Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
емовлаха - специалист
Хващах нещо подобно на Raider нямаше надписи, в много лека трева го завъртях, даже споделих впечатления в заден пост. Много тесни ръкохватки имаше мн неудобно и неволно я гасях от старт/стоп бутона, със презрамка беше, иначе трябваше да пренастройвам самара то и презрамката трябваше ама карай като тегло лека беше. Хускварната бях е взел със мен тогава и свалих едина висока Слез със корда помагах на едно приятелче да изчисти покрай дворно място/мера. Ще тествам когато я вземе отн, че е служебна. Мисълта ми беше, че при теб карбуратора е настроен добре и можеше да ми дадеш адекватен отговор със съответната трева от снимката или по-рядка със корда. Служебната дето тествах мн слаба ми се видя без да е натоварена като я загрях/ниски обороти. Иначе, хванах вибрацийте от кордата :) За домашни нужди върши работа. Здр да е има време ще го мисля
vlax - майстор
ср юли 19, 2023 5:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
... мога да покажа само големи люспи...
Пускай,всяка люспа жълтица. :-D
Туй морските умирате за сладководна риба.А пък ние по морска.
Предния месец ми казаха за един магазин във Варна,където продавали прясна и пържена морска риба целогодишно.Само ми казаха,не съм ходил.Мисля да си купя хладилна чанта и когато идвам към Варна да си купувам. :)
ср юли 19, 2023 5:48 pmvlax написа:
...Мисля да си купя хладилна чанта и когато идвам към Варна да си купувам. :)
Тия дни, като наобикалям кауфланда, ако мярна оная хладилна раничка, имаш я подарък от мен.
Купил съм си вече, но се усетих, че последния път като ходих, посегнах да си купя още една.
Страхотна е. Десет литра, с дебела топлоизолация, джобченца, ципчета и я дават да държи 5 часа студено. Вече е тествана на два риболова. Напитки и жива стръв ги съхранява отлично.
Има ли я налична, твоя е, но върви и с капанчето, хихи. Кажа ли нещо, държа си на думата.
Soviet_Soldier - специалист
ср юли 19, 2023 5:44 pmемовлаха написа:
Хващах нещо подобно на Raider нямаше надписи, в много лека трева го завъртях, даже споделих впечатления в заден пост. Много тесни ръкохватки имаше мн неудобно и неволно я гасях от старт/стоп бутона, със презрамка беше, иначе трябваше да пренастройвам самара то и презрамката трябваше ама карай като тегло лека беше. Хускварната бях е взел със мен тогава и свалих едина висока Слез със корда помагах на едно приятелче да изчисти покрай дворно място/мера. Ще тествам когато я вземе отн, че е служебна. Мисълта ми беше, че при теб карбуратора е настроен добре и можеше да ми дадеш адекватен отговор със съответната трева от снимката или по-рядка със корда. Служебната дето тествах мн слаба ми се видя без да е натоварена като я загрях/ниски обороти. Иначе, хванах вибрацийте от кордата :) За домашни нужди върши работа. Здр да е има време ще го мисля
Да, те са някак си V образно разположени и не са много удобни, в сравнение с тия на деуто, например. Също така в задната част резервоара ми е надран силно, щото практически там защитя няма.
На втората година карбуратора се разви, та на слух го пипнах, колкото да довърша резервоара без да заваря мотора. След това на нова гарнитура и с резбови фиксатор го завих и заспа, проблеми не е правил. Тогава му бе и първата настройка по тахометър, щадяща 9000 с 3т нож. Повече не виждам за необходимо, имайки предвид, че с нож даже с трева до коленете не вижда зор.
Кося към декар и половина, покрай стени, огради, пътеки, бордюри, даже някои храсталаци извън двора. Последния път вън не косих. Първият литър на корда го минах, покрай стени, огради, бордюри. За тревата харесвам корда тип усукан квадрат, 2,4мм а иначе покрай твърдите препятствия най-добра е кръглата пак 2,4мм най-износоустойчива е, но със сухата трева не се справя добре а я поваля.
Втория и третия литър бензин заминаха с 3т нож. Тук по София времето бе много дъждовно и покрай овошките имаше половин метър трева. Някъде 9 без 15 сутринта почнах, кося без да си давам зор и без да съм много умеещ косач, теренът както споменах е сложен, а и в зандана част пак трябва да се внимава, че има дръвчета, към 11 и половина вече бях приключил. Това включва, почистване, опаковане и прибиране на косата в гаража. Успях преди големите жеги, но и сутринта си бе стабилен пек. Като кося на сянка зад къщата или някое дърво е супер, но на слънце така цеди силите. Съседът ми на следващия ден с неговата 55-ца в най-големите жеги следобед го гледам се бе хванал. :lol: Направо ми стана жал за него.

Впрочем моят познат, дето коси професионално имаше същия проблем с карбуратора, но той тръгна по трудния път, който на пръв поглед е по-лесен. Без да проверява гарнитури и подобни, хваща и затяга карбуратора директно, уж работи нормално, пък на следващия обект няма палене, от дърпане и стартера разби, но довършил работата с другата с Д образната дръжка. Неговата коса е от версиите с 2 пружини тоя така наречен "Easy start", дето трябва да се тегли плавно иначе чупи пружините. Като я разглоби, от вибрациите на преходника спрямо цилиндъра се оказа, че гарнитурата е била силно повредена, та по тая причина само с затягане не му се получи. Както вече споменах той тръгна по различен път от моя, пак нова гарнитура, но болтовете ги запели експериментално със силикон за гарнитури, който е с температурен диапазон до 300 градуса, и засега тоя начин се оказва успешен. Още не се е развил карбуратора. Ква марка е силикона дето ползва не знам, а фиксаторът който взех аз е с висока якост Wiko 02K70 към 10лв струваше от Практис.
kr1100 - майстор
ср юли 19, 2023 5:44 pmемовлаха написа:
... Иначе, хванах вибрацийте от кордата :)
Вибрации има от некадърно навиване набързо на кордата.. Корда редена витка до витка - докато не скъсаш едната изкачаща корда. С тупкане и отрязване от ножа вс. си идва наред.

Още нещо коси се рано сутрин докато има роса. Едно време косачите са започвали още в 4 саата сутрин с косенето.
Didomir - помощник
Здравейте,
Имам следното питане, кося си с китайче/корейче Daewoo DBC520Q. Някой ден, ако искам да мина на следващото "ниво" , как бихте класирали следните машини:
- Echo SRM-3021TES (до колко 31см2 ще е конкурентен на 40см2 на останалите не ми е ясно)
- McCulloch B40B
- Oleo-Mac Sparta 441T

Общо взето, търся цена под 1000лв. (около 40см2) , ще се коси любителски 1-3 декара. Бих искал да имам машина на която мога да разчитам както на мощност, така и на качество.В този ценови клас/мощност предполагам трудно може да се класирам за Stihl/Husqvarna.
Ако някой ползва тези машини ще съм благодарен да сподели мнение.
hidrazin - майстор
ср юли 19, 2023 5:48 pmvlax написа:
Туй морските умирате за сладководна риба.
Вероятно е така. Балканската пъстърва все още никоя смрадлива морска риба (и океанска) не я е “ударил” по вкус и предпочитания.
Ма аз да умиргам за мирозливи, морски риби??? Цъ! Скумрия. Ако може черноморска дето вече я няма?
:partyman:
hidrazin - майстор
чет юли 20, 2023 9:44 pmDidomir написа:
Здравейте,
Здрасти. Отиди в читав магазин, пробвай и си реши коя ще ти пасне.
За мен ЩИЛ е много добре. Дори и втора ръка е много по-добре от нов боклук.
В новите боклуци слагам и Хускварна…
Didomir - помощник
чет юли 20, 2023 10:17 pmhidrazin написа:
чет юли 20, 2023 9:44 pmDidomir написа:
Здравейте,
Здрасти. Отиди в читав магазин, пробвай и си реши коя ще ти пасне.
За мен ЩИЛ е много добре. Дори и втора ръка е много по-добре от нов боклук.
В новите боклуци слагам и Хускварна…
Stihl кой около 40см2 , 131,235 (36.3см2) и до колко си струва марката срещу мощност (~200лв) с Oleo-Mac примерно 441 ? Или B40B , разлика ~400лв.

Ако изключим бюджета, веднага се мятам на Stihl 261 ...
емовлаха - специалист
Боец това със надирането на резервоара от маневрите ли се получава или от запалване на машината на твърда повърхност/цимент, поне съм виждал приятели да си палят резачки и косачки и да ги оставят на цимента да подскачат :) Много дъжд тази година, нощес валя отново и вятър, днес голяма веселба падна... Кръглата корда върши супер работа за суха трева, но не в ранните часове когато тревата е влажна и жилава има вероятност и да се намотава, добре е да се коси като се вдигне росата или късно следобед това за кордата важи, но зависи от свободното време на човек, в крайна сметка си подържаш мястото със минимална инвестиция което е супер. Блг за изчерпателния отговор! Аз също не бързам и съм любител, голяма въртележка е в засуканите места но гледам да минавам бързо доколкото мога. За около 3 часа и малко кося единия от терените 3 декара без да се напъвам със лафовете и кафето със съседите и техните малки изкосени парчета от към улицата , връзва ми се декар на час, другия терен от 3 декара го омитам за около час и 40мин като разширявам и черен път отстрани, третия терен 2 декара за час и малко там доста завъртяно, като разход на гориво варира от 700мл до 1.5л на декар времето също, корда осукана и кръгла 3.0мм и квадрат3.3мм

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: