• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
bulhomes2 - майстор
velinsl, к'от стане ве... Който играй - пичели, койт ни играй - ни пичели. На кой му е зор пък теб да те лъже - не знам.
MASTER - специалист
Доста народ игра преди 2-3 години в охлювената афера и така се напечелиха, че повечето още не знаят на кои свят са :проба: :проба: :проба:

Само да вметна - щом нещо расте 7 години - договорите, квотите и цените за изкупуване се уточняват 8 години преди брането.Това правило не важи само за продукция, която се търгува борсово

Поне така е в нормалните държави - абсурд е да гледаш каквато и да е продукция без договор защото се изкупува продукцията на тези които имат квоти, и ако има количеста над квотата се плащат на леко символични цени.
Илчо Илиев - майстор
Абе нямам личен опит,но доста рових за това "чудо" и се оказа поредната измама, както навремето имаше една мания за пътпъдъци и подобни...
Такова дърво съм виждал преди доста години, беше някакъв самораслек, като тросъка, колкото го мачкаш и корениш, толкова се въди, прави едни огромни листа като слонски уши,но дървесината е калпава, като дивия орех и разни други паркови дървета...
Явно някой се е награбил със семена и е изгорял , зарибил е и други и те са се усетили,че далавера няма и...търсят други балъци..

Уж дървесината била ценна, но за сега нямало пазар, уж дървото било медоносно,може, но колко дървета трябва да засадиш,че да вадиш мед....
За мен си е поредната измама....
ESPACE - майстор
Преди три дни бях у една позната. Подредена градина с голям дънер от скоро отрязано дърво в единия край до къщата. На пътеката сложени три пъна от ствола високи около 60см и 50 см в диаметър. Попитах какво е дървото и ми казаха, че е било Пауловния. Била на 8 години и я отрязали за да не падне и повреди къщата. Първоначално не повярвах за годините, но после преброих годишните кръгове - вярно беше 8 годишно. Вдигнах един пън - определено е леко дърво с ниска плътност. За какво става не знам, но определено впечатлява с темпове на растеж.
докера - специалист
Използва се основно за бичен дървен материал и плоскости /ПДЧ/ , а зеленината можела да се ползва за фураж.
До ресторант "Харамията " , в ниското под големия завой преди с.Приселци , имаше няколко дка насаждения , но когато скоро ходих до чешмата , която е наблизо , видях , че са изрязани и караваната на пазача я няма - най-вероятно са измръзнали през зимата , защото поне до края на есента вървяха добре - имаше дръвчета и по 2м.
VLADO66 - майстор
докера написа:
Използва се основно за бичен дървен материал и плоскости /ПДЧ/ , а зеленината можела да се ползва за фураж.
До ресторант "Харамията " , в ниското под големия завой преди с.Приселци , имаше няколко дка насаждения , но когато скоро ходих до чешмата , която е наблизо , видях , че са изрязани и караваната на пазача я няма - най-вероятно са измръзнали през зимата , защото поне до края на есента вървяха добре - имаше дръвчета и по 2м.
Трябвало да се изрежат на първата година за да направят по-добра коренова система.
Валериус - специалист
Утре ще потърся няколко линка за Пауловнията, но наистина е бързо растяща дървесина с плътност около 0,27. Имам мостра от 5 годишно дърво. Иначе преди 2-3 години ходих в разсадника в Дулово, та се срещах с човека дето ги отглежда. Но на Пловдивския панаир виждах и друга фирма която ги предлагаше. Пуснете в Гугъла и трябва да излезне повече информация.
Валериус - специалист
Намерих му сайта на човека от Дулово. http://paulowniabg.blogspot.com/p/blog-page_12.html
Гледам на снимките, че доста е разширил производството на фиданки. Иначе като дървесина има и доста положителни качества - ниска собствена влага на трупите, по-добра топлоизолация (прилага се в изработката на кошери, сауни и др.). Клиента ми заради който ходих до разсадника искаше да си гледа сам суровината, като си раздели терена на три парцела и да сече всяка година по 1/3 така, че да има някакъв постоянен източник на дървесина. Като количество прираст на година мисля, че беше 3 пъти повече отколкото целулозата (чама). Зависи кой за какво ще му трябва. Иначе листата са богати на белтъчини и стават за храна на животните.
докера - специалист
VLADO66 написа:
Трябвало да се изрежат на първата година за да направят по-добра коренова система.
Може и точно това да са направили , защото вчера слизах да пълня вода и видях на няколко места избили леторасти .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Пауловния" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: