Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
пет май 01, 2020 7:26 pmAndri01 написа:
С тази приготвени кОлтури,си за "агрофорум-напреднали",къФ го търсиш тука? Тъдява сме начинаещи хвалипръцковци, дето изкарват 1,а го виждат...100! :) :partyman:
Скромееееен, хахаааа.
Охооооо сега са сетих- нали си падате по Дрън-Бръм.....на един акъл сте вееее.
Ти знайш ли неска на Фичоза ко е било бе? Надоле няма КПП. Скариди на корем, нямало е свободна тоалетна по храстите.
angelfilev - специалист
пет май 01, 2020 7:26 pmAndri01 написа:
С тази приготвени кОлтури,си за "агрофорум-напреднали",къФ го търсиш тука? Тъдява сме начинаещи хвалипръцковци, дето изкарват 1,а го виждат...100! :) :partyman:
И аз съм начинаещ и пригоден за темата. Имам няколко малки успеха и повече провали, но упорствам и се надявам на напредък.
Сега бих искал да питам по-опитните за следното:
Имам череша 7-8 годишна. Дава много хубави плодове, едри, черни, сладки. Проблемът е, че преди да узреят почернява от листни въшки. Сега имам време, а и от любопитство се заех с мравките.
Купих две ролки от лепкавата лента за мухи и направих пръстен около дънера. Отначало мравките се стъписаха и мислех, че проблема се решава. След два дена видях, че са налепили песъчинки или нещо друго и са възстановили трафика.
Вторият ми опит е малко по-сполучлив. От стар чаршаф нарязах ленти 10см, напоих ги с олио ( отиде колкото за две манджи :)) и ги навих стегнато около дънера. Край, развалих им магистралата и няма вече трафик, но почти. Наблюдавам ги 4-5 дена и виждам, че макар и много малко някои преодоляват бариерата.
Тези неща заимствах от разни видеа, но моите мравки са шопи и съм на път да се предам. :)
Колеги, моля споделете, ако имате наблюдения и опит, но без "тежка" химия!
muhala - майстор
Здравейте,

В градината около блока има няколко трендафила и няколко рози, за които не съм сигурен дали са рози и трендафили или са измръзнали присадките и са избили шипки. Миналата година се загледах най - вече в "трендафилите", цъфтят нещо, но май са с цветове като на шипка, с 5 листчета, розавеникаво-жълти, цъфтят доста кратко. "Розите" не им обърнах внимание. Можете ли да ми помогнете да ги идентифицираме ?
Идеята ми е ако са останали само шипките да ги премахна и да ги подновя.

Растение 1) Това може би е било роза.
Изображение

Растение 2) Това уж трябва да е трендафил.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Растение 3) отново трендафил
ИзображениеИзображение

Растение 3) роза ?
ИзображениеИзображение
kuger - майстор
пет май 01, 2020 10:19 pmangelfilev написа:

Сега бих искал да питам по-опитните за следното:
Имам череша 7-8 годишна. Дава много хубави плодове, едри, черни, сладки. Проблемът е, че преди да узреят почернява от листни въшки. ................
Колеги, моля споделете, ако имате наблюдения и опит, но без "тежка" химия!
Там, къде има листна въшка, има мравки, има и оси. Кръговрат, един вид. Въшките ак.., отделят сладък сок, от който се възползват мравки и т.н. Махни въшките, ще изчезнат и мравките, за съжаление няма да стане без химия. А и от въшките само беля чакай.
liverpool-64 - специалист
И аз имам три големи череши, с какво ли не съм ги пръскал през годините ,но тези черни листни въшки са неизтребими.Донякъде е успокоително,че не нападат други дръвчета,а мравките им е...т мамата ,изсмукват им соковете- на въшките,де.Осите също.
nikolov333 - майстор
Вчера коментирахме с комшията, че се сеела царевица за листните въшки, щото първо на нея налитали, вероятно става дума за друг вид.... :?
vlax - майстор
До колкото знам мравките разнасят яйцата на въшките.Справка
Преди студовете мравуняците се разрушават, а рано напролет трябва да започне борбата, като не им се дава възможност да разнасят яйцата на въшките по растенията.
Това на теория,а на практика не знам как е.И според мен без химия няма да минеш, важно е да спазваш карантинния срок на препарата. :partyman:
preslav - майстор
Прикачен файл:
IMG_2174.JPG
Прикачен файл:
IMG_2173.JPG
Вчера решихме да извадим домата на полето. Добре, че решихме защото се оказа прорасъл независимо от това, че след пикирането е в неотопляема оранжерийка, по цял ден е отворен, пече го слънцето от сутрината до към 16 часа.
Тази година реших да послушам наш съфорумец (той ще се покаже по някое време) - единият ред домати е изнесен на полето (под агрил) веднага след пикирането (пикирани са едновременно), предполагам от снимките ще се види кой разсад е по-як.
По въпроса с черешите и "тежките" химии съм на мнение, че без химия няма оправия - използвам химии и вярвам, че е по-добре да ям това, което аз съм пръскал, отколкото да си купувам пластмаси пръскани от други. Химии, торове, препарати ползвам по минималните препоръчителни дози, спазвам карантината и не се притеснявам за здравето на околните.
Имам непикиран разсад за раздаване "Сърцето на Албенга", "Биволско сърце" и "Идеал".
Токущо, от колега с овощна градина, попивам.
Да не се пипат мравките, щото плющали листни въшки във всякакъв статий на развитие. Вече като се метнат въшките с химия и на мравките им...
hidrazin - майстор
съб май 02, 2020 7:15 amТрифон П.Трифонов написа:
Токущо, от колега с овощна градина, попивам.
Да не се пипат мравките, щото плющали листни въшки във всякакъв статий на развитие.
Тоя твой колега сигурно го е научил от фейсбука... :lol: Много умно! Няма що...
Мравки може да са полезни, но точно те буквално отглеждат листните въшки.
Разнасят ги по растенията и ги пазят от паразити а замяна листни въшки отделят "медена роса" с която се хранят мравките.
В голяма част от случаите тъкмо мравките разнасят и заразяват растението с листни въшки.
Така че търси начини да прогониш мравките...
:partyman:

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: