• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 37
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
Я па тая година чак сега ще пося няколко лозички. Просто днес ми ги дадоха от Гърция.
Но са вкоренени и стоят в черни найлонови ръкави с дъно което е пробито на няколко места.
Абе представете си черна кофичка от кисело мляко и няколко дупки отдолу. Даже през дупките илизат коренчета...
Обща височина около 20 санта. По препоръка на гърка ще ги сея по НОВА ТЕХНОЛОГИЯ. Нова, поне за мен.
Не знаех за такава но има някаква логика. Даже намерих клип с подобно засаждане...
Прави се дупка дълбока около 40 сантиметра. В нея се засява лозичката като се маха найлона де.
В моя случай НАД лозичката остават едни 20 санта - демек горния и край е на 20 самта под нивото на земята.
И цяло лято ДУПКАТА НЕ СЕ ЗАСИПВА ДОГОРЕ!!! Засипва се догоре чак есента.
Така се стимулира развитието на долните, дълбоките корени а росни корени практически няма.
Това премахва нуждата на пролет да разкопаваш, да режеш росни корени и така да прецакаш лозичката.
Е, що да я прецакаш? Ми щото е развила и росни корени дето я хранят. А ти ги махаш... По-добре въобще да не се развиват.
Разбира се поливането е редовно!
Нещо такова и НЕ ЗАРИВАТЕ!

:partyman:
P.S. Щях още днес да ги бодна. Харесах си празни места дето има капково но няма лозички.
Палнах Щилката и окосих джунглата чак до почва. Изрязах предварително и лианите от повет и бръшлян.
Даже изкопах и дупка за една лозичка и ... ме заваля дъжд. Не много ама достатъчно за да ми обърка плановете.
То сиромах човек кога ли е имал късмет? :-D
chapara - майстор
Една лека забележка. Не към Хидразин, по принцип. Сее се семе.
Другото е садене😉

hidrazin - майстор
пон май 05, 2025 4:12 pmchapara написа:
Гого, гледай ако се появят рожби случайно да ги абортираш. Ще унищожат лозинките. Чак на третата година може.
По принцип е така нооо... с някои условности.
- Първата година - едвали ще пусне рожби. Но да, първата година се махат.
- Втората година - ако има рожби е добре да се остави една "скъсена" рожба. Какво е "скъсена" рожба?
Елементарно, една чепка на която се изрязва повечето/скъсява се така че да пусне само няколко зърна.
За да видиш КАКВО ТОЧНО са ти продали. Щото това съм го "ял" ... купено за бяло без семки а ражда дребно Каберне. :lol:
Разбирай черни зърна по няма и 0,5 грама всяко. Все едно бера бъз...

Така се спестява ПОНЕ една година - ашладисваш или направо изкопаваш и нова... Гадно е.
И няколко зърна няма да ти унищожат лозичка на втора година.
P.S. Та Чапи е прав ... до някъде. Ама не съвсем. :-D
chapara - майстор
пон май 05, 2025 9:27 pmhidrazin написа:
пон май 05, 2025 4:12 pmchapara написа:
Гого, гледай ако се появят рожби случайно да ги абортираш. Ще унищожат лозинките. Чак на третата година може.
По принцип е така нооо... с някои условности.
- Първата година - едвали ще пусне рожби. Но да, първата година се махат.
- Втората година - ако има рожби е добре да се остави една "скъсена" рожба. Какво е "скъсена" рожба?
Елементарно, една чепка на която се изрязва повечето/скъсява се така че да пусне само няколко зърна.
За да видиш КАКВО ТОЧНО са ти продали. Щото това съм го "ял" ... купено за бяло без семки а ражда дребно Каберне. :lol:
Разбирай черни зърна по няма и 0,5 грама всяко. Все едно бера бъз...

Така се спестява ПОНЕ една година - ашладисваш или направо изкопаваш и нова... Гадно е.
И няколко зърна няма да ти унищожат лозичка на втора година.
P.S. Та Чапи е прав ... до някъде. Ама не съвсем. :-D
Не съвсем, за да не го обременявам с мисли. До след две години ще е станал шпец и ще ръъъси като мен Сещай се снао😉
hidrazin - майстор
пон май 05, 2025 9:21 pmchapara написа:
Една лека забележка. Не към Хидразин, по принцип. Сее се семе.
Другото е садене😉
Абсолютно!
Не че не е само към Хидразин, ами и Хидразин си поема "вината".
Хидразин просто го асоциира (и това му е в чутурата) с правенето на деца, което си е сеене. :-D
Па после иска поливане, торене, третиране с препарати, опаковки(дрехи и обуща), реализиране на продукцията ... Абееее... селска работа. :lol:

Важна е свалката. Нататък е КЪРСКА работа...
hidrazin - майстор
пон май 05, 2025 9:33 pmchapara написа:
Не съвсем, за да не го обременявам с мисли. До след две години ще е станал шпец и ще ръъъси като мен
Кой?
Уморен (малко), късно, мързел, не му се мисли...
Уточнявайте ги тези неща бре! Аз няма да гадая...
Казваш - "Другарко, Иванчо счупи атома!". И толкоз.
Знае се какво е счупено и КОЙ го е счупил...
Кратко, ясно, виновни лица...

Не като например нещастния ни ПЕВЦ "Чаира", дето едни го счупиха за дребна комисионна и сега никой не си признава. :-D
hidrazin - майстор
пон май 05, 2025 11:41 pmchapara написа:
Това е боза...
Ееееехххх... А каква боза имаше... :drinkers:
С брашно и от просо, както трябва и да е. Със захар а не подсладители.
И като престои малко става "резлива" - леко ферментирала. Уникална!
Сегашната е ... МЕНТЕ. Децата днес нямат никакъв шанс да опитат истинска такава...
chapara - майстор
пон май 05, 2025 11:53 pmhidrazin написа:
пон май 05, 2025 11:41 pmchapara написа:
Това е боза...
Ееееехххх... А каква боза имаше... :drinkers:
С брашно и от просо, както трябва и да е. Със захар а не подсладители.
И като престои малко става "резлива" - леко ферментирала. Уникална!
Сегашната е ... МЕНТЕ. Децата днес нямат никакъв шанс да опитат истинска такава...
Има! Мен ми викат, Божо бозата😉😁 Като ме видят, които ме познават, ме питат: За теб ли е или ще черпиш😝
hidrazin - майстор
chapara написа:
Има! Мен ми викат, Божо бозата...
Ми прати една една дамаджана 5 литра.
Тъкмо докато дойде и ще е почти РЕЗАК.
Естествено дамаджаната ще ти я върна... Да я напълниш пак. :-D
Е, плащам си де...
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25