -да съветва !
40 корена .
Ша чакам да се върже плод.
Надявам да варя компот .
Много ми е мътно как се поливат с този найлон ,и какво се правят.
Някой ако знае -да съветва !
Последна промяна от emil_v r на пет юли 31, 2009 12:30 pm, променено общо 1 път.
Е що под найлон, сламата свърши ли??
Идеата е, да не се изпарява от повърхността поливната вода и да не киснат у калта ягодките. На теб пак си ти е кално, не си направил капковото напояване, башка, че ще се позапарят като ги напече...

Идеата е, да не се изпарява от повърхността поливната вода и да не киснат у калта ягодките. На теб пак си ти е кално, не си направил капковото напояване, башка, че ще се позапарят като ги напече...
emil_v r
- майстор
Лукът напредва безотговорно !
Селяни , насадихте ли доматите
?
Днес аз ги насадих .
Отдзад
се виждат редовете картоф , през 75см.
а това където е мотичката е леха за цветя , едни като гербери ,
порастват хиляди , високи до кръста ,страхотна красота .
Няма нещо правено от човек толкова красиво.
Селяни , насадихте ли доматите

Днес аз ги насадих .
Отдзад

а това където е мотичката е леха за цветя , едни като гербери ,
порастват хиляди , високи до кръста ,страхотна красота .
Няма нещо правено от човек толкова красиво.
Последна промяна от emil_v r на пет юли 31, 2009 12:30 pm, променено общо 1 път.
Градинката ти е радост за окото, а ти си радост за душата! 

Johny
- майстор
Аз пък днес ашладисвах стари лози. След месец ще докладвам какъв е резултата. Надявам се на поне 75% успеваемост. Има някои лози, които са безнадеждни според мене, защото след като ги отрязах се оказа, че са засъхнали. Утре сглобявам парника и садя "доматето"

PS Защо излиза че съм писал в 10.55, като е 11.55 pm?

PS Защо излиза че съм писал в 10.55, като е 11.55 pm?
Стефан
- майстор
Johny написа:Аз пък днес ашладисвах стари лози. След месец ще докладвам какъв е резултата....Извинявай, това не го разбрах. Защо на стара лоза ще ашладисваш? Не ти харесва старата, или нещо друго.
По нашия край има два начина за подновяване на лозето.
Първия е, ако сорта на старото лозе е добър, но е много старо, се прави така. Избира се/оформя се предварително/ много дълъг израстък/чрез филизене/. На определеното разстояние се изкопава дупка поне 60 см дълбока, и часта от израстъка се вкопава в дупката. Края остава над земята, о отдолу трябва да е почти вертикално. По този начин новата лоза черпи сила и от старата, и от новите корени, които пуска на всеки прешлен. На следващата година около новата лоза се разкопава внимателно на дълбочина поне 15 см, и "росните" корени се отстраняват. Така и на следващата. На третата година се отрязва стария "баща" на дълбочина поне 25-30 см там, където влиза в земята. През това време вече има реколта от новото лозе. На този начин се казва "далдарма" - вероятно турцизъм. Дано правилно съм го обяснил.
Другия начин е ашладисване на "маточник". |Маточника е "див" сорт, и като такъв е много устойчив на всякакви болести и неприятели. По нашия край специално се произвежда за "подложка". На него чрез специални клещи се присажда сорт по желание. Първата година се заравя в пясък, в специални условия за температура и влажност, и се гледа успеваемостта и прорастването. На втората година се разсажда. След това реколта може да има не по-рано от третата година.
Благодаря, че дочетохте поста ми до края. Дано съм бил полезен.
Тема "?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература