• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
radius - майстор
Оня ден засадих дръвчетата, то не било лесно и да заравяш.
Запълване на 2/3 от дупката със смес от торф и почва и 2 лопати прегоряла тор. Подрязване 2-3см на най-дългите корени успоредно на земната повърхност (сухи и счупени нямаше). Потапяне в кофа с глинена каша. Засипване на корена с чиста пръст, дозапълване на дупката със сместа от торф и почва. Утъпкване отвън-навътре. Окото на калема на юг на 2-3 см над повърхонстта. Оформяне на чаша около дървото. Обилно поливане и поръсване с оборска тор, пак около 2 лопати на дупка.
Горните действия са сбор от акъли и не знам дали съм направил добре, но с тези знания- толкова. :lol:
Прикачен файл:
IMG4646.jpg
Прикачен файл:
IMG4647.jpg
Прикачен файл:
IMG4649.jpg
Последна промяна от radius на пон дек 07, 2015 2:34 pm, променено общо 1 път.
iivanov - майстор
Не се вкарвай толкова във филми . Ако ти е лека ръката , ще се хванат . Ако не е , буля трябва кадем да ти даде . :partyman:
egomen66 - майстор
Добре си се справил. Същото упражнение го правих и аз , миналата есен.Единственото по различно е , че добавих и по една лопата пепел. Да не забравиш да ги завиеш против измръзване . Аз използвах изолация за тръби... :partyman:
Първите две снимки са от миналата есен. Последната е от тази пролет... :)

Прикачен файл

IMAG0689.jpg

Прикачен файл

IMAG0660.jpg

Прикачен файл

20150528_131603.jpg
radius - майстор
Това за леката ръка какво е, ще поясниш ли, да знам за в бъдеще :) .
Егомен, какво е това футболно игрище :).
Завиването задължително ли е? Изолацията как ще ги предпази като не идва топлина отникъде? Ако навън е -20, то и под нея е -20. Единствено от вятъра може да пази и сигурно затова се слага...
П.С. Иванов, мисли му - ако не пораснат ти си виновен ( щото ме прати в провадийския разсадник).
Последна промяна от radius на пон дек 07, 2015 3:13 pm, променено общо 2 пъти.
iivanov - майстор
radius написа:
Шегувам се -още празнувам Никулден. :partyman:
iivanov - майстор
Казах , за семкови , разсадника е добър . Допреди две години се грижех за 100 дръвчета (70 ябълки и 30 круши ) и ги бяхме взели от там . С опрашването на попските круши няма да имаш проблем , но имай в предвид , че някои дръвчета може да дадат малко по-късно плод. Така и не разбрах защо . :?
пп Проблема не са толкова ниските температури , колкото незаздравелите рани при съкращаването на корените , както и при срязването на стеблото ,за формиране на корона . След засаждането и рязането , трябват двадесетина дена без студ , за да се "затворят" раните.
radius - майстор
Оф нищо не разбирам :shock: , но не съм рязал корони, то за какви корони говорим като са едни пръчки.
iivanov - майстор
"Пръчката" се съкращава на едни 70 см от земята и от там ще тръгне короната . Ако не си го направил - остави за напролет .
egomen66 - майстор
radius написа:
Егомен, какво е това футболно игрище :).
Завиването задължително ли е? Изолацията как ще ги предпази като не идва топлина отникъде? Ако навън е -20, то и под нея е -20. Единствено от вятъра може да пази и сигурно затова се слага...
П.С. Иванов, мисли му - ако не пораснат ти си виновен ( щото ме прати в провадийския разсадник).
Футболното игрище , е друга бира... :lol: Завиването е с цел предпазване на дръвчетата от гризачи и зайци , евентуално. И НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Споделям , как съм го направил аз. :-D р;Разгледай тази тема от форума- Новозосадени овошки - подготовка за зимата.http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=29&t=45026
Малко или много , през деня , дръвчетата акумулират топлина , която отдават през по студените нощни часове...разсъждения #-o :partyman:
Последна промяна от egomen66 на пон дек 07, 2015 5:56 pm, променено общо 2 пъти.
radius - майстор
Егомен, мерси за темата, разгледах я и видях че един мазал, друг вика младите - не.
Ако трябва ще ги варосам.
Иванов, как да ги отрежа на 70см от земята, ми то верно ще останат едни стърчащи щеки. Направо ръцете няма да ми дадат , ще си мисля че ги убивам. Може и да имам време сега да ги режа, едва ли ще скове -10 до 20дни.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Засаждане на туи и плодни дръвчета - кога и как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: