Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
вчера набучих разсада цигулки и тиквички под галонови туби. Днес набучих боб там.Мислех ,че имам царевица но греда - утре ще купя , накисна и набуча пак в тия гнезда. Трябва да се спазва старата рецепта.
Вчера остранявах водопроводна авария :? като съм окопавал гнездата за цигулките съм клъцнал тръбата под земята и блика нагоре. :-D
Andri01 - майстор
Я отвори очите на кьоравите ,относно тази "стара рецепта". В едни и същи гнезда - тиквички и царевица ли или при боба? :? :partyman:
Димитър Димов - специалист
нед апр 26, 2020 8:13 pmAndri01 написа:
Я отвори очите на кьоравите ,относно тази "стара рецепта". В едни и същи гнезда - тиквички и царевица ли или при боба? :? :partyman:
В едно гнездо,така боба използва царевицата да се увива и върви по нея нагоре.
kr1100 - майстор
[quote="Димитър Димов"
В едно гнездо,така боба използва царевицата да се увива и върви по нея нагоре.
[/quote]
А тиквата прави сянка на тревата да не расте. Индиански метод отпреди 2000г.
А в гнездото съм извел регулируем капчук 0-70 л/час . Червен. Рзавиваш малко дюзата капе повече , още поразвиваш и бликват 6-7 струйки. Регулиране според сушата и желаното напояване. Жалко , че регулирането не става дистанционно :-D , а трябва ръчичка.
А днес набучих семена на салатаа Крес в саксии. Расте бързо за 2-3 седмици. Взех пакетче от завоя до ВиК над 2 та входа. Малко по-нагоре има друга нова агроаптека, но не съм влизал.
vlax - майстор
пон апр 27, 2020 5:23 pmkr1100 написа:
А в гнездото съм извел регулируем капчук 0-70 л/час . Червен. Рзавиваш малко дюзата капе повече , още поразвиваш и бликват 6-7 струйки. Регулиране според сушата и желаното напояване. Жалко , че регулирането не става дистанционно :-D , а трябва ръчичка.
kr1100 Аз тикви не сея,не съм специалист,даже не ги обичам за ядене макар,че са много полезни.Стана ми интересно,дано не го сметнеш за заяждане.Ако го сметнеш ме извини.
Знам,че ти си голям специалист на тиквите,не един път си го доказвал със снимки.Но защо ходиш да въртиш дюзите? Нали знаеш ,че когато поливането е по-бързо, водното петно е по-широко и по-плитко и обратното.Спомни си за обърнатите конуси.А казват,че тиквите разчитат повече на влагата в по-долните слоеве.Справка:
  • Тиквите се отглеждат при неполивни условия поради мощно развитата си коренова система и способността й да използва влагата от по-долните почвени слоеве. При продължителни и екстремни засушавания се тиквите се поливат най-малко 2-3 пъти, при норма 40-50 м3 вода на декар. Последната поливка на тиквите се прави до началото на образуване на завръз с диаметър 10-12 см.
При суша вместо да увеличаваш дебита л/ч,би трябвало да увеличиш времето на поливане.
Така водата ,ще прониква в дълбочина.
:partyman:
Andri01 - майстор
От 4-5г. садя тикви-цигулки по 4-5 гнезда. Поливането е капково,ежедневно по малко на гнездо. Разпръсквачите ми са същите като на kr1100-регулируеми,отворени на около 50%. Реколтата е не малка,че даже артисват :)
preslav - майстор
Вече няколко години сеем/садим бяла тиква (не знам дали отглеждането е различно от това на цигулките) - никога не сме поливали, а тиквите са нормални на големина. Нямам идея дали на това се дължи, но жената казва, че нашите тикви и харесват повече от купешките защото не пускат много вода при подготовката на плънката за тиквеник.
nikel - специалист
Първи краставици + ракия. Ще тръгне лятото.

Прикачен файл

20200429_082035.jpg
20200429_082035.jpg (116.65 KиБ) Видяна 1757 пъти
kr1100 - майстор
[quote=vlaxНо защо ходиш да въртиш дюзите? Нали знаеш ,че когато поливането е по-бързо, водното петно е по-широко и по-плитко и обратното.
[/quote]
1. Не съм голям специалист. Просто споделям натрупан опит за да не се повтарят мои грешки и неудачо от друго.
2. магистралата ми е дълга.Поливам от кладенец. Водата е варовита.Около капкоотделителите на маркучите и по дюзите / регулируемите/ се образува бял налеп варовик.Дюзите са повдигнати на стойка от тел на 3-4 см височина и се позапушват от варовика. Останалата вода в маркучите докато се изтече минава време, а мястото е под лек наклон.В долната част на магистралата се позадържа вода , като напече слънце - водата става над 40 гр С и .. варовика..
Пр. измиване на стъклена чаша - след изсъхване бели петна. А от водопровода /чешмата/ не е полезно поливането :-D финансово,че има такса и за отпадна вода.Имам и 3 куб. бетонен р-р и там на самотек като няма ток за помпата.

@vlax яж тийви бре. Много са полезни. Дори кокера ги хапва с наслада :-D и иска още.
Тия бели, жълти кръгли хич да не ми ги хвалят. Тези чуда за да ги срежеш - голям зор.
Цигулката се реже лесно на филийки и са много сладки. Но цигулки , а не Матилда тип.
Последна промяна от kr1100 на ср апр 29, 2020 6:56 pm, променено общо 1 път.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: