• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 47
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg - майстор
И аз имам малко в оранжерията. Ще го прибирам за през нощта тези дни за всеки случай. Основния ми е на балкона в София. И него ще го рибирам нощем.
infomar
Stefan_62 написа:
infomar написа:
Разсадът ми от домати и чушки стои вече две седмици в покрита с полиетилен оранжерия. Очаква се обаче от вторник няколко дена ниските температури нощем да паднат до 2-3 градуса, а дневните 10-14. Това ще се отрази ли негативно на разсада? Поставен е в кофички по единично? Да го прибирам ли нощем, или въобще да го прибера за тези три-четири дена?
По принцип при тези температури не е опасно, а и той се е позакалил вече стига да не паднат много под нулата. Но все пак ако се притесняваш прибирай го нощем в дните когато го дават да е по-студено.
Не става дума под нулата а 2-3 гр.над нулата. Ще го прибера за всеки случай, но за кое ще е по-опасно - за доматите или за чушките? Доматите със сигурност ще прибера...

Принципно, ако е закален не би трябвало да има проблем за температури до нулата?
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Принципно, ако е закален не би трябвало да има проблем за температури до нулата?
Така е, но има и друг начин да го предпазиш, ако е доста и не ти се мести. Покрий го с още един найлон за през ноща /нещо като тунел/ и изобщо няма да има проблеми.
Вискяр - напреднал
infomar написа:
Разсадът ми от домати и чушки стои вече две седмици в покрита с полиетилен оранжерия. Очаква се обаче от вторник няколко дена ниските температури нощем да паднат до 2-3 градуса, а дневните 10-14. Това ще се отрази ли негативно на разсада? Поставен е в кофички по единично? Да го прибирам ли нощем, или въобще да го прибера за тези три-четири дена?
Прибирай го. Домата при ниски положителни температури страда. При такива условия корените не могат да усвояват фосфора и настъпва т.нар. фосфорен глад. Стъблата и долната част на листата стават виолетови.
Stefan_62 - майстор
Вискяр написа:
Прибирай го. Домата при ниски положителни температури страда. При такива условия корените не могат да усвояват фосфора и настъпва т.нар. фосфорен глад. Стъблата и долната част на листата стават виолетови.
До "Вискяр" Ами по този повод да те попитам. В къщи забелязах, че стеблото и листата /от долу/ на доматито слабо лилавеят, това дали се дължи пак на фосфорен глад. Темературата в стаята е в границите м/у 21-23 градуса през деня и 16-17 през ноща. Трябва ли да ги подхраня с фосфор, при положение, че ги поливам с листен тор в съотношение: азот-4%, фосфор-6%, калий-4% и бор-0,2% + някой други микроелементи. :drinkers:
Вискяр - напреднал
Дай снимки.
Аз сея в торф + перлит и не подхранвам с нищо до засаждането. В торфа си има храна за няколко седмици. Първата седмица растението се храни от семката.
Stefan_62 - майстор
Аз също сея в торф + перлит, но при поливането слагам и течн тор. Ето няколко снимки, дано да се види нещо, че ги правих с мобилния телефон :lol: :
Изображение
Изображение
Изображение
На последнана като, че ли се вижда най-добре.
iivanov - майстор
Листата лилавеят и при столбур и азотно преторяване.Първото го изключвам,не му е сезона.
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Листата лилавеят и при столбур и азотно преторяване.Първото го изключвам,не му е сезона.
Възможно е и да е азотно преторен, явно ще спра да слагам течен тор при поливането :?. А фатално ли е много това ако са преторени с азот на този етап на растежа? Интересното е, че лилавеят листата и стеблата само на "Прекоса", "Насладата" и "Розовият блян", а имам към 30 кофички с "Балка" и при него го няма това лилавеене, а ги поливам еднакво и са засети в една и съща пръст.
VLADO66 - майстор
Stefan_62 написа:
iivanov написа:
Възможно е и да е азотно преторен, явно ще спра да слагам течен тор при поливането :?. А фатално ли е много това ако са преторени с азот на този етап на растежа? Интересното е, че лилавеят листата и стеблата само на "Прекоса", "Насладата" и "Розовият блян", а имам към 30 кофички с "Балка" и при него го няма това лилавеене, а ги поливам еднакво и са засети в една и съща пръст.
Нищо им няма,много са си добре даже.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 47

Тема "Разсад в домашни условия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: