• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
EDI - майстор
:lol: значи, ще ядем грозде. :-D
Neno Er - специалист
Johny написа:
Ей, ти си снимал моите асми...
И моите. :lol:
Та дядо ми едно време пръскаше само с бордолезов разтвор и последното пръскане бе в "шар".
Т.е. когато гроздето започне да се оцветява.
Все пак когато лятото е по-дъждовно /както е тази година в плевенско/. трябва да се пръска по-често.
И докато не влезе гроздето в бурето, не му правете сметката какво вино и каква ракия ще пиете и колко.
EDI - майстор
Ние в къщи само го ядем, моето е безсеменно.И компоти стават прекрасни. :partyman:
Johny - майстор
И моите асми са само за ядене.
Да прощава колегата със темата, но в една друга тема се питаше какво да засади под асмата. Аз съм засадил... плочки. И като наредимае масата под гъстата сянка... Нямам думи, само чувства :partyman:
По темата - колега сега имаш до една седмица последно пръскане с бордолезов р-р или купроцин и си готов.

Прикачен файл

P1000935.JPG
P1000935.JPG (106.14 KиБ) Видяна 8663 пъти
EDI - майстор
Да, добър материал :partyman: .Тази година е добра за асмите, като гледам.И аз се каня да ударя едно последно пръскане с шавит и след време един бордолезов.Моето узрява добре след средата на септември.До ноември, дори и декември /зависи от времето/ държа чепки на асмата.
stonesour - специалист
постарах се да пръскам гроздето на село за първа година сравнително редовно, доколкото смогвам с пътуванията де.
и моето си беше ок, допреди големия град дето е бил предната седмица. късмет кво да правиш, язък за мерака ...
този уикенд като отидох го заварих с поражения по листната маса и загнили наранени зърна.
напръсках първосигнално с топсин, нали уж е за сиво гниене :-D , сега чета за бордолезов разтвор веднага след градушката.
то е ясно, че белята вече е станал въпроса ми е за следващ път да знам с какво да пръскам?
а да отстранявам ли наранените зърна има ли смисъл?
EDI - майстор
След градушка бордолезов, но после реколтата зависи и от пораженията.Ако са прекалено много се реже всичко потрошено.Доста е обширна темата, из мрежата има доста полезни съвети.
forski - специалист
Темата е наистина много обширна,аз моето си го правя на ракия,имам си и маса под асмалъка и се пие здраво до сега трезвен
никой не е успял да си тръгне :lol:
Когато гроздето ми озрее и стане за бране го нападат пчели и оси и направо му йебават майката,миналата година едвам го обрах преди да го ликвидират.
Как се справяте вие с тази напаст,освен бутилката с подсладена вода какво още може да се направи че да не го бастисват и да може да налее максимално преди бране?
Имам един откачен комшия,миналата година ги чистеше насекомите от гроздовете с прахосмукачка,звучи смешно ама върши работа :rolleyes:
Johny - майстор
Никак, напуква се от поливане или мана. Тогава го пият гадините. Ако го опазиш да не се напука, няма да имаш сериозни проблеми. Със здравите зърна им е трудно да се борят.
EDI - майстор
Чувал съм, че се разтваря хлебна сода във вода и се пръска.Содата покрива зърното и гадовете не могат да го пробият.Иначе в общи линии нищо не помага.Аз слагам шишета със захарна вода или старо сладко и доста гадове се избиват вътре.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Пръскане на лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: