• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kuger - майстор
themask написа:
Е съвсем никой ли няма да ме отрази? :?

Бидонът е наличен. Сега се чудя как да прихвана ПЕ тръбата към канелката...
След крана на бидона имаш ли капак с резба? Ако да, може да направиш като мен, но ще е нужен струг.
Прикачен файл:
бидон.JPG
бидон.JPG (14 KиБ) Видяна 1639 пъти
themask - специалист
kuger написа:
След крана на бидона имаш ли капак с резба? Ако да, може да направиш като мен, но ще е нужен струг.
Имам, да. Ще потърся някаква втулка готова, пък ако не открия тогава ще мислим за струг или други варианти.
Благодаря за идеята :partyman:
kuger - майстор
themask написа:
kuger написа:
Имам, да. Ще потърся някаква втулка готова, пък ако не открия тогава ще мислим за струг или други варианти.
Благодаря за идеята :partyman:
Няма проблем, майката му е да стане работата! :partyman:
hidrazin - майстор
Не съм се заглеждал по тези бидони но ми хрумна нещо. Вместо да стържеш втулки може да използваш готови неща.
Например тези двете:
РЕЗБОВА МУФА 1" х 1"
НИПЕЛ МЪЖКИ 32х1"
Муфата я вкарваш в тапата и я използваш като гайка 1 цол и през отвора в тапата си навиваш в нея мъжкия нипел.
Ще трябва да изглежда така.
Прикачен файл:
преход.jpg
Ако муфата ти идва дълга, може да я отрежеш и скъсиш. Ще трябва да се помисли и за някакви уплътнения при отвора на капака.
После вече е лесно - в мъжкия нипел си бучваш една от черните тръби 1 цол (32 мм) и сия караш където искаш.
Разбира се може да се изберат и по-големи размери на тези фитинги но не знам дали ще позволява тапата на бидона и дали е необходимо.
Този 1 цол би трябвало да ти свърши работа.
:partyman:
themask - специалист
hidrazin написа:
Не съм се заглеждал по тези бидони но ми хрумна нещо. Вместо да стържеш втулки може да използваш готови неща.
Например тези двете:
РЕЗБОВА МУФА 1" х 1"
НИПЕЛ МЪЖКИ 32х1"
Тъй де - и аз нещо такова си представих :) Тази система ще ми трябва, ако реша да свързвам 2 резервоара. Засега мисля да почна с 1, тъй като на първо време ще е само капково и мисля 1000 литра да ми стигат за поливка. А помпата ще й пусна смукателния маркуч през горния отвор (така че да не стига до дъното и да засмуква евентуални замърсители).
themask - специалист
Докато си седях и умувах над трасетата, се зачудих какви са начините за изпразване на системата против замръзване. Видях че има клапани, които се отварят при понижаване на налягането. Сигурно има и други начини...
Някой ще сподели ли практически опит? :partyman:
hidrazin - майстор
Когато имаш някакъв наклон (дори и лек както при теб) е лесно. В най-ниската част си оставяш нещо като малка шахтичка с кран за източване.
Може да използваш от тези готовите - шахта за клапан
Другия начин е продухване с компресор.
При мен е по-различно. Терена ми е нивелиран, обаче електроклапаните ми са в шахта под земята на около метър под нивото на поливната система.
Късна есен просто развивам капачките на клапаните и водата се връща обратно в шахтата където си попива веднага.
И да остане малко вода в тръбите не е проблем за тях ако замръзне. Проблем е ако остане в разпръсквачите - пука им корпусите.
После трябва да се сменят. Продават се отделно но е играчка и неприятно.
hidrazin - майстор
И за къв ти е тая уйня? Да ти източва системата след всяко поливане ли?
themask - специалист
Аз затова питам - определено няма смисъл да се точи и пълни всеки път :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Поливна система от А до Я (и много въпроси)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: