Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
plamen6703 - майстор
nautilus33 написа:
Благодаря ти :) По принцип, комшията, който днес ми показа е възрастен, и има няколко овощни дръвчета в двора си, включително и череша, която е взел от тази голямата, още преди години. Та, той ми показа как да я подрязвам, но все пак реших да попитам и тук. Ще помисля тогава. И може и другата година да я поизрежа.
Относно голямата череше, за която попитах в предния пост- може ли да помогнеш?
При череша на 30 години няма какво толкова умуваш, или ще я бъде, или няма да я бъде :)
Режи изсъхналите клони,а другите както ти подскаже комшията. Така като теб съм се учил да си режа лозето... един стар лозар съсед по лозе дойде и двамата по реда, той с бастуна ми показва какво да режа и ми обяснява, защо така да го отрежа... после да затвърдя знанията си и да си "платя" за обучението се преместихме на неговото лозе и пак по същият начин, той показва, аз режа и нещата почнаха да се случват и при мен с рязането на лозе :)
Важно е да имаш мерак за тази работа и да не те мързи, а при теб това ми харсва, че имаш мерак, искаш да се научиш и не те мързи.
Имам двама хрантутника не знаят откъде се ловят лозарските ножици... но явно така ми се пада и съм си го заслужил...
nautilus33 - майстор
plamen6703 написа:

При череша на 30 години няма какво толкова умуваш, или ще я бъде, или няма да я бъде :)
Режи изсъхналите клони,а другите както ти подскаже комшията. Така като теб съм се учил да си режа лозето... един стар лозар съсед по лозе дойде и двамата по реда, той с бастуна ми показва какво да режа и ми обяснява, защо така да го отрежа... после да затвърдя знанията си и да си "платя" за обучението се преместихме на неговото лозе и пак по същият начин, той показва, аз режа и нещата почнаха да се случват и при мен с рязането на лозе :)
Важно е да имаш мерак за тази работа и да не те мързи, а при теб това ми харсва, че имаш мерак, искаш да се научиш и не те мързи.
Имам двама хрантутника не знаят откъде се ловят лозарските ножици... но явно така ми се пада и съм си го заслужил...
А, и лозето(по скоро един ред лози) рязахме днес, пак с комшията, понеже досега само два пъти съм го правил това упражнение. И той така, до мен и показва, ама и той с негови си ножици, та ги орязахме дорде видиш. После минахме на дюлята, а за черешета не остана време, че трябваше да вадя едни малини, които се бяха разсадили сами, и ми каза като има време да резна и малката череша, и показа как става на няколко клончета :)
Това ми беше третото рязане на лозе. Миналата година почнах, един друг комшия, пак възрастен дядо ми показа, като ми каза: "режеш все едно не е твое" :)
plamen6703 - майстор
Режеш като на Зарезан :) намираш някой да стои до теб и като посегнеш да режеш с ножицата, той да вика - Олеле майко, остави го то ще роди, но ти не го слушай и режи :-D
Нали си чувал приказката, ще падаш и ще ставаш много пъти, важно е да можеш да ставаш и да продължаваш напред. Човек реши ли да се учи никой не може да го спре :)
kr1100 - майстор
plamen6703 написа:
Де да беше само ти така. :? Поколенията след нас са масово така. Туи и райграс само в акъла им за по-лесно.
Чираче - майстор
Който видял, видял...
Последна промяна от Чираче на ср мар 22, 2017 11:20 pm, променено общо 1 път.
nautilus33 - майстор
kr1100 написа:
plamen6703 написа:
Де да беше само ти така. :? Поколенията след нас са масово така. Туи и райграс само в акъла им за по-лесно.
Е, не всички са така де :cool:, но както казвате, повечето.
Чираче написа:
Ето и обещаните снимки.
На едната се вижда оформената от мен корона на кайсията.
На другата се вижда зарастналото и покрито с кора място на правилен срез.
Аз пък забравих да снимам голямата череша, да кажете къде да режа, но много работа имаше по вадене на малини, и съм се отнесъл. Иначе има ли някъде материали относно как правилно се оформя короната на дърво, т.е кои клони, къде и по колко се режат, за да стане хубава корона.
nautilus33 - майстор
Благодаря. По принцип ме интересува за всички видове овошки, не само череша. Та, почвам да чета. Щото озстаналите дървета са вече големи, но да знам и с тях как да подходя.
plamen6703 - майстор
nautilus33 написа:
kr1100 написа:
plamen6703 написа:
Е, не всички са така де :cool:, но както казвате, повечето.
Не всички са така, но все по-често напоследък млад върви с мързелив и доста често към това се добавя и прост...
Знаеш ли какво е това да вземеш някой да ти помага за нещо и още като пристигнете примерно на лозето, да те попита към колко часа ще свършите работа... Няма ли да ти се иска да вземеш едно дърво да го счупиш в гърба му по този повод :-D

Тема "Кастрене на череша" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: