Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
borchoyor - специалист
ср дек 14, 2022 1:06 pmТрифон П.Трифонов написа:
Отново не съм по темата, но не моа са въздържа.
Обикновено зимата не ме търсят, освен инцидентно.
Таз година голямата резачка не е работила- малката злобарка забива цялата шина- 25см., та не се е налагало да паля кака ѝ.
Съседи си струпаха десетина кубика дебели метровици и днес си направиха устата.
Не се дърпах много, пане такъв вид дадох. Иначе, зад завоя си позволих да се разцепя от кеф, чак до ушите. Ще бРъМ-ръм-ръмЧиммм!!!
Имам въпрос- 1л дали ще ми стигне за 8м3 (на втори поглед, толкова ги смятам)? Машината е 241, тъкмо "излязла от разработка".
Ще се реже дебело, сурово меше (бял дъб). Стара, на 10% верига, плюс още една, работила- наточени до безобразие, тип "Длето".

Сетих се и още нещо. Разхода на гориво, има ли пряко отношение към ресурса на машината и мерило ли е за отметната работа, от оператора?
За един преател, с райдър, питам.
Трифуне, с каква шина си, 25 санта....
чет дек 15, 2022 12:54 pmIndianec 2 написа:
Надали ще стигне литър гориво.
То има доста фактори, ама и твоята щилка е с м троник и може да гори по-малко.
2.05л гориво, около 0.75л масло, него не съм мерил точно.
Като време- 4.5ч. В него влизат спирките за прехвърляне, зареждане и приготвяне на гориво.
https://photos.app.goo.gl/EB43JepoCksSzuws7
По кратък от този зъб нямам. Справи се с 8м3. Накрая вероятно изрони няколко, понеже започна да тегли на дясно и да заклинва по завоите. Ако бях я сменил, разхода щеше да е леко надолу, ама съм инат. За съчки по 8-10 см. няма грешка.
С правилните джаджи, въпроси относно пропорции измерване и пр. не съществуват.
емовлаха - специалист
Малко Сръбска музика и резанье на дръва... Останалите подробности са спестени и не се наблюдават :-D Гледам производителноста ... Тая дизелова камбана... Трифоне, ти са прекина:) Дадох ти 1/2 смяна 4ч. Не си имал помощник за отхвърляне и работа си я свършил :) Веригата няма да ти коментирам ти знаеш какво правиш :) Аз чупени по-къси зъби нямам освен от среща със различни от дърво предмети
Indianec 2 - специалист
То за сам човек разхода е добре, щото пали гаси или да чука на тихи при разчистването си оказва влияние.
Пък и размера на трупите има значение, днес с 32 кубика машинка се уверих пак, една идея по-икономична от 50/55 кубика машина, само къде с малката съм наведен почти 2 пъти повече време.
Почистих машината, мерих и гледах.
Разхода на масло за веригата- 0.785л/2.05л гориво.

Ланеца е без 8 (осем) леви зъба.
Започна без 2.
Останалите налични, измерени с шублер, са средно с 0.2мм по къси от най късият десен.
Грешката на точилката, с натрупаната субективна крешка, при заточването, си е казала думата.
Въпреки това, смятам машината за супер "резултатна", като цяло (с веригата) въпреки инатът ми, да си изкарам 8те м3 с тази верига. Налични 6 от 14 леви и всичките 13 десни зъба. Единствен проблем- тегли на дясно, но влияе на работата само при дебелина на дървото 2 пъти шината. Отива в казана.
Разходът на масло също ме удовлетворява. Знаех, че е икономична, но не бях мерил.
Оценка на мазането правя когато почиствам под капака. Повече от достатъчно е, в случая, при заводска настройка.
Soviet_Soldier - специалист
Шината е почти като нова, явно не те мързи да точиш веригата, но има дълбоки драскотини по нея. Очевидно не само чиста дървесина е видяла, а и някой друг гвоздей.
Като се режат разни, палета, греди и подобни, веригата става на нищо за нула време. Хубаво е, че имаш под ръка машинка, та и китайска. Възстановяването на зъбите с ръчна пила след съприкосновение с метал не е най-бързата и приятна работа.
емовлаха - специалист
нед дек 18, 2022 12:07 pmТрифон П.Трифонов написа:

Започна без 2.
Тръгне ли да хвърля зъби едната страна продължава докат няма какво да хвърля, явно чепове са правили проблема предвид Стружката и тая страна продължава да обира ударите, гадното е, че не може да се работи със върха на шината за прорязване но 2 хубави няма, на теб не ти е било и нужно работил си на гребена/опората. Екипиран си бил добре, нямаш късане , нямал си и помощник. Вс си е ок. Да ръчна ли Войника да ти скочи :? :-D
нед дек 18, 2022 3:14 pmемовлаха написа:
нед дек 18, 2022 12:07 pmТрифон П.Трифонов написа:

Започна без 2.
Тръгне ли да хвърля зъби едната страна продължава докат няма какво да хвърля, явно чепове са правили проблема предвид Стружката и тая страна продължава да обира ударите, гадното е, че не може да се работи със върха на шината за прорязване но 2 хубави няма, на теб не ти е било и нужно работил си на гребена/опората. Екипиран си бил добре, нямаш късане , нямал си и помощник. Вс си е ок. Да ръчна ли Войника да ти скочи :? :-D
От третият започнат литър, ми остана точно половинка.
Амбицираш ме да направя видео, как се забива върхът на шина, с верига без 1/3та от зъбите си и то от едната страна.
Накрая работих точно по този начин- забивам в средата, въртя по часовника, после обратно. Така се подготвя полоса за прав ряз, инак завойче и заклинване.
Боеца.......не го закачай! Забелязал съм, че настръхва при всяко ново мнение в темата и без това.
Soviet_Soldier - специалист
Да ръчна ли Войника да ти скочи :? :-D
Нестандартни са нашите прЕателски отношения с ТрифУн, трябва да си ни свикнал. :lol:

П.С. Това беше тема за моторните коси, ако някой влезе да чете по същество, ще се отчая. :-D
нед дек 18, 2022 6:22 pmSoviet_Soldier написа:
Да ръчна ли Войника да ти скочи :? :-D
Нестандартни са нашите прЕателски отношения с ТрифУн, трябва да си ни свикнал. :lol:

П.С. Това беше тема за моторните коси, ако някой влезе да чете по същество, ще се отчая. :-D
Не се кОси, зима е, трева няма, та поддържаме със съчки темата.
Нещо против, че не мое се проявиш освен теоретично и принципно?!!
Тая шина на колко м3 дъва е, според теб, красавецо?
Жокер- след още 10, примерно, ще стане за втора пила.
Втори жокер- не е докосвала сухо.
Заради един друг красавец, изявен дърводелец, купих дуро верига, ама си седи заради горделивия му задник, в кутийката. Не смятам, че ми е излишна.
За веригите и точенето също си леко далеко.
Онзи ден излязох с 4 вериги, на 50 метра от дома.
Две чисто нови, една на 1 точене и показаната.
Където и да ида, повече от 2 не мога да скапя, преди да е завършил денят.
Нека са 4!
И последно- не съм дърварин, косачо, минало ми е времето да си изкарвам хляба с отмятане на кубици. Харесват ми трудни, сложни и скъпи задачки.

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: