Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Тани - модератор
Наистина тази година осите, стършелите и паяците са напаст. По принцип осите си живеят навън, така че няма смисъл от толкова скъпи препарати като Райд. Почти всеки евтин препарат ги избива. Миналата седмица трябваше да се справя със стотина стършела и успях с един флакон на цена под 2лв. Пръсках ги от разстояние поне метър , че и от два, но ги уморих. Вчера сменяхме керемидите на един покрив . Там имаше доста оси. Те направо си падаха моментално, още докато ги пръскаш. Първоначално бях скептичен към този метод, но при стършелите дори не се виждаше гнездото и нямаше друга възможност. Метода обаче излезе безотказен.
wpw - специалист
докера написа:
Както съм писал и преди в тази тема - Комфидор му е майката ....
В неделя напръсках десертните и памида - веднага няколко оси , които засегнах пряко , се споминаха , а вчера ги гледах как наближават и бягат веднага ... :wink:
Но го спраяха от производство и го няма по аптеките....
kr1100 - майстор
Конфидор
2011 - около 6-7-8 дни до набег
2012 - около 4-5 дни
2013 - въпреки,че няма валежи на 4 -я ден сганта бръмчи и дупчи.
2011 г 1 пакетче го мдаваха за 10 л вода , тази година ми го предписаха за 15 л , но карах по старото предписание.
Тази година има набег и на хвъркатите - вс. смокини дори неузрели, а леко зачервени са надупчени от човки. Дори и все още зелен хинап
kabel96 - специалист
kr1100 написа:
Конфидор
2011 - около 6-7-8 дни до набег
2012 - около 4-5 дни
2013 - въпреки,че няма валежи на 4 -я ден сганта бръмчи и дупчи.
2011 г 1 пакетче го мдаваха за 10 л вода , тази година ми го предписаха за 15 л , но карах по старото предписание.
Тази година има набег и на хвъркатите - вс. смокини дори неузрели, а леко зачервени са надупчени от човки. Дори и все още зелен хинап
Ти си по добре от мен.2011 едно пръскане и нямаше набези.2013-2 пръскания и идваха още на другата сутрин.Супер ран болгар откъснах 5-10 ЗЪРНА не гроздове да го опитам.Обаче понеже им го оставих много слабо почти никак ми нападнаха перлата великата и кардинала.Късните сортове за сега не ги закачат. :drinkers:
kuger - майстор
Прикачен файл:
20130917_201606 (1077 x 807).jpg
Днес този звяр искаше да ме отнесе в гнездото си.
Тани - модератор
Това си е стършел, а не оса :wink: !
kuger - майстор
Баш стършел си е, но не е от най-големите, нищо, че бръмчеше като хеликоптер :shock:
Когато "стрелях" по него с палката за мухи не улучих, та тръгна да ме атакува. Втория "изстрел" беше точен, нищо, че щях да "убия" и лампата.
Като му гледам жилото, не ща да си представя болката от него.
Колеги,пишамалко по късно защото сега бидях темата.Ако някой беше станал от компютара и беше посетил най блиската агроаптека,щяха да му обяснят че има специален препарат за това. Казва се Урант и е много ефикасен. Не правя реклама,използвах го и даде забележителен резолтат .
kabel96 - специалист
gikc написа:
Колеги,пишамалко по късно защото сега бидях темата.Ако някой беше станал от компютара и беше посетил най блиската агроаптека,щяха да му обяснят че има специален препарат за това. Казва се Урант и е много ефикасен. Не правя реклама,използвах го и даде забележителен резолтат .
Абе колега ами ако ти беше станал от компютъра и да посетиш някоя аптека ама дето разбират не селската щяха да ти кажат че препаратите в темата са едни и същи но с различни имена според производителя и всички съдържат "имидаклоприд 700г/кг".А и откъде знаеш кой какво е пробвал.А между другото казаха ли ти че препарата е за тютюн а не за грозде щото аз писах чак в Германия на Баер и няма да ти хареса това което ми отговориха за приложението му върху лозя и после върху човек.
ibogdanov - специалист
MMIel написа:
Само 4-5 :-D . Капанът за оси се прави от пвц бутилка. Срязва се на около 10 см от гърлото(зависи от бутилката). горната част на бутилката се обръща обратно и се хваща за долната част с телбод. Така осите като влязат не могат да излязат. Напълнете така приготвените капани с бира или оцет и захар(осата се привлича от кисело). Миналата година капаните се сменяха на седмица защото се пълнеха с оси. Тая година почти няма оси и не сме слагали.
...

И при мен това работи на 100% дори сега се пълнят бутилките с мухи и оси.
Аз сложих повечко капани и доста от гадините намериха края си.
Най-хубавото е че не си съсипващ земята и насажденията с препарати и химикали.
За разлика от колегата аз слагам разтвор на вода и захар, към него добавям домашен ябълков оцет.. де що има оса направо подлудява от кеф и с удоволствие се завира в капана.

Тема "Предпазване на гроздето от оси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: