Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Andri01 - майстор
Не знам колко НЕ издържат на студа,но при мене си ги има и без"да ги завивам" :). Четох някъде,че самите те се заравяли по на дълбоко в почвата и така презимували.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
gandonov написа:
Krass пропускаш първата част от писанията ми - онази с дундуркането и зимните грижи за питомците.
Защото като не ги завиеш подходящо - напролет няма да има оцелели, няма кой да се размножава и т.н. ... и ще трябва да купуваш отново "разсад" на калифорнийски емигранти.

Мисля, че е удачно да се канят такива червени калифорнийски емигранти само ако има нужда от скоростно преобразуване на компоста в почва.
Иначе нека родните труженици да си вършат работата, без да им се меся в бизнеса. :)
Леглата лятно време са покрити с пласт слама, заради сянката и намаленоти изпаряване на влага. За зимата ги покриваш с по-дебел пласт слама. Те си се събират по средата на леглото, по-далече от студените стени и си спят зимен сън.
Голям зор е тази работа по зимуването
Идеята на торене с хумус е много яка. Това е естествено за растението, то си взема колкото му трябва, ни повече, ни по-малко и дава максимален добив без натравяне, без прекомерно образуване на нирати и тн. Не ториш с други торове
Компост е малко по-друга работа. Идеята на компоста е рециклирането. Не хвърляш листа, клонки, органични отпадъци, а позволяваш на природата да ги рециклира. Естествен процес гниене. Угнилите органични отпадъци са храна на червеите и така се образува хумус. Много по-бавно, отколкото при захранване на специално селектиран червей със супер храната угнил кравешки тор
Който има градина, знае какво количество отпадък се генерира.
angelfilev - специалист
n_a написа:
gandonov написа:
Krass пропускаш първата част от писанията ми - онази с дундуркането и зимните грижи за питомците.
Защото като не ги завиеш подходящо - напролет няма да има оцелели, няма кой да се размножава и т.н. ... и ще трябва да купуваш отново "разсад" на калифорнийски емигранти.

Мисля, че е удачно да се канят такива червени калифорнийски емигранти само ако има нужда от скоростно преобразуване на компоста в почва.
Иначе нека родните труженици да си вършат работата, без да им се меся в бизнеса. :)
Леглата лятно време са покрити с пласт слама, заради сянката и намаленоти изпаряване на влага. За зимата ги покриваш с по-дебел пласт слама. Те си се събират по средата на леглото, по-далече от студените стени и си спят зимен сън.
Голям зор е тази работа по зимуването
Идеята на торене с хумус е много яка. Това е естествено за растението, то си взема колкото му трябва, ни повече, ни по-малко и дава максимален добив без натравяне, без прекомерно образуване на нирати и тн. Не ториш с други торове
Компост е малко по-друга работа. Идеята на компоста е рециклирането. Не хвърляш листа, клонки, органични отпадъци, а позволяваш на природата да ги рециклира. Естествен процес гниене. Угнилите органични отпадъци са храна на червеите и така се образува хумус. Много по-бавно, отколкото при захранване на специално селектиран червей със супер храната угнил кравешки тор
Който има градина, знае какво количество отпадък се генерира.
Според мен е важно специалистите да кажат дали добър компост и продукт от "калифарнийски емигранти" имат сходни за растенията качества.
Технологично червейната технология силно отстъпва. Е, който има крави и вече се е нацапал без проблем може да развива технологията.
Дребен градинар, който трябва да пренася и разпределя храна за калифорнийците, като седне на салата с ракийка може да има нежелани асоциации, поне отначало. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
angelfilev написа:
Според мен е важно специалистите да кажат дали добър компост и продукт от "калифарнийски емигранти" имат сходни за растенията качества.
Технологично червейната технология силно отстъпва. Е, който има крави и вече се е нацапал без проблем може да развива технологията.
Дребен градинар, който трябва да пренася и разпределя храна за калифорнийците, като седне на салата с ракийка може да има нежелани асоциации, поне отначало. :)
Една голяма каша е в главата ти
ivanovbg - майстор
Нещо не ви разбирам. Едно време всяко ТКЗС си имаше торище и там по естествен път си ставаше този "биотор". Прегорялата тор се познаваше по това, че в нея вече имаше много малко червеи. Тогава ставаше да се слага по градини и ниви. Сега измислиха вносно име на торния червей и по специални "легла" за да продават скъпо обикновената прегоряла тор.
Тва дет сравняват не е с торния, а с земния червей в оня линк. Нема как да сме имали калифорнийски преди40 години в торта.

:partyman:
hidrazin - майстор
Общо взето това с червения червей си е поредната зарибявка.
И не знам що му викате тор? Те хората си му казват биохумус (хумус-почва) или другото му име - вермикомпост(демек пак компост).
Само дето при цена от 300 лева за тон идва бая солено щото разходната норма е 200-300 кила за декар.
Че аз какво трябва да сея на този декар за да ги избия тези 100 кинта? И не са само 100 кинта.
Имаш транспорт, остават ти и другите разходи за разсад, пръскане, поливане....
Krass - майстор
Обява в преебалника: Продавам тор от червен калифорнийски червеи, отлично качество, подходящ за торене на всякакви овощни и житни култури, цветя и разсади. Цена не едро 100лв. на кубик, а на чувал 50 литра- 8 лв
hidrazin - майстор
Първо цената дето си дал е на кубик а не на тон.
Второ - колко ще ти са транспортните до Сърнево - към 120 километра са в двете посоки?
Трето - като гледам на снимката - не е пресята.
За същите пари ще взема едно двуосно ремарке, изкамарено с оборска тор от ТКЗС-то. :-D
angelfilev - специалист
n_a написа:
angelfilev написа:
Една голяма каша е в главата ти
Ако намалиш емоциите, а увеличиш старанието при разучаване на рекламите ще те призная за "ТЕОРЕТИК" на форума по червен калифорнийски червей. :)

От любопитство попрочетох нещо по въпроса. Прави впечатление сходство в мненията на заинтересовани, сякаш от една книжка четат. По-сериозните пишат "специално селектиран, внос от САЩ". От кого, кога, с чие разрешение, не се споменава.

Срещат се и вредителски мнения като следното:

НАЙ СТРАННОТО Е, ЧЕ ЧЕРВЕНИТЕ КАЛИФОРНИИСКИ ЧЕРВЕИ СА МАЙ БЪЛГАРСКА ПОРОДА. ПОНЕ В КАЛИФОРНИЯ ТОВА ИМЕ Е НЕПОЗНАТО, ТАМ НАЙ ДОБРИТЕ ЧЕРВЕИ ЗА КОМПОСТ СА "АЛАБАМСКИ СКАЧАЩ " / Pheretima Hawayanus / А ТЕЗИ КОИТО НАРИЧАМЕ ДЪЖДОВНИ СА "ЕВРОПЕИСКИ". ИМА И ЕДНИ ЧЕРВЕНИ КОИТО СА ТОРНИ ЧЕРВЕИ.
КАКВО РАЗБИРАТ КАЛИФОРНИИЦИТЕ ОТ ЧЕРВЕИ.

Очаквам г-жа n_a да се подготви и да разсее съмненията.
ivanovbg - майстор
Никъде не видях сертификат за него, а само за тора и в него не пише как е произведен - с какви червеи. Иначе на латински се титолува Lumbricus rubellus. Ей една справка в Укито за него. Даже не е и родом от Калифорния и е много възможно да не се намери и една бройка там :lol: https://en.wikipedia.org/wiki/Lumbricus_rubellus и на руски https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1 ... 0%B8%D0%BA

Ама всеки глупак може да си вярва в каквото поиска. Цялата работа май е от рода на ЕЖК :wink:
Утре ще се обадя да питам в някоя ферма дет продава червеи дали могат да ми издадат сертификат за произход на червеите.

Тема "Биотор от червен калифорнийски червей" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: